Elektrikli mi, benzinli mi? Hangisi size daha uygun?

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli mi, benzinli mi Hangisi size daha uygun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 11:33

Doğa dostu olduğu söylenen elektrikli arabalar ABD'de yaygınlaşmaya başladı. Benzinli arabadan farkları ve avantajlarıyla elektrikli arabalar hakkında merak ettikleriniz...

Haberin Devamı

Temiz bir çevre, ekonomik sürüş vadeden elektrikli arabalar ülkemizde henüz yaygınlaşmadı. Şimdiye kadar çok az getirtildi ve sokaklarda neredeyse hiç rastlamıyoruz. Ancak ABD gibi otomobil endüstrisine yön veren ülkelerde oldukça popüler ve sayıları gün geçtikçe artıyor. İşte avantajları ve dezavantajlarıyla elektrikli otomobiller:   

MOTOR VE KULLANILABİLİR HACİM AÇISINDAN YENİLİK

Benzinli ve dizel arabalarda kaputu açtığınızda kirli bir motorla karşılaşırsınız. Yağını, suyunu periyodik olarak kontrol etmeniz gerekir. Elektrikli arabalar bu devri bitiriyor. Kaputun altında boyutları daha küçük, kompakt ve temiz bir motor bulunuyor. Bu durum kullanabileceğiniz bagaj hacminin veya arabanın iç hacminin artması demek.

Elektrikli mi, benzinli mi Hangisi size daha uygun

Haberin Devamı

HANGİSİ DAHA GÜRÜLTÜLÜ?

Elektrikli motorlar, eski arabalara göre daha sessiz çalışıyorlar. Çünkü motorun içinde çok fazla bileşen yok ve daha basit bir çalışma mantığı var. Hatta bazı markalar trafikte sorun yaşanmaması ve kullanıcıların motor sesini duyma isteğinden dolayı arabanın altına hoparlör yerleştirerek motor sesi çıkmasını sağlıyor. Bu örnek ses farkının ne kadar olduğunu anlamanız için yeterli olacaktır.

SAĞLIK VE TASARRUF İÇİN ÖNEMLİ

Arabaları alırken elektrikli modeller benzinlilere göre daha pahalı olsa da uzun vadede büyük tasarruf sağlıyor. Bunun yanında benzinli ve dizel arabalar kullandıkları yakıt sonucu çevreye zararlı gazlar salgılıyorlar. Elektrikli motorlarda böyle durum yok ve egzozlar sadece estetik görüntü için kullanılıyor. Ayrıca elektrikle çalıştığı için benzinli araçlara göre daha ekonomik.

Elektrikli mi, benzinli mi Hangisi size daha uygun

DEZAVANTAJLARI

Şimdiye kadar elektrikli arabaların olumlu yönlerinden bahsettik. Diğer özellikleri ise şu şekilde:  

Ülkemizde henüz yaygınlaşmadıkları için bugün bir elektrikli araba aldığınızda arabayı şarj etmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü şarj istasyonlarının sayısı çok az ve dağınık. Bununla birlikte elektrikli arabalarda tek şarjla gidilebilen mesafeler şu an için çok fazla değil. İstasyon eksikliğini de düşünürsek bu durum büyük bir eksi olarak görülüyor. Son olarak güçlü motorlara alışan kullanıcılar için elektrikli arabalar şimdilik hafif veya güçsüz gelebilir.

BAKMADAN GEÇME!