Zorunlu tasarruf hesabı

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu tasarruf hesabı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 15:11

Zorunlu Tasarruf olarak bilinen Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı 2001 Ekim sonu itibariyle dokuz katrilyon 88.9 trilyona ulaştı.

Yapılan açıklamalara göre, bu paranın bir katrilyon 681.5 trilyon lirasını anapara, yedi katrilyon 407.4 trilyon lirasını da nema geliri oluşturuyor. 2001 yılı ekim sonuna göre kümülatif nema oranı ise yüzde 523.85'e ulaştı.

Başbakanlık tarafından yayınlanan yeni bir genelge ile kamu kesiminde emeklilik hakkını elde etmiş, 50 yaşının üzerinde bulunan işçilerin, istemleri dışında emekli edilmeleri gündeme geldi.

Yapılan uygulamalara ve yapılmak istenenlere insanın inanası gelmiyor. Bir taraftan emeklilikleri engellemek için Anayasa'ya aykırı kademeler getireceksiniz. Emeklilik yaşını 58-60'a yükselteceksiniz. Sosyal güvenlik kurumlarının sözde iflas ettiğini, zorda olduğunu hatta aylıkların ileriki yıllarda ödenemeyeceğini, her fırsatta dile getireceksiniz, arkasından tasarruf için istem dışı zorla emeklilik uygulayacaksınız.

Böyle tezat uygulamaların, dünyanın hiçbir ülkesinde olacağını zannetmiyorum. Ayrıca böyle bir istem dışı emeklilik yöntemi ile binlerce kişi zorla emekli yapılmak isteniyor.

Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Yaşar Okuyan buna ses çıkarmıyor. Karşı çıkmıyor. Bu uygulamalar yanlış demiyor. Çalışanın yanında yer almıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SSK sesini çıkarmıyor. Hani SSK zordaydı? Hani sözde SSK'yı genç emekliler mahvetmişti?

İnsanların söyledikleri ile yaptıkları birbiri ile çelişmemelidir. İstem dışı emeklilik uygulanamaz, uygulanmamalıdır.

Kamu işçilerine uygulanmak istenen, istem dışı emekliliğin neden gerçekleşmemesi gerektiğini, emeklilik işlemleri, maddi ve sosyal olarak üç ayrı boyutta irdelenmelidir.

Emeklilik işlemleri açısından bu olaylara bakıldığında, geçtiğimiz yıl SSK'dan emekli olanların sayısı 188 bin 628'dir.

Kamudan 50 yaşın üstünde emekli olacak sigortalıların sayısının sendikalarca 39 bin civarında bulunduğu belirtilmektedir. Bu durumda SSK'nın 39 bin kişinin aylığını aynı anda bağlaması mümkün değildir.

Birçok sigortalının dosyasında problemler mevcut olup, diğer illerde dosyası ve çalışması bulunanlar vardır. Farklı sosyal güvenlik kurumlarında çalışmaları olanlar mevcut olup bu durumda sigortalılar emekliliğe mutlu başlayamayacaklardır.

SSK emeklilik aylığı bağlayan müdürlüklerinin normal yolla müracaat edenlerin aylığını tam zamanında hızlı bir şekilde bağlanamadığı düşünülürse gerçekten diğer sigortalıların ve hak sahiplerinin emekliliklerine de sekte vurulacaktır.

Kamu çalışanının emekliliğe müracaat ettikten sonra bırakın emekli aylığının bağlanmasını, kıdem tazminatlarını alabilmeleri için gerekli olan ve SSK'dan verilen kıdem tazminat yazısını almalarının bile aylarca süreceği inancındayım.

SSK'nın aylık bağlamada, güncellemede bilgisayarları zaten çok ağır çalışırken 40 bin kişinin emeklilik müracaatı bilgisayarları felç edecek, çalışmaz duruma getirecektir.

Maddi açıdan istem dışı emeklilikler gerçekleştiğinde, SSK sigortalılardan prim tahsil etmektedir. Kamudaki ortalama günlük kazancın 11 milyon 500 bin TL. civarında olduğunu düşünürseniz aylık olarak 345 milyon TL üzerinden yüzde en az 33.5 prim, üzerinden değerlendirildiğinde 115 milyon TL. ortalama bir girdi yok olacaktır. Bunu 39 bin ile çarptığınızda SSK'nın prim kaybı trilyonları bulacaktır.

Aralık ayındaki en düşük SSK aylığı olan 196 milyon TL. ödediğini varsayımı ile ve yine 39 bin ile çarptığımızda SSK yine trilyonlarca emekli aylığı ödemek durumunda kalacaktır.

Emekli olanların alacakları kıdem tazminatını ve ihbar tazminatlarını da düşündüğünüzde yine katrilyona varan bir ödeme, devlete bağlı kamu kurumları tarafından ödenmek mecburiyetinde kalınacaktır.

Yine emekli olanların birikmiş zorunlu tasarruftaki ana paraları ve nemalarını da ödeneceğini düşündüğünüzde devletin tasarruf etmesi mümkün değildir.

Olayın sosyal boyutuna baktığımızda, emeklilik yaşanacak yılların başlangıcı olarak değerlendirildiğinde insanlar önce kendini emekliliğe hazır hissetmelidir.

Önceden emeklilik planlamasını yapan sigortalılar ne zaman emekli olacaklarını, emekli olduktan sonra ne yapacaklarını, yaşamlarını nasıl sürdüreceklerine hazırlık yaparlar.

İstem dışı zorla emeklilik sigortalıların tüm planlarını bozar, yaşanacak yıllara iyi başlayamazlar. Bu insanlarda sosyal bozukluklara sebep olur.

Ayrıca kamu çalışanları da hemen önlerine getirilen bu istem dışı emekliliği kesinlikle kabullenmemelidirler.

SSK’ya kayıtlı işyeri

Kamu 20.493

Özel 732.782

Toplam 753.275

SSK'ya kayıtlı zorunlu sigortalı (31.12.2000)

KAMU 703.852

Kadın 66.556

Erkek 637.296

ÖZEL 4.869.786

Kadın 1.026.775

Erkek 3.843.011

Toplam 5.573.638

SSK ortalama günlük kazanç (2000/Eylül)

Kamu 11.571.897

Özel 8.543.807

SSK'dan 2000 yılı içinde emekli olanlar

Kadın 32.921

Erkek 155.707

Toplam 188.628
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!