Zirveye 10 Türk girişimci gitti Obama ‘2 milyar dolar’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Zirveye 10 Türk girişimci gitti Obama ‘2 milyar dolar’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

ABD Başkanı Barack Obama’nın, ‘Müslüman coğrafya ile yeni iletişim’ başlatmak için 50 ülkeden 250 Müslüman girişimciyi davet ederek gerçekleştirdiği ‘Girişimci Zirvesi’ne 10 Türk girişimci katıldı. Obama, kısa süre önce kurulan ABD Global Teknoloji ve Innovasyon Fonu’nun toplam 2 milyar dolarlık yatırımı destekleyebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, önceki başkan George W. Bush döneminde Müslüman ülkelerde bozulan ABD imajını düzeltmek için ‘en büyük projem’ diye anons ettiği Girişimcilik Zirvesi’nde 50 ülkeden 250 Müslüman girişimciye hem Müslüman coğrafya ile ‘yeni iletişim’ stratejisini hem de yatırımları desteklemek için kurduğu ‘2 milyar dolarlık’ yeni fonu anlattı. Obama, “Hepimiz bir diğerimizle ortak olabiliriz. Yeni bir Global Teknoloji ve Inovasyon Fonu (US Global Technology and Innovation Fund) kurduk. Bu fon yatırımları desteklemek için 2 milyar dolarlık bir imkana sahip” dedi.
Yeni iletişim planı
Geçen haziranda Kahire’de yaptığı konuşmada Müslüman dünya ile yeni bir iletişim başlatacaklarını açıkladığını ve bu zirveyi de o tarihte anons ettiğini hatırlatan Obama, bu süreçteki doğru değişimin asıl olacağını anlamak için bu zirvede buluşulduğunu Müslüman uluslarla özellikle eğitim ve girişimcilik projeleriyle arzulanan sonuca ulaşabileceklerine inandığını anlattı. ABD’nin Müslüman ülkeler nezdinde imajı Irak’taki Ebu Garip işkenceleri ve Guantanamo’da yaşananlar yüzünden ciddi ölçüde sarsılmıştı.
Bir yerden başlamak lazım
Obama, dünya Müslümanlarına da şu mesajları verdi: “Aramızdaki tüm ortak noktalara rağmen, ABD ve dünya genelindeki tüm Müslüman toplumların çoğu zaman karşılıklı güvensizliğin kurbanı olduğunu söyledim. Bu nedenle Kahire’ye gittim ve yeni bir başlangıç çağrısında bulundum. Bu vizyonun birkaç yıl içinde gerçekleştirilemeyebileceğini, ancak bir yerden başlamak gerektiğini biliyorum. Ama bugün burada, ABD ve Müslüman toplumlardaki iş dünyası önderleri, kurumlar ve girişimciler arasında bağları derinleştirme yolunda Kahire’de verdiğim taahhüdü yerine getiriyoruz. Biliyorum bazılarınız bunca güvenlik, siyasi ve sosyal zorluğa rağmen neden girişimcilik konusunda bir zirve düzenlendiğini sormuştur. Bunun cevabının basit. Çünkü girişimcilik ülkelerin birbirlerinden bir şeyler öğrenebileceği bir alan, piyasa da eskiden beri fırsatların yaratılması ve insanların fakirlikten kurtarılmasında dünyanın en etkili gücü. ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ticaret artmasına rağmen, bu ABD’nin Meksika ile olan ticaretine ancak denk geliyor. Tüm ülkelerdeki fırsatların ve refahın güçlendirilmesinde ortaklaşa yapabileceğimiz daha çok iş var.”
10 Türk girişimci
Zirveye Türkiye’den 6, Avrupa’dan da 4 Türk kökenli girişimci katıldı. Telekomünikasyon şirketi Airties’ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, yemeksepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın, yazılım şirketi Pozitron CEO’su Fatih İşbecer, danışmanlık firması Technopolis Grubu’nun Direktörü Şirin Elçi, iş eğitimi veren Deulcom International’ın CEO’su Baybars Altuntaş ile paradurumu.com’un kurucusu Özlem Denizmen Türkiye’den katılan girişimciler oldu. Avrupa ülkelerinden gelen 4 Türk kökenli girişimci de Hollanda’dan yazılım şirketi Triodor’un CEO’su Atilla Aytekin, Norveç’ten insan kaynakları şirketi Alarga’nın kurucusu Dilek Ayhan ve Almanya’dan eğitim şirketi BWK’nın sahibi Nihat Sorgeç ile Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkür

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLİK Zirvesi’ne Türkiye’den katılan heyetteki Deulcom International’ın CEO’su Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Barack Obama’ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, zirvenin ikincisinin Türkiye’de yapılması teklifini içeren mektubunu teslim etti. Obama da konuşmasında şunları söyledi: “Bu zirveden alınacak sonuç burayla sınırlı kalmayacak. Ve bu gece, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki Girişimcilik Zirvesi’ne gelecek yıl Türkiye’de ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Başbakan Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki özel sektör liderlerine, bu hafta ortaya attığımız ivmenin sürdürülmesine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Zirvedeki Türk kadınlar

İNNOVASYON DANIŞMANI: Şirin Elçi, bir innovasyon danışmanı. Technopolis şirketiyle hükümetleri ve sivil toplum örgütlerini innovasyon merkezleri kurulması konusunda yönlendiriyor.
OBAMA’YA SARILDI: Zirvedeki kadınlar arasında en ilginci ise Norveç’ten seçilen Türk kökenli Dilek Ayhan. 30 yaşında. Norveçli şirketlere, yurtdışındaki bürolarda çalışmak üzere o ülke dillerini konuşabilen vasıflı profesyoneller buluyor. İnsan kaynakları işi yapıyor. Konuşmasından sonra selamlaşırken Obama’ya sarıldı ve salonda büyük alkış koptu.
TÜRK SUSAN ORMAN: Aynı zamanda Doğuş Holding’in yönetim kurulu üyesi olan Özlem Denizmen, zirveye sonradan sosyal girişimcilik kontenjanından çağrılanlardan. Eski başkan Bill Clinton’ın referansıyla davet alan Denizmen, televizyonda finansal tavsiyelerde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!