Zirvede uzlaşma olursa doğalgaz yüzde 27 ucuzlar

Güncelleme Tarihi:

Zirvede uzlaşma olursa doğalgaz yüzde 27 ucuzlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2002 02:03

Enerji Bakanlığı ile belediye başkanlarının bugün Ankara'da yapacağı zirvede, aşırı yükselen doğalgaz fiyatlarında indirim yapılabilmesi için uzlaşma aranacak.

Fiyatların yükselişi konusunda birbirini suçlayan iki taraf, Enerji Bakanlığı ve Botaş ile belediyeler arasında anlaşma sağlanabilirse, kış sonuna kadar hem Botaş, hem de belediyeler doğalgazdan elde ettikleri kárdan vazgeçecek. Bu gerçekleştiği takdirde, halen 410 bin liraca düzeylerinde olan 1 metreküp doğalgazın fiyatı, Ankara'da 302 bin liraya, İstanbul'da ise 310 bin liraya inebilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bugün zirvede belediye başkanlarından doğalgazdan elde ettikleri kárı kış bitimine kadar ‘‘sıfırlamalarını’’ isteyecek. Botaş'ın da aynı uygulamaya giderek, doğalgazdan aldığı kárı kış sonuna kadar sıfıra çekecek.

Enerji Bakanlığı ayrıca belediye başkanlarına ilk kez abone olma işlemi sırasında alınan ve daha sonra her tüketim faturasına eklenen yüzde 5'lik sabit giderin de sadece ilk abonelik sırasında alınmasını önerecek.

Belediye Başkanları'nın, Enerji Bakanlığı'nın ‘‘sıfır kár’’ formülüne yanaşmamaları halinde, Bakanlığın resen indirim yapma yetkisini kullanması bekleniyor. BOTAŞ aralıkta, Ankara'da gaz dağıtan EGO'ya 1 metreküp doğalgazı 16.4 centten sattı. BOTAŞ, buradaki yüzde 28'lik kar payını sıfırlarsa, metreküp gazın EGO'ya satış fiyatı 15.2 cente inecek. EGO da hiç kár almazsa 1 metreküp gaz tüketiciye 21.4 centten ulaşmış olacak. Böylece şu anda 415 bin lira olan doğalgaz birim fiyatı, yaklaşık yüzde 27 ucuzlayarak, 302 bin 620 liraya inecek. İstanbul'da ise bu fiyat 310 bin lira olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!