Ziraat’ten Bağ-Kur’luya prim borcu kredisi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ziraat’ten Bağ-Kur’luya prim borcu kredisi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2006 00:00

Ziraat Bankası borcu hemen ödeyip Bağ-Kur’luyu kredilendirecek. Bağ-Kur’lu 60 ay yerine, hemen emekli olabilecek. Kredi borcunu da maaşından ödeyecek.

ZİRAAT Bankası, Bağ-Kur prim borçlularına "Prim borcunu, 60 ay yerine bir defada ben ödeyerek seni kredilendireyim. Sen hemen emekli ol, maaşından bana öde" demeye hazırlanıyor.

"Prim borcu kredisi" olarak adlandırılabilecek bu kredi, Bağ-Kur prim borçlusuna, 3-5 yıl yerine hemen emekli olma avantajı sağlayacak. Çünkü yeniden yapılandırma yasasına göre, prim borçlularına borçlarını 60 aya kadar yayılan vadelerde ödeme olanağı sağlanıyor. Ama Bağ-Kur’lu ancak bu borcunu tamamen ödedikten sonra emekli olabiliyor. Ziraat’in haftaya resmen duyurmayı planladığı model, bu ayın başında kabul edilen "SSK ve Bağ-Kur Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu" kapsamındaki yüz binlerce Bağ-Kur’luyu yakından ilgilendiriyor.

İKİ ÖNEMLİ AVANTAJ: Hazırlıkları gizlilikle yürütülen bu modelde, Ziraat Bankası, şubelerine başvuran borçluyu, Bağ-Kur’a olan prim borcu tutarı kadar kredilendirecek. Şube, bu tutarı borçlu adına Bağ-Kur’a bir defada ödeyerek borcu kapatacak. Bu ödeme Bağ-Kur’luya iki önemli avantaj sağlayacak. Bağ-Kur’lu borcundan kurtulduğu için hemen emekli olabilecek. İki-üç ay süren emeklilik işlemlerinin ardından maaş bağlandığında da maaşının yarısını geçmeyecek şekilde Ziraat’e kredi borcu ödeyecek. Borçlunun Bağ-Kur’a borcu kalmayacağı ve emekli olacağı için, sağlık hizmetlerinden yararlanmasının da önü açılmış olacak. Prim borçluları, devletin sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

MAAŞIN YARISINI GEÇMEYECEK: Bağ-Kur’lunun prim borcunun bankaca ödenmesinin ardından, kredilendirildiği bankaya hangi vadede, kaç lira ödeyeceğine ilişkin ayrıntılar henüz kesinleşmedi. Ancak, bankaya geri ödenecek tutarın, bağlanacak emekli aylığının yarısını geçmemesi amaçlanıyor.

İKİ BAKAN DA ONAY VERDİ: Ziraat Bankası’nın bu projesini, bankanın bağlı olduğu Devlet Bakanı Ali Babacan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun beğenerek onay verdiği öğrenildi. Bağ-Kur borçlusuna "nefes aldıracağı" belirtilen bu projeyi hayata geçirerek, Ziraat Bankası da karlılığa ilişkin önemli bir hedefini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü, kar marjlarının düşmesi nedeniyle 2006’da geçen yılki karlılığın yakalanmasının güç olduğunu söylemiş, "2005’te de böyle demiştiniz ama 1.8 milyar YTL net kar açıkladınız" hatırlatmamız üzerine, "Geçen yıl nema kredisi projesini geliştirdik. Benzeri bir proje olmazsa bu yıl kar edemeyiz" demişti. Çiğdem TOKER/ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!