Ziraat, Kanal 7'ye gidecek 110 milyarı son anda yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Ziraat, Kanal 7ye gidecek 110 milyarı son anda yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ziraat Bankası'nın yeni yönetimi, Kanal 7'ye akmak üzere olan 110 milyar liralık reklam parasını son anda farkedip durdurdu. Ziraat Bankası, Refahyol döneminde alınan kararla, ‘‘Finans Hattı’’ programı için Kanal 7'ye az daha 110 milyar lira ödeyecekti.

REFAHYOL Hükümeti döneminde çeşitli bakanlıklardan ve RP'li belediyelerden Kanal 7'ye yapılan ödemelerin ardı arkası kesilmiyor. Refahyol Hükümeti döneminde RP'li Devlet Bakanı Sabri Tekir'e bağlı olan Ziraat Bankası'ndan, Kanal 7'ye bedelsiz ithalat tanıtımının dışında, bir program bahanesiyle 110 milyar liralık daha reklam kararı çıktığı öğrenildi.

Geçtiğimiz Mart ayı içinde Bakan Sabri Tekir'in talimatıyla Ziraat Bankası'ndan Kanal 7'de yayınlanan ‘‘finans hattı’’ programında, sadece Banka'nın logosunun gösterilmesi karşılığında, ayda 50 bin dolardan olmak üzere, yılda 600 bin dolar ödenmesi için Yönetim kurulu kararı çıkartıldığı öğrenildi.

İPTAL EDİLDİ

Yönetim Kurulu kararında yıllık 600 bin dolarlık ödemenin bir-kaç taksitle yapılması karara bağlanmışken, Hükümetin değişmesiyle birlikte bu ödemenin durdurulduğu öğrenildi. Yeni hükümetin kurulmasının ardından, Temmuz ayı içinde göreve başlayan yeni yönetimin eski yönetimin aldığı bu kararı yeni bir kararla iptal ettiği öğrenildi.

Yeni yönetimin önce bütün reklamları durdurması, ardından da inceleme sonucunda Kanal 7'ye ödenmesi kararlaştırılan 600 bin dolarlık ödemeyi iptal etmesiyle birlikte, Ziraat Bankası'ndan şimdiki kurlarla yapılacak olan 110 milyar liralık ödeme de son anda kurtarılmış oldu.

İHALEDE HÜLLE

Şubat ayı içinde Kanal 7'ye 600 bin dolarlık reklam verilmesi için karar çıkartılmak istendiği, ancak eksik kalan ‘‘ihale prosedürü’’nün yerine getirilmesi için, Kanal 7'nin teklifinin yanısıra 2 firmadan daha teklif istenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Bunun üzerine ‘‘hülleli ihale’’ yoluna gidilerek, Kanal 7'ye verilen diğer işlerde de rastlanan Reklametri Limited Şirketi'nin yine bu işte de devreye girdiği görülüyor. Bunun yanısıra TRP (Tanıtım Reklam Pazarlama) Limited şirketinden de teklif alınıyor.

Her iki firmadan da alınan tekliflerde reklam teklifi verildiği ancak bu tekliflerde ‘‘reklamın hangi TV kanalında, hangi programda, hangi sürelerle yayınlanacağı’’ gibi bir TV reklamı için bilinmesi gerekli temel unsurlardan hiçbirisinin bulunmadığı gözleniyor.

Reklametri firmasının verdiği teklif 900 bin dolar iken, TRP firmasından gelen teklifin ise 750 bin dolar olarak hazırlandığı belirtildi. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu bu teklifleri de sözde incelemiş ve en iyi teklif Kanal 7'ninkiymiş gibi Kanal 7'ye aylık 50 bin dolar, yıllık 600 bin doları, logosunun bir programda gözükmesi karşılığında ödemeyi karar bağlamış. Mart ayında bu kararın aldırıldığı belirtilirken, bu arada ödeme yapılmadığı ve Temmuz ayında yeni yönetimin gelmesiyle bu ödemenin durmasından sonra Ağustos ayında bu kararın tümüyle iptal edildiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!