‘Zarar ettik’ deyip vergi kaçırıyorlar

Güncelleme Tarihi:

‘Zarar ettik’ deyip vergi kaçırıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2003 01:56

Bazı sektörleri sıcak takibe alan İstanbul Defterdarlığı, aylık KDV beyanı veren 500 bin mükellefin yüzde 80'inin ödeme yapmadığını belirledi. Üst gelir grubundaki 32 bin kişinin izlendiğini açıklayan Defterdar Kadir Boy, ‘‘Bir kısmı üst üste zarar beyan edip, vergi ödemiyor’’ dedi.

İSTANBUL Defterdarı Kadir Boy, farklı bir yapılanma ve değişik yöntemlerle yaklaşık 1 milyon vergi vergi mükellefini yakından izlemeye başladıklarını açıkladı. Boy, 500 bin KDV mükellefinden sadece 100 bininin düşük de olsa ödeme yaptığını söyledi. ‘‘Sektör sektör, an be an denetimlerimiz sürecek’’ diyen Boy, yüksek matrah beyan eden 32 bin doktor, avukat, kuyumcu gibi seçilmiş mükellefin izlendiğini, KDV'sini düzenli ödemeyenlerin, eğlence sektörünün ve yüksek kira geliri olup da beyanneme vermeyenlerin tek tek tespit edildiğini belirtti.

‘‘Memuru sokaktan çekiyoruz, bunun yerine ön beyan denetimi sistemi getiriyoruz’’ diyen Boy, dar gelirli, işe yeni başlayan mükellefin üzerine gitmek yerine üst gelir gruplarını değişik yöntemlerle denetleyeceklerini kaydetti. İstanbul'da yaklaşık 1 milyon vergi mükellefi bulunduğunu. bunların 500 bin kadarının yıllık gelir vergisi mükellefi olduğunu belirten Boy, şirketi olup da faaliyet göstermeyenler dışındaki 340 bin mükelleften 140 bininin zarar beyan ettiğini söyledi. Boy, ‘‘Maalesef bir kısmı arka arkaya zarar ettiğini beyan ediyor. Eskiden Hayat Standartı vardı, bunun kaldırılmasıyla çok büyük gelir kaybına uğrandı, buna göz yummamız mümkün değil’’ diye konuştu. Boy, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

32 BİN MÜKELLEFE TAKİP

2002'de en yüksek matrah beyan eden 32 bin mükellef belirlendi. Bunların yüzde 5'i beyanname vermemiş. Sıcak takip ve ikna ortamını kullanarak bunları uyarıyoruz. Bu grubun 2 bin 500'ü ödeme yapmıyor. Bunların yüzde 50'si vergisini banka kanalıyla ödüyor, oradan kaynaklanan gecikmeler olabiliyor, ama biz yine de ‘‘ödediniz mi’’ diye arıyoruz.

Ortalama matrahları esas alarak hesaplama yaparsak, sıfır matrah beyan eden 17 bin 343 mükellefin pişmanlıkla beyanname vermeleri halinde en az 42.7 trilyon lira gelir ve kurumlar vergisi matrahı beyan etmeleri gerekir.

KDV beyannamesi veren 200 bin kişi arka arkaya 12 ay boyunca ödeme yapmıyor, sürekli stoktan çalışıyormuş gibi gösterek bu günlere gelmiş.

Ön beyan sistemi oluşturularak, KDV'yi ödememeyi alışkanlık haline getirenler sektör sektör, cadde cadde takip edilecek. O sektörün, o adresteki mükellefi ne ödemelidir, bilimsel vergilerle bunu tespit edeceğiz ve bunun altında vergi ödeyeni, zarar beyan edeni yakından izleyeceğiz.

Şimdi daha alt gruptan bir 30 binlik grup daha belirleyeceğiz. Yani mükellefin 5'te ikisini sıcak takip yönetimiyle izleyeceğiz.

500 milyonu aşan kira haritası çıkarılacak

Kadir Boy, İstanbul genelinde kira dosyasını açtıklarını da söylerken, öncelikle üst grubunun oturduğu belli başlı bölgelerde denetime başlandığını belirtti. Bankalardan alınan belgeler, kamu kuruluşlarından alınan bilgilerle bunların tek tek incelendiğini açıklayan Boy, özel gelir indirimine sözkonusu zarflardan kiracısı olan 25 bin kişi tespit edildiğini bildirdi. Boy, ‘‘500 milyon lira ve daha üstü kira geliri olanların tek tek haritası çıkarılacak’’ derken, ‘‘Bunları daireye çağrılıp kira geliriniz olmasına rağmen, beyanneme vermiyorsunuz, gelin mükellef olun diyoruz’’ dedi.

Lütfen vergi kaçırmayın sonrasına karışmayız

BEYAN dönemi ve ödeme süresi dolar olmaz beyanneme vermeyen ya da ödeme yapmayan mükellefi belirlediklerini belirten Kadir Boy, öncelikle bu mükelleflere telefonla ulaşılarak ‘‘nazik bir şekilde’’, ‘‘Verginizi ödeyin, bizi icrai muameleye mecbur etmeyin’’ uyarısı yapıldığını kaydetti. Boy, ikna yöntemini öncelik vermekle birlikte, vergisini ödemeyenlere ‘‘Gelin ödeyin, icrai muameleye maruz kalmayın. Çünkü bizim uygulayacağımız icrai muamele en kısa yoldan Hazine'ye para girmesini sağlayacak yöntemdir’’ diye seslendi.

İmar'ı keyfimizden değil vergi kaçağından inceliyoruz

İSTANBUL Deftardarı Kadir Boy, İmar Bankası olayının vergisel boyutuyla ilgili işlemlerin de yürütüldüğünü belirterek, ‘‘Ancak çok nadir rastlayabileceğiniz bazı organizasyonlara karşı da sizin de çok nadir yapacağınız cevapları kullanmak zorunluğu olması gereken birşey var’’ dedi. Şu anda vergi vergi kanunlarına, amme alacakları usul kanuna göre ortada bir risk bulunduğunu belirten Boy, şöyle konuştu: ‘‘Riskin teminatlandırılmasını da İstanbul maliye idaresi, vergi dairesi yapmak zorundadır, yapıyor. Yaparken de keyfi içinde değil. Ancak çok nadir rastlayabileceğiniz bazı organizasyonlara karşı da sizin de çok nadir yapacağınız cevapları kullanmak zorunluğu olması gereken birşey vardır. Tüm kamu kuruluşları bu tip uygulamalar çıktığında organize olmak diye birşey var, organize oluyoruz. Organize şekilde vergi tahsil güvenliğini, vergi barış tahsilat güvenliğini sağlamak zorundayız. Onlar yapılıyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!