Zamlı ilaç 15 Ocak'ta

Güncelleme Tarihi:

Zamlı ilaç 15 Ocakta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 12:02

Sağlık Bakanlığı`nın, ilaç fiyatlarında yüzde 10 indirime gidilmesi uygulaması, 15 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaçve Eczacılık Genel Müdürü Orhan Canbolat, ilaçla ilgili hukuki belgenin, ilaç fiyatlarının nasıl düzenleneceğini belirleyen 8 maddelik 1989 tarihinde çıkan Kanun Hükmünde Kararname olduğunu söyledi.

Bu kararnamenin ardından 3 tane tebliğ çıkarıldığını, daha sonra 1995 ve 1998 yıllarında yeni tebliğlerle düzenlemeye gidildiğini kaydeden Canbolat, kararnamenin, ilacın karlılık oranını sınırladığını, kararnamede, ithal ilaç için de bazı rakamlar bulunduğunu bildirdi. Canbolat, ilaç fiyatlarıyla ilgili ellerinde bundan başka hukuki belge bulunmadığını ifade etti.

Şubat ve Nisan aylarında yaşanan ekonomik krizlerin ilaca etkisi üzerine ithal ilaçta bazı düzenlemelere gidildiğini hatırlatan Canbolat, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

``Kararnameye baktığınızda ithalatçı masrafının ne olacağı belli değil, masraf diye birşey göstermemiş. Orada yüzde 20`lik pay vardı. İthalatçı firma, yurtdışından getirdiği ilacı değil, buradaki ilaca örneğin x ilaç 100 lira, bunun üzerine yüzde 20 masraf koyuyorlardı, yüzde 14 kar, bunun üzerine depocu karı yüzde 9, eczacı karı yüzde 25,KDV yüzde 18. İşte tüm bunlar halka ulaşan ilaç fiyatını oluşturuyordu. Biz, bu masrafla ilgili rakamı indiriyoruz dedik ve Nisan ayında indirdik.``

Ülkenin içinde bulunduğu şartlar içerisinde fedakarlık yapılması gerekiyorsa bu fedakarlık noktasında amacın, ilacın halka ulaşması olduğunu, bunu yaparken de yerli ilaçta fiyat oluşum şekline ve eczacıkarına dokunmadıklarını kaydetti.

Yerli ilaçlarda fiyat oluşturulurken, firmanın direk ve endirek giderlerini sıraladığını, fiyatların firmalar tarafından belirlendiğini, Sağlık Bakanlığı`nın ise yalnızca onay verdiğini anlatan Canbolat, firmanın, belirlenen giderlerin üzerine kararnamede yer alan yüzde 15 karını koyduğunu söyledi.

Bunun ardından kararnamede olmayan bir iÅŸ yapıldığını ve yüzde 10 daha ücret koyulduÄŸunu dile getiren Canbolat, ``Bunu da ekliyorlar ve buna iskonto diyorlar. Bu iÅŸ yeni deÄŸil, 1984 yılından beri yapılıyor.Bu yüzde 10`dan sonra da yüzde depocu karı, yüzde 25 masraf ve yüzde 18 KDV ekleniyor. Ä°ÅŸte halka ulaÅŸan fiyat`` diye konuÅŸtu.Â
   Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!