Zaman kazanıp rahatladı cepten fotoğraf çekti

Güncelleme Tarihi:

Zaman kazanıp rahatladı cepten fotoğraf çekti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2004 01:20

TMSF ile Çukurova Grubu arasındaki görüşmelerin tamamlanması ve Mehmet Emin Karamehmet'in daha kısa sürede 2 milyar dolar daha düşük ödemeyle rahatlamasını sağlayan ek sözleşmenin imzalanmasından sonra cep telefonları fotoğraf makinesi gibi çalıştı.

ÇUKUROVA Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk ile imzaladığı yeni sözleşme, 'cep'ten ölümsüzleşti. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ile Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet'i rahatlatan sözleşmenin imzalanmasından sonra toplantıya katılan Çukurova Grubu yöneticilerinin cep telefonlarını kullanarak imza ve tebrik anlarının fotoğraflarını çektikleri öğrenildi.

Çukurova Grubu ile TMSF önceki gün saat 17.30'da yeni bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı. Söz konusu sözleşme, Pamukbank'ın 2002 yılı haziran ayında TMSF'ye devredilmesinden sonra TMSF ile Çukurova Grubu arasında 2003 yılı başında imzalanan ve Çukurova'nın 3.2 milyar dolar ödemesini içeren protokole ek bir sözleşmeydi. Yeni sözleşme ile Çukurova'nın TMSF'ye olan borcu 3.2 milyar dolardan 2 milyar 150 milyon dolara iniyordu.

Yeni ek sözleşmenin imzalanmasından önce yapılan son görüşmeye Mehmet Emin Karamehmet, Çukurova Grubu yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticileriyle birlikte gitti. Kalabalık bir kadroyla görüşmeye giden Karamehmet ile Ertürk'ün son görüşmesi yaklaşık saat 17.10 sularında bitti ve sözleşme imzalandı. Ek sözleşmenin imzalanması sonrasında TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet'e 'hayırlı olsun' dilekleriyle birlikte, esas olanın sözleşmeyi imzalamak değil, gereğini yerine getirmek hatırlatmasında bulundu.

İmzaların atıldığı sırada ve bu konuşmalar yapılırken, toplantıya katılan profesyonel yöneticilerin cep telefonları ile sözleşmenin imzalanmasını ve sonrasını görüntüledikleri öğrenildi. Bu hareket, Mehmet Emin Karamehmet'in geçen ay bir duruşma nedeniyle bulunduğu adliyede, kendisinin fotoğrafını çeken gazetecilere, "Maden siz benim fotoğrafımı çekiyorsunuz, ben de sizinkini çekerim" diyerek cep telefonundan, gazetecilerin fotoğrafını çekmesini hatırlattı.

26 AYDA BİTECEK

Çukurova Grubu ile TMSF arasında önceki gün imzalanan sözleşmenin detayları dün açıklandı. İMKB’ye gönderilerek yapılan açıklamada, son vadesi 31 Ocak 2018, ortalama vadesi 8.2 yıl olan 3.2 milyar dolar tutarındaki fon alacağı, aylık taksitlerle 20 ayda 1 milyar 950 milyar dolar ve takip eden 6 ayda 145 milyon dolar olmak üzere toplam 2,1 milyar dolar olarak itfa edilecek. Böylece TMSF'ye olan borçlar toplam 26 ayda tamamlanacak.

Açıklamada, "Ek sözleşme, 31 Ocak 2003 tarihli sözleşmeyi yürürlükten kaldırmamakta olup, erken ödeme konusu fon alacağının tamamen tahsil edilmesi halinde dahi 31 Ocak 2003 tarihli sözleşme, ek sözleşme ile yerine getirilen edimler dışında yürürlükte kalacaktır" denildi.

Açıklamaya göre, yeni ödeme planında temerrüt durumunun ortaya çıkması halinde, ek sözleşme yürürlükten kalkacak ve 31 Ocak 2003 tarihli sözleşmenin borç tespiti ve borcun ödenmesi hükümlerine dönülecek. Bu durumda, 31 Ocak 2003 tarihli sözleşmede yer alan 3,2 milyar ABD Doları tutarındaki borcun 1/3'ünün altında kalan ödemeler, iskonto yapılmaksızın 31 Ocak 2003 tarihli sözleşme tutarı olan 3,2 milyar ABD Doları tutarından mahsup edilecek.

BDDK da Çukurova ile imzayı attı

BDDK, Çukurova ile anlaşmanın imzalandığını duyurdu. BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, 20 Temmuz tarihli açıklamayla, ’Çukurova Grubu ile BDDK arasında Aralık 2003 tarihinden beri TMSF ve Yapı Kredi Bankası alacaklarının yeniden yapılandırılması ve erken ödenmesi kapsamında, Grubun teklifinin yasal çerçeveye oturtulması ve Yapı Kredi'nin mülkiyet sorununu sağlıklı bir şekilde çözülmesi amacıyla yürütülen görüşme ve çalışmalar çerçevesinde mutabakata varıldığının belirtildiği’ hatırlatıldı. Nihai sözleşmenin Grup ile BDDK arasında dün itibariyle imzalandığı ve sürecin işlemeye başladığı bildirildi.

Kime, ne zaman ne kadar ödeyecek

ÇUKUROVA
Grubu, bu yıl TMSF'ye sadece 60 milyon dolar ödeyecek. Buna ilave olarak Yapı Kredi Bankası'na, bu bankadan satın alacağı iştirak hisseleri karşılığında en az 460 milyon dolarlık ödeme yapacak. Çukurova Grubu'nun bu ödemesi, bir borç ödemesi değil, hisse senetlerini satın almak için ödeyeceği para olacak.

TMSF'ye üç yılda yapılacak ödemeler

2004 60 milyon dolar

2005 1.4 milyar dolar

2006 490 milyon dolar

Çukurova'nın 2004 eylül ödemeleri

Yapı Kredi 115 milyon dolar

TMSF 15 milyon dolar

2004'te Yapı Kredi'ye yapılacak ödemeler

Eylül 115 milyon dolar

Ekim 115 milyon dolar

Kasım 115 milyon dolar

Aralık 115 milyon dolar

2004'te TMSF'ye yapılacak ödemeler

Eylül 15 milyon dolar

Ekim 15 milyon dolar

Kasım 15 milyon dolar

Aralık 15 milyon dolar

Çukurova: 4.1 milyar dolar kredi alacağız

ÇUKUROVA
Grubu, TMSF ve BDDK ile imzalanan sözleşmelerden sonra bir açıklama yaparak, bu sözleşmeler gereği toplam 4 milyar 150 milyon dolar kredi kullanılacağını belirttiler. Grubun TMSF ve Yapı Kredi BAnkası'na olan borçlarının birlikte ödenmeye başlayacağı ifade edildi. Çukurova Grubu'ndan bir yetkili, grubun borcunu bir an önce ödemek istediğini ifade edip, "Toplam 4 milyar 150 milyon dolar kredi kullanılacak" açıklaması yaptı.

Çukurova Grusbu yetkilisinin verdiği bilgiye göre, 20 ay boyunca borç ödemeleri yapacak olan grubun, 20 ay sonunda Yapı Kredi Bankası'na 800 milyon dolara yakın, TMSF'ye de 145 milyon dolar borcu kalaçcağını belirtti. Aynı yetkili, Yapı Kredi Bankası'na kalacak olan 800 milyon dolarlık borcun 3 ay, TMSF'ye kalacak olan 145 milyon doların ise altı ayda tamamlanacağını belirtti. Böylece toplam borcun bitmesinin 26 ay alacağı kaydedildi.

Çukurova Grubu adına açıklama yapan yetkili, bu yıl Yapı Kredi Bankası'na dört taksitte 460 milyon dolar ödemeyi planladıklarınhı belirtirken, "Bu miktar 575 milyon dolar açıkabilir" dedi.

Diğer taraftan Yapı ve Kredi Bankası'nın elinde yüzde 11'e yakın Turkcell hissesi olduğu belirtildi.

Turkcell hisseleri Yapı Kredi'ye teslim

İMZALANAN ek sözleşmeye göre Çukurova Grubu'na ait Turkcell Holding A.Ş. ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hisselerindeki TMSF rehinleri, yapılacak tahsilata koşut olarak serbest bırakılacak ve söz konusu hisseler, yed-i emin banka olarak saptanan Yapı ve Kredi Bankası'na teslim edilecek.

Ödemeler önümüzdeki ay başlıyor

TASARRUF
Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Çukurova Grubu'nun önceki gün imzaladığı ek ödeme sözleşmesine göre, 231 Ocak 2003 tarihindeki sözleşme ile yeni imzalanan sözleşmedeki borçlanma miktarını birbirine eşitlerken kullanılan iskonto oranı 10.2.

Bu oran sayesinde daha önce 15 yıl vadeli olan ve 3.2 milyar dolar olarak tespit edilen rakam, bugüne 2 milyon 150 milyon dolar olarak indirildi.

TMSF tarafından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, "Bu kapsamdaki ödemeler Eylül 2004 tarihinde başlayacaktır.

Ek sözleşme, 31 Ocak 2003 tarihli sözleşmede yer alan borcun 1/3'nin ödenmesi halinde borca iskonto yapılabileceği hükmü ile uyumludur" ifadesi yeraldı.

Yapı Kredi hisselerinde TMSF'nin rehini sürüyor

TMSF'nin, Çukurova'ya ait YKB hisseleri üzerindeki rehinleri muhafaza edilecek. Açıklamada,YKB'nin satış prosedürünün hızlandırılacağı ifade edilerek, Çukurova’ya ait YKB hisselerinin satışı halinde, kapsamında yapılacak tahsilatın, yeni ödeme planı kapsamındaki bakiyenin fon alacağına mahsup edileceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!