Z kuşağının yüzde 35’i otomobil sahibi değil

Güncelleme Tarihi:

Z kuşağının yüzde 35’i otomobil sahibi değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2024 07:00

Dünya çapında yapılan yeni bir araştırma ilk kez otomobil sahibi olacaklar ve mevcut araç sahipleriyle ilgili dikkat çeken verileri ortaya koydu. Otomobil almaya en yakın kişilerin Z kuşağı (1996-2012 doğumlular) olduğunu ortaya koyan bu araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 63’ü şu anda yeni bir otomobil bakıyor. Ancak söz konusu kuşağın yüzde 35’inin henüz bir otomobili de bulunmuyor.

Haberin Devamı

Yeni bir otomobil almaya en yakın ikinci grup yüzde 57 ile Y kuşağı (1981-1996 doğumlular) olurken, üçüncü sırada yüzde 47 ile X kuşağı (1965-1980 doğumlular) geliyor. Boomer kuşağı (1944-1964 doğumlular) olarak bilinen kuşak ise yüzde 29 ile yeni bir otomobil isteyen en uzak kuşak olarak sıralanıyor.

İLK ARACINI ALACAKLAR ELEKTRİKLİYE MESAFELİ

Global pazarlama veri analitiği şirketi Kantar’ın araştırması, otomobildeki tercih değişimiyle ilgili olarak da önemli bilgiler veriyor. Buna göre, tüketicilerin çevre bilinci giderek artıyor ve halihazırda bir otomobili bulunan kişilerin yüzde 59’u “Bir sonraki otomobilin hibrit veya elektrikli olacak” diyor. Ancak ilginçtir ki ilk kez otomobil alacak kişilerde “hibrit veya elektrikli otomobil satın alacağım” diyenlerin oranı yüzde 41 ile sınırlanıyor. Araştırma, hibrit ve elektrikli otomobillerin benzinli/dizel otomobillere göre daha pahalı olmasının bu araçların satışında bir engel olmaya devam ettiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

1-2 YILDA ARAÇ DEĞİŞİM İSTEĞİ

Araştırmaya göre, yeni bir otomobil sahibi olacaklar satın alma kararından önce birçok kez bunu düşünüyor ve zamanlama araç sahipliğine göre önemli ölçüde değişiyor. Bu kapsamda, mevcut araç sahiplerinin yüzde 68 gibi önemli bir kısmı 1 ila 2 yıl içerisinde araçlarını değiştiriyor. Yani her 10 sürücüden 7’si aracını en geç 2 yıl içerisinde yenisiyle değiştirmeyi değerlendiriyor. Buna karşılık araç sahibi olmayanların yüzde 42’si bir araç satın aldıktan sonra bu aracı değiştirmeyi düşünmüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!