Yurtdışındaki Türk işadamlarıyla ‘online diaspora’ atağına geçtik

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışındaki Türk işadamlarıyla ‘online diaspora’ atağına geçtik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan; Hollanda’da, yerleşik Türk işadamlarının sorunlarını dinledi; ticaret, siyaset ve sivil toplum alanında dünyaya yayılmış Türkleri bir araya getirmek için ‘online diaspora’ kurma çalışması yaptıklarını söyledi.

Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın “Türk diasporası (yurt dışındaki Türk lobisi)” için çalıştığını ve dünyaya yayılmış durumdaki Türkleri ticaret, siyaset ve sivil toplum alanında bir araya getirecek online ortamda bir diaspora kurma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Türkiye’nin yurt dışında yaşayan Türklerle, Dünya genelinde bir güce sahip olduğunu bildiren Zafer Çağlayan, “Sevdiğim bir reklam var. Sloganı da ‘Kontrolsiz güç, güç değildir.’ Bizim de gücümüz var. Onun için bu gücümüzü kontrollü kullanmak istiyoruz. Diasporayı iyi şekilde kullanırsak dış ticaretimiz çok ciddi rakamlara çıkar” dedi. Hollanda’ya ihracatçı birliklerinin ve ciddi ticaret hacmine sahip, dünyaya yayılmış Türk firmalarının da bulunduğu 50 kişilik Türk işadamı heyetiyle giden Çağlayan, “Bu ülkede 400 bin Türk yaşıyor. Bunlardan 300 bini çifte pasaport taşıyor. 18 bini de irili-ufaklı olmak üzere kindi işini kurmuş” diye konuştu.

Yıllar sonra ilk kez açık

Türkiye’nin Hollanda’ya 2008’de 3.2 milyar dolar ihracat yapıp 3.1 milyar dolarlık mal aldığını hatırlatan Çağlayan, “2009’da dış ticaret açığı vermeye başladık. Türkiye’nin Hollanda’ya olan dış ticaretinde denge bozuldu. geçen yıl 100 milyon dolar ihracat fazlamız vardı, bu yıl ilk 10 ayda açık verdik” dedi. Türkiye, yılın ilk 10 ayında, 2003 yılından beri ilk kez açık (325 milyon dolar) verdi. Çağlayan, bu noktada en büyük düşüşün kara ulaşım araçlarında yaşandığını bildirdi ve özellikle Avrupa’da talebin daralmasının bunda etkili olduğunu vurguladı.

Güzel kızı 4 kere öperim

ZAFER Çağlayan, sunum yapan Turkey Institute’den Meltem Üçer’i “Bizde iki yanaktan öpüşülür. Hollanda’da bir kişi üç kere öpülüyor. Ben böyle güzel kızı 4 kere öperim” diye tebrik etti. Hollanda Dış Ticaret Bakanı ile Çağlayan’ın el ele oturması üzerine programın sunucusu, “Rotterdam Futbol Kulübü’nün şarkısı ‘el ele yoldaşlar’ diye başlar” esprisini yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!