Yunanistan, Euro Bölgesi’ni gerdi, ‘Drahmi’ye dönüş tartışması iyice alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, Euro Bölgesi’ni gerdi, ‘Drahmi’ye dönüş tartışması iyice alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

İçinde bulunduğu krizden çıkmak için aldığı borcu ödeyemeyerek temerrüde düşeceği yolunda endişelere yol açan Yunanistan’ın özellikle Euro Bölgesi bankacılık sisteminde ciddi bir kaosa yol açacağı iddiaları gündeme geldi.

Haberin Devamı

ATİNA'DA BİNLERCE KİŞİ YÜRÜYECEK - FOTO GALERİ

Avrupa Komisyonu’nun Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Maria Damanaki, sert tedbirler almazsa Yunanistan’ın Euro’dan çıkabileceğini söylerken, Euro öncesi para birimi olan drahmiye dönmek zorunda kalacağını söyledi. Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle baş etmeye çalışan ancak iflasın eşiğine geldiği yorumları yapılan Yunanistan’ın ‘Euro Bölgesi’nden çıkması bir süredir ekonomi çevrelerinde konuşulan konu. Maria Damanaki’nin sözleri, ilk kez bir Avrupa komisyonu üyesinin Euro’dan çıkıştan söz etmesi nedeniyle önemli bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi olan Damanaki, Atina Haber Ajansı’nda yer alan açıklamalarında, “Açık konuşmak zorundayım. Yunanistan’ın Euro’dan uzaklaşması artık masada konuşuluyor” dedi.
Komisyon yalanladı
Damanaki, “Karşımızda bir ikilem var. Ya bize borç verenlerle büyük fedakarlıklar gerektiren bir program üzerinde anlaşacağız ya da drahmiye döneceğiz. Gerisi ayrıntı” dedi. Ancak üyelerini yalanlama alışkanlığı olmayan AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Sözcüsü Amadeu Altafaj, “Hiçbir zaman Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı görüşülmedi. Rehn de böyle bir şeyin konuşulduğunu hiç duymadı” dedi. Hükümet çevreleri “Damanaki Brüksel’de esen havayı aktardı. Başbakan bu açıklamadan habersizdi” derken, muhalefetten “Papandreu Yunan halkına alacağı yeni kemer sıkma tedbirleri kabul ettirtmek için gözünü korkutma ve şantaj yoluna başvurdu. Yorgo, Damanaki’yi kullandı” yorumları yükseliyor. Tarım Bakanı Kostas Skandalidis “Damanaki’nin açıklaması Yunanistan’ın mücadelesine yardım etmiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Bıkkın vatandaş’ hareketi eylem yaptı

TEMMUZ ayında memur ve emeklilerin maaşlarını ve 353 milyar Euro’ya ulaşan eski borç vadelerini ödeyebilmek için AB ve IMF ile eçen yıl imzalanan 110 milyar Euro’luk kredinin 12 milyarlık 5’inci dilimini alabilmekten başka çaresi bulunmayan ve bu yüzden yeni zam ve özelleştirme paketi açıklayan Papandreu Hükümeti’ne Yunan halkının tepkisi çığ gibi büyüyor. Twitter ve Facebook’ta yapılan çağrılara onbinlerce Yunan vatandaşı karşılık verdi. Kendilerini “bıkkınlar” ve “öfkeliler” olarak adlandıran gruplar, barışçı gösteri yapmak üzere randevulaştı ve eylem yaptı.

Haberin Devamı

Almanya, yapılandırmayı tehlikeli buluyor

ALMANYA Ekonomi Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan’ı destekleme senaryolarının tükenmediğini belirterek, borçlara ilişkin herhangi bir yeniden yapılandırmanın, Yunanistan’ın güvenirliliği için tehlikeli olduğunu vurguladı. Buna karşı Bloomberg ajansı, AB çevrelerinde Yunanistan borcu için “gönüllü yeniden yapılandırma” formülünün incelendiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!