Yunanistan, Ege’de ‘tampon’la 2 milyar Euro hesabı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, Ege’de ‘tampon’la 2 milyar Euro hesabı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 00:00

Ekonomik krizden çıkış yolları arayan Yunanistan’ın, Türkiye’ye Ege’nin yarısında askeri uçuş yasağı anlaşması önereceği öne sürüldü.

Buna göre, Ege’de “ihlal, taciz ve it dalaşları” sona erecek, Atina yılda 2 milyar Euro tasarruf edecek. Elefterotipia Gazetesi’ne, Yunan dışişleri ve savunma bakanlıklarının işbirliğinde hazırlanmakta olan öneri, Doğu Ege’de 25’inci meridyen ve onun doğusunu kaplayan (Ege’nin yaklaşık yarısı) bir sahanın “gerginlikten kaçınma bölgesi” ilan edilmesini öngörüyor. Sözkonusu bölgede hem Türk hem de Yunan savaş uçaklarının uçmaları yasaklanacak. Buna karşı NATO uçakları, programlı Türk ve Yunan askeri tatbikatlarda yeralan savaş uçakları muaf tutulacak.
Gazeteye göre, bu önerinin anlaşmaya dönüşmesi halinde “ihlaller”, “tacizler” ve”it dalaşları” büyük ölçüde azalacak. Yapılan hesaplara göre “gerginlikten kaçınma bölgesi” sayesinde ekonomik kriz içinde kıvranan Yunanistan’ın büyük kazancı olacak. Anlaşma sağlandığı takdirde tasasruf yılda en az 2 milyar Euro’yu bulacak. Yunanistan, gerginliğin ve uçuşların azalmasıyla Atina FIR hattında trafiğin yüzde 30 artacağını bunun da 2 milyar Euro kazanım sağlayacağını hesaplıyor.
Ankara’nın böyle bir anlaşmaya muhtemelen karşı çıkmayacağını belirten gazete, anlaşmanın Ege’de 25. meridyene kadar, yani tüm Doğu Ege üzerinde kontrolü olmasını isteyen Ankara’nın talebiyle de uyumlu olduğunu kaydetti. Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, gazetede çıkan haberin gerçekle ilgisi bulunmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!