Yunanistan’da memur ve emekli maaşı IMF kredisine takıldı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da memur ve emekli  maaşı IMF kredisine takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 00:00

Ekonomik kriz içindeki Yunanistan’da 18 Temmuz “kıyamet günü” ilan edildi. AB ve IMF Yunanistan’a 110 milyar Euro’luk kredinin 12 milyar Euro’luk beşinci taksidini vermek için ağır şartlar öne sürdü.

Haberin Devamı

Yunanistan beşinci taksidi alamazsa, bazı ödemelerde sıkıntı çekilecek. 19 Temmuz’da 1.8 milyar Euro’luk borç faizi ödemesi gereken Yunanistan’ın, böyle bir durumda ağustos ayında da devlet memurları ve emeklilere maaş vermesi zora girecek.
AB-IMF beşinci taksit için 2012 sonuna kadar 15 milyar Euro’luk özelleştirme, devlet sektöründeki personel sayısının azaltılması ve uygulanacak sıkı tasarruf politikasına muhalefetin de onay vermesini şart koştu. Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırmaya gitmemesi için hem 12 milyar Euro’luk kredi dilimini alması hem de AB ve IMF ile 60 milyar Euro değerinde yeni bir kredi anlaşmasına gitmesi gerekiyor. Aksi takdirde borçların geri ödeme süresinin uzatılmasını istemesi kaçınılmaz görülüyor.

Papandreu: Durum vahim

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, politikasına onay vermeye yanaşmayan ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Andonis Samaras’ı telefonla arayarak “Bilmeni isterim ki durum çok zor” dedi. Durum değerlendirmesi için siyasi parti liderleri ile görüşecek olan Papandreu, Etnos gazetesine verdiği demeçte “Eğer AB kredisi 110 milyar Euro’nun 80 milyarlık bölümü olmasaydı Yunanistan iflas edecekti. IMF’nin 30 milyar Euro’luk kredisi okyanusta damla gibi olurdu. Ancak, AB bu dönem içine kapanık ve büyük kararlar almakta ürkek davranıyor” dedi. Papandreu, ülkesini içinde bulunduğu krizden kurtarmakta kararlı olduğunu da vurguladı.

Pasok’un oyları geriledi

Papandreu’nun lideri olduğu Pasok partisi Ekim 2009’da yapılan genel seçimleri rakibi ND’nin yaklaşık 10 puan önünde yüzde 43.6 ile kazanmıştı. Ekonomik kriz yüzünden bu fark 33 ayda eridi. MRB kamuoyu araştırmalar şirketinin anketine göre ilk kez iki büyük partinin oy oranı (yüzde 21.5) eşitlendi. Yunanistan’da erken seçim söylentileri dolaşıyor.

Kahn’ın gitmesine en çok Yunanistan üzüldü

DOMINIQUE Straus Kahn’ın IMF Başkanlığı’ndan istifa etmesi de Yorgo Papandreu’nun başka bir başağrısı. IMF’nin yeni başkanı kim olursa olsun, Yunanistan’ı Kahn kadar desteklemeyeceği söyleniyor. Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, TO VIma gazetesine verdiği demeçte  “Kahn, Albaylar Cuntası (1967-1974) döneminde Yunanlıların yanında yeraldı. Hem kendisi hem de eşinin Yunanistan ile sıkı bağları, yakın dostları vardı. Olanlar için çok üzgünüm” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!