Yunanistan’da ekonomik kriz kiliseyi de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da ekonomik kriz kiliseyi de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 00:00

Yunanistan AB’nin 158 milyar Euro’luk 2. kurtarma paketi sayesinde iflastan kurtuldu ama ekonomik kriz yüzünden Yunanistan Kilisesi iflasın eşiğine geldi.

Yunanistan Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskopusu Yeronimos “Büyük bir macadele veriyoruz. Yılsonuna kadar zor günler yaşayacağız. Kimseyi aç bırakmak, kimseyi işten kovmak istemiyoruz. Ancak büyük nakit sıkıntısı içindeyiz” dedi. Kilisesin Ekonomik İşler Sorumlusu Elasona bölgesi metropoliti Vasilios ise “Giderleri azaltıp, gelirleri arttırmaktan başka çaremiz yok” diye konuştu. Metropolit Vasilios bu çerçevede bir “kemer sıkma” programı hazırladı. Program, kiliselerdeki günlük giderlerin azaltılması, manastırlara ve sınır bölgelerindeki metropolitliklere verilen maddi yardımın kesilmesi, kiliselerde bakım-onarım çalışmalarının dondurulması ve sivil personelin maaşlarında indirim yapılmasını ve bazı gayrımeanullerin satılmasını öngörüyor. Yunanistan Kilisesi”nin iflasın eşiğine gelmesinin başlıca nedenleri şunlar:
“National Bank of Greece’in (NBG) sermaye artışı kararı çerçevesinde hissedar olarak yeni hisseler satın alabilmek için diğer bankalardaki nakit paranın çekilmesi. Aynı nedenle, bankalara yılda 3.6 milyon Euro ödeme yapılmasını gerektiren krediler alınması. Hellenic Post Bank’dan alınan 26.9 milyon Euro’luk kredinin 2012 sonunda geri ödenmesi gerekiyor.  Kilisenin elinde bulunan çeşitli banka hisselerinin kâr payı ödememesi. Daha önce  kilisesinin kasasına her yıl 8 milyon Euro kAr payı giriyordu. Kilise ekonomik kriz nedeniyle kira toplamakta zorlanıyor. Bağışları da azaldı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!