Yunanistan alışverişte ‘takas’a geçti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan alışverişte ‘takas’a geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2011 00:00

Yunanistan’da iki yılı aşkın süredir şiddetli şekilde hissedilen ekonomik kriz halkı farklı alışveriş yöntemleri geliştirmeye yöneltti.

Haberin Devamı

Euro’dan çıkalım, çıkmayalım” tartışmalarının gölgesinde hayatını sürdürmeye çalışan Yunan halkı, alışverişlerinin bir kısmında ‘takas yöntemi’ne başvurmayı seçti. Yunan medyası, daha önce ekonomik krizle mücadele eden Arjantin halkı tarafından yapılan ve ‘Troueke’ olarak adlandırılan eşya değiş-tokuşu uygulamasının son dönemde Yunanistan’da da sıkça uygulandığını yazdı.
Değiş-tokuş pazarı
Atina, Volos ve Patras gibi büyük kentlerde oluşturulan değiş-tokuş pazarlarında Euro kullanılmadan yapılan alışverişlerde, değiş-tokuş yapılmak istenilen eşya ve ürünlerin değerlerinin mal sahipleri arasında eski Yunanca’da ‘bozuk para-küçük yardım’ anlamına gelen ‘Ovolos’ birimi kullanılıyor. Örneğin 50 ovolos değer biçilen eşya, ya da ürünler, aynı değerdeki başka ürünlerle değiştiriliyor.
Gün yerine değiş-tokuş
Değiş tokuş pazarlarının müdavimlerinden olan Mariya Halari, Atina haber ajansı ANA’ya yaptığı açıklamada, “Hepimizin dolabında iyi durumda olan ancak kullanmadığımız bir çok elbise ve eşya bulunuyor. Bizim için gereksiz olan bir şey başka birine uygun olabilir” dedi. Eleni Kastrinaki ise, bu çeşit pazarları kadınların kendi aralarında evlerinde de düzenlediklerini belirterek, “Her seferinde başka bir evde toplanıyoruz ve katılımcılar buraya çalıştığı ofisten yeni arkadaşlar getiriyor. Dışarıya çıkmadan kendi aramızda değiş tokuş yapıyoruz” diye konuştu.
İnternette de var
Bu arada, değiş tokuş uygulamasının internet aracılığıyla da uygulanmaya başlanıldığı belirtilen haberlerde, kısa bir süre önce oluşturulan bir ‘Trouke’ sitesinde, çoğunluğu gençlerden oluşan kayıtlı üye sayısının kısa zamanda 1300’e ulaştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez  Bankası ‘gönüllü çözüm’ istedi

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan’ın borç sorununa ilişkin, özel  sektör kreditörlerinin yalnızca gönüllülük temelinde katkı sağlayabileceğini  vurgulayarak, “Yunanistan’a yardıma gönüllü olmayan tüm katılımlarda, kendimizi  sürecin dışında tutacağız” dedi. Trichet, Avrupa Merkez Bankası olarak Yunanistan’ın borç sorununa karşı duruşlarının açık olduğunu, yeniden yapılandırma taraftarı olmadıklarına, sorunu  çözmek için temerrüte benzeyen her türlü çözüme karşı olduklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Alman bankaları Yunan tahvili satışı yarışında

YUNANİSTAN’a ikinci bir kurtarma paketi sağlanması tartışmaları kapsamında gündeme gelen elinde Yunan tahvili bulunan bankaların vade uzatmaları önerisinin yanında krizin başından bu yana bankaların Yunan tahvillerini satma eğiliminde oldukları belirtildi. Kasasında en çok Yunan tahvili bulunan Alman bankalarının geçen yıldan bu yana söz konusu tahvilleri sattıkları kaydedildi. Alman Merkez Bankası’na (Bundesbank) göre, Alman bankalarında geçen yıl 16 milyar Euro değerinde Yunan devlet tahvilleri vardı. Bu yıl 10.3 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvili kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!