Yunanistan’a ‘Ya denileni yap ya da iflas et’ resti çektiler

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a ‘Ya denileni yap ya da iflas et’ resti çektiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 00:00

Borç krizinde 3 yılı geride bırakan Yunanistan’da, hükümetin günlerdir süren 130 milyar Euro’luk ikinci mali paketin gerektirdiği yeni önlemler üzerindeki tartışmalara dün Troyka son noktayı koydu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden oluşan Troyka heyeti hükümete, 16 sayfalık yeni bir plan sunarak, ‘Ya kabul et ya da reddet’ resti çekti. Yunanistan’ın planı reddetmesi ülkenin iflası seçmesi anlamına geliyor. Yunanistan’ın ikinci mali paketten yararlanabilme için en geç 13 Şubat’a kadar anlaşmayı imzalaması ve parlamentoda oylaması gerekiyor.

Liderler bugün toplanıyor
Yeni paketi almak için zamanla yarışan Yunanistan’ın 14.5 milyar Euro’luk ödemesi bulunan mart a kadar anlaşma sağlayamaması ülkenin iflasını ilan etmesi alamına gelecek. Troyka’nın paketinin kabul edilmesi ise, Yunan halkının omuzlarına yeni yükler getireceği için teknokrat hükümetine destek veren siyasi parti liderlerini düşündürüyor. Geçen pazar günü Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında toplanan PASOK lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras ve Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis, dün biraraya gelmesi bekleniyordu ancak 3 siyasi parti liderinin toplantısı bugüne ertelendi. Liderler geçen pazar gecesi yaptıkları toplantıda anlaşmanın ana hatları üzerinde prensipte mutabık kalmışlardı. 

Herkül olmak gerek
Troyka ile müzakereleri mitolojede ‘çok başlı yılan’ olarak yer alan Lernea Hydra’ya benzeten Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, şöyle konuştu: “Bu azmanı tek başına yenmek için Herkül olmak gerek. Herkül de olmadığına göre, ancak hep birlikte  yenebiliriz. Ülkenin kurtuluşu için, Euro bölgesinde kalmak ve ‘tahvil tıraşı’nın gerçekleştirilmesi çok önemli. Halkın da büyük bedel ödemesi ve büyük fedakarlıklarda bulunması kaçınılmaz. Çünkü eğer bunları yapmazsak tek alterntif iflastır. İflasın maliyeti de çok daha yüksek.”

Kimse daha çetin değil
Siyasi partilerin kendi siyasi çıkarlarını değil, ülkeyi düşünerek karar vermek zorunda olduklarını kaydeden Venizelos şöyle devam etti: “Liderler erken seçim hesabı yaparak hareket etmemeli. Yunan tarafının bir şarta karşı çıkması veya bir şartı hafifletmesi halinde ‘ben başardım’ dercesine ortaya çıkmalarına gerek yok. Hiçbiri halkı diğerinden fazla sevmiyor. Kimse kimseden daha çetin ceviz değil. 1999’da veya 2009’da olduğumuzu zannedenler var. Bugün durum çok farklı ve çok daha vahim.”

Haberin Devamı

Kores: Yunanistan Euro’dan ayrılırsa felakete yol açmaz

Haberin Devamı

 AVRUPA Komisyonu’nun dijital stratejilerden sorumlu üyesi Neelie Kroes, Yunanistan Euro Bölgesi’nden çıksa bile birliğin ayakta kalmayı sürdüreceğini belirterek, “Her zaman, ‘Bir ülkenin gitmesine izin verilir ya da birliği terk etmesi istenirse, tüm yapı çöker’ denilir. Ancak bu doğru değil. Yunanistan’ın ayrılışı birliğin geri kalanı için felaket olmayacak” dedi.

‘Başınızı eğmeyin’ deyip  Alman bayrağını yaktılar

YUNANİSTAN’da hükümet yetkililerinin ikinci yardım paketine karşı zamanla yarıştıkları sıralarda kamu ve özel sektör çalışanları, hükümetin, yeni yardım karşılığında troykanın talepleri doğrultusunda almayı tasarladığı ek önlemleri protesto etmek amacıyla 24 saatlik grev başlattı. Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları  Konfederasyonu (ADEDY) tarafından başlatılan greve, işçilerin yanı sıra öğretmenler, akademisyenler, sağlık çalışanları, liman işçileri ve memurları, hakimler ve banka memurları da katıldı. Protestocular ‘Yeni yardımlar için başınızı öne eğmeyin’ yazılı pankartlar taşırken, göstericilerin Alman bayraklarını yakması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!