Yunanistan’a 103 milyar Euro’luk ‘tıraş’ geliyor, IMF’den yeni paket göründü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a 103 milyar Euro’luk ‘tıraş’ geliyor, IMF’den yeni paket göründü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 00:00

Euro Bölgesi liderleri bugün bir kez daha 2 yıldır yaşadığı borç krizini bir türlü aşamayan Yunanistan’ı kurtaracak borçların silinmesi dahil çözüm yollarını görüşecek.

Haberin Devamı

Geçen haftasonu gerçekleşen zirveden Yunanistan’a dönük somut kararların çıkmaması nedeniyle bugün yeniden biraraya gelmeye karar veren liderlerin borcu milli gelirinin yüzde 160’ına ulaşan ve Avrupa’nın ‘hasta çocuğu’ olarak adlandırılan Yunanistan’ı adeta ameliyat masasına yatırarak ekonomisinin yeniden toparlanması için gerekli bir plan geliştirmesi bekleniyor. Zirveden çıkacak plana göre, borcu 365 milyar Euro’ya ulaşan Yunanistan’ın borcunun 206 milyar Euro’luk bölümünün en az yüzde 50 oranında “tıraş” (hair cut) edilecek. Bu durumda, Yunanistan’ın 103 milyar Euro’luk borcu silinecek ve böylece borcu yüzde 45 oranında azalmış olacak.  Ancak, elinde 79 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvili bulunan Yunan bankalarının (55 milyar) ve sosyal sigorta sandıklarının (24 milyar) “tıraş” yüzünden iflas etmemeleri için 45-50 milyar Euro’luk nakit gerekeceğinden AB ve IMF’den yeniden borç alınması söz konusu olabilecek. Tıraş sonunda borç, gayrı safi milli hasılanın yüzde 25-30 düzeyinde olacak.
Gönüllü siliniyor
Yunan Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, borç silinmesinin Euro bölgesinin gönüllü bir kararı olduğundan, iflas ya da ödemelerin durdurulması anlamına gelmediğini söyledi. Venizelos “Bankaların yönetim kurullarını değil Yunan halkını düşünmek zorundayız” dedi. Euro bölgesinde, bugünkü zirve öncesi endişe, özel bankalara büyük kayıplar vermemesi için “tıraş”ın uluslararası piyasalarda “kredi krizi” (credit event) olarak algılanmaması. Borç silinmesi “kredi krizi” olarak algılanırsa “risk sigortaları”(CDS) devreye girecek.  Zirveden çıkacak karardan sonra Yunanistan ile Euro bölgesindeki ülkeler arasında yeni bir anlaşma imzalanacak.
Erken seçim geliyor
Atina’da dün Başbakan Papandreu’nun sözkonusu anlaşmayı 300 üyeli parlamentoya getireceği beşte üç çoğunlukla oylanmasını isteyeceği ileri sürüldü. Böyle bir durumda, anlaşma 151 oyla yasa halini alsa bile erken seçim kaçınılmaz olacak.

Haberin Devamı

Maçlarda ekonomik kriz protestosu

YUNANİSTAN’daki ekonomik krize tepkiler yeşil sahalara da sıçradı. Yunan super lig maçlarında tribünlerde Papandreu hükümeti aleyhtarı tezahürat yapılarak panolar açıldı. Hakemler, birkaç dakikalığına maçları yarıda kesmek zorunda kaldılar. Ünlü besteci Mikis Teodorakis ise açıklamasında “Yabancılar bıçağı her gün daha derin saplıyor. Bizi her gün daha fazla rencide ediyorlar. Bizleri şiddet yoluna sürüklüyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!