Yunan bankalarından Ziraat’e ‘bizi alın’ teklifi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan bankalarından Ziraat’e ‘bizi alın’ teklifi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çaglar, Yunanistan’daki ekonomik krizin Türk bankaları için yeni fırsatlar yarattığını söyledi ve “Pek çok Yunan bankası ‘bizi alın’ teklifinde bulunuyor. Ayrıca çıkmak zorunda kaldıkları yerlerle de ilgileniyoruz. Arnavutluk, Makedonya gibi ülkelerde tarım kredileri veriyorlardı” dedi.

EKONOMİK krizin etkisi altına aldığı Yunanistan, Türk bankalarına bölgede yeni fırsatlar yaratacak. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, pek çok Yunan bankasından ‘bizi alın’ teklifleri geldiğini açıklarken, bu bankaların çıkmak zorunda kaldığı ülkelerle ilgilendiklerini açıkladı.

BDDK tavsiyesi dikkate alındı

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in önceki gün Türkiye Bankalar Birliği toplantısında yaptığı konuşma çerçevesinde, Türk bankalarının yurtdışına açılmaları konusundaki tavsiyelerini, gerek Ziraat Bankası’nın gerekse Türk bankacılık sektörünün takip ettiğini söyledi. Bunun, otoritenin de arkalarında bulunması yönünde son derece önemli bir açıklama olduğunun altını çizen Çağlar, Ziraat Bankası’nın ilk açılımını 1964 yılında Almanya’da yaptığını, bugün dünyanın 17 ülkesinde 68 noktasında olduklarını bildirdi.

Büyük Yunan bankalarından

Bu arada Çağlar, Yunanistan’daki zor durumda olan birçok büyük ölçekli bankadan kendilerine “bizi alın” diye teklifler geldiğini açıklarken, “Özellikle rakiplerimizin çıktığı yerlere girmek istiyoruz, Arnavutluk, Makedonya gibi ülkelerde Yunan bankaları tarıma büyük krediler veriyorlardı ve ipotekli bölgeleri alma stratejileri vardı. Onlar kendi ülkelerindeki kriz nedeniyle çekilmek zorunda kaldı, onların boşalttığı alanlara da biz gireceğiz” dedi.

Yakın coğrafyada etkin olacak

Özellikle Balkan coğrafyasında, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerinde strateji olarak etkin bir hale geleceklerini ifade eden Çağlar, şöyle konuştu: “Çünkü Türk bankacılığının 2001’de yaşadığı deneyimlerle krizi rakiplerine göre hafif atlatmış olması ve Türk bankacılarının bu coğrafyalarda rekabet ettiği rakiplerinin yavaş yavaş geriye çekilmiş olmasının getirdiği fırsatla Türk bankacıları olarak özellikle Rusya’da Balkan coğrafyasında ve Türk Cumhuriyetlerinde pozisyon almaya çalışıyoruz.”

İşadamlarının gittiği her yerde olacağız

YURTDIŞINA açılma konusunda özel sektör ile birlikte hareket etmek istediklerini de anlatan Can Akın Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: Bizler şu slogan içerisindeyiz, Türk iş adamının gittiği her yerde onlarla birlikte ya da onlardan önce olma sevdasındayız. Önceden bize yapılan, ‘Anadolu’nun ücra köşelerinde şube açın’ talebi şimdi, ‘Dünyanın değişik ülkelerinde şube açın’ talebine dönüştü. Dün bir arkadaşımız Uganda’da ciddi potansiyel olduğunu, burada da şube açıp açamayacağımızı ifade etti. Bu hoş bir imaj. Artık daha uluslararası bir çalışma içerisindeyiz. Rakiplerin çekildiği piyasaları fırsat görüp doldurma gayreti içinde olacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!