YükseliÅŸin nedeni ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yükselişin nedeni ortaya çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 10:02

Zorlu Enerji hisselerinde yaşanan ve Ahmet Nazif Zorlu'yu da şaşırtan hareketin nedeni belli oldu. Zorlu Enerji grup içi 8 şirketteki payını toplam 55 milyon dolara satarken, analistler bu durumun olası bir ortaklık duırumunda gereken ilk adım olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

"Hisse senetlerinde yaşanan yükseliş sonrası hayretler içinde kaldık. Kim bu adamlar, araştırılsın diye arkadaşlara talimat verdim. Hızlı yükseliş bizi de töhmet altında bıraktı. Bir haftada yaşanan yükselişi açıklayacak bir bilgim yok." Bu sözler salı günü ilk seansta da tavan olan ve bir haftada yüzde 42, bir ayda yüzde 74, üç ayda ise yüzde 161 prim yapan Zorlu Enerji'nin patronu Ahmet Nazif Zorlu'ya ait. Zorlu'nun bu açıklamalarının ardından 24 saat geçmeden Zorlu Enerji'den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na yatırımcıların zihninde "yabancı ortaklığa hazırlık yapılıyor" izlenimini uyandıran grup içi hisse devri açıklamaları geldi. Zorlu Enerji 8 şirketteki payını toplam 55 milyon dolara satarken, analistler bu hamlenin bilançoyu şeffaflaştırdığını ve olası bir ortaklık durumunda gereken ilk adım olduğunu ilari sürüyor.
 
Sermaye artırım kararı geldi

Haberin Devamı

Ahmet Zorlu, önceki gün yaptığı açıklamada, sermaye artırım kararının söz konusu olabileceğine işaret ederken, Zorlu Enerji dün, mali bünyenin güçlendirilmesi amacıyla, sermayesini yüzde 244,9 oranında, 200 milyon lira tutarında bedelli artırarak 281 milyon 665 bin liraya yükseltme kararının alındığını bildirdi. Açıklamada, yeni pay alma haklarının nominal değer üzerinden kullandırılacağı ifade edilirken, ortakların yeni pay alma haklarını kullanmasından sonra kalacak payların alımının Zorlu Holding tarafından taahhüt edildiği kaydedildi.
 
Grup içi hisse devri tamam

Zorlu Enerji'den dün yapılan grup içi hisse devirleri açıklaması yatırımcıların, şirketin yabancı ortaklığa hazırlandığı şeklinde yorumlandı. Zira, sermayesinin yüzde 37'si 302.6 milyon dolara Çek şirketi Cez'e satılan Ak Enerji'de de ortaklık görüşmeleri öncesinde grup hisse devirleri gerçekleşmişti. Nitekim Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da önceki gün yaptığı açıklamada, yabancı ortaklık konusuyla ilgili olarak, "Ciddi birşey olursa açıklamak zorundayız" demişti. Yatırımcıların, Zorlu'nun bu açıklamasını, "flört başladı, ama resmileşen birşey yok" şeklinde yorumladığı ifade edilirken, önümüzdeki günlerde görüşmelere ilişkin resmi açıklamaların geleceği ileri sürülüyor.
 
55 milyon dolarlık nakit girişi

Haberin Devamı

Zorlu Enerji dün yaptığı açıklamada ÅŸirketin Trakya Gaz'da sahip olduÄŸu yüzde 4 hissenin 340 bin lira bedelle Zorlu Holding'e, yüzde 1 hissenin ise 85 bin lira bedelle Zorlukteks'e devredildiÄŸi bildirildi. Zorlu Enerji GazdaÅŸ'taki yüzde 5 hisseyi 625 bin lira bedelle, Zorlu DoÄŸal Gaz'daki yüzde 1 hisseyi 10 bin lira, Zorlu Elektrik'teki yüzde 1 hisseyi 10.5 bin lira bedelle, Zorlu Endüstriyel'deki yüzde 20 hisseyi 17.7 milyon lira bedelle, Zorlu O/M Enerji'deki yüzde 20 hisseyi 2.2 milyon TL bedelle, Zorlu Enerji ve Ä°nÅŸaat'taki yüzde 80 hisseyi 800 bin lira bedelle, Zorlu DoÄŸal Elektrik'teki yüzde 96 hisseyi 41 milyon dolar bedelle (64.4 milyon TL) grup içi ÅŸirketlere devretti. Zorlu Enerji söz konusu hisse devirlerinden 86 milyon 189 bin lira tutarında (55 milyon dolar) nakit giriÅŸi saÄŸladı. Açıklamada ayrıca Zorlu Enerji'nin yüzde 73 oranında hissedar olduÄŸu Zorlu Petrogas'ın da Zorlu DoÄŸal Gaz, Zorlu Elektrik, Zorlu Enerji ve Ä°nÅŸaat ile Zorlu DoÄŸal Elektrik'te sahip olduÄŸu hisseleri devretti ifade edildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!