YTL Eylül'de değer yitirdi

Güncelleme Tarihi:

YTL Eylülde değer yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 17:01

Son yıllarda dövizler karşısında aşırı değerli hale gelen YTL, küresel mali krizin doruk noktaya ulaştığı Eylül ayında döviz sepeti karşısında değer yitirdi.

Merkez Bankası, kurlardaki değişim ile Türkiye ve ticaret yaptığı ülkelerin enflasyon gelişmelerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici fiyatları (TÜFE) ve üretici fiyatları (ÜFE) bazlı reel kur endekslerinin Eylül ayı düzeyini açıkladı. Buna göre 1995 temel yıllı TÜFE bazlı endeks Ağustos sonundaki 194’lük düzeyinden Eylül sonunda 191.4’e, ÜFE bazlı endeks de 166,1’den 161,6’ya geriledi. TÜFE bazlı endekse göre YTL, dövizler karşısında bir ayda yüzde 1.3, ÜFE bazlı endekse göre de yüzde 2.7 yitirdi.

Eylül ayındaki değer kaybıyla birlikte Ocak-Eylül dönemi itibariyle YTL’de dövize karşı TÜFE bazlı endekse göre net kümülatif değerlenme yüzde 0.6’ya, ÜFE bazlı endekse göre de yüzde 1.2’ye geriledi.

YTL’de dövize karşı son bir yıldaki kümülatif değerlenme de, TÜFE bazlı endekse göre yüzde 7.3’e, ÜFE bazlı endekse göre yüzde 4.5’e indi.

YTL'nin, dövize karşı değerinin reel kur endekslerinin baz yılı olan 1995'e göre neredeyse bir kat daha yüksek olduğu dikkati çekti. Endekslerin değerinin 100 kabul edildiği 1995 yılından bu yana YTL’de TÜFE bazlı endekse göre net yüzde 91.4, ÜFE bazlı endekse göre ise yüzde 61.6 oranında değerlenme olduğu hesaplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!