Yolsuzluk atışması

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk atışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Karen Fogg, yolsuzlukla savaşmak için ahlak kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Fogg, yolsuzlukla mücadele için Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını da belirtti.

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Karen Fogg'un ‘‘yardıma hazırız’’ sözlerine, ‘‘AB destek verecekse, Türkiye'nin altyapısına ve eğitime destek versin. Öteki konularla biz uğraşırız’’ yanıtını verdi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği ‘‘Avrupa Birliği Yolunda Türkiye'de İyi Yönetişim’’ konulu konferansta ‘‘yolsuzluk atışması’’ yaşandı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Karen Fogg'un konuşmasında, yolsuzlukla mücadele için Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını söylemesi, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun tepki vermesine neden oldu.

Karen Fogg'u eleştiren Yücaoğlu, ‘‘Bu toplumun kendi içinde çözeceği bir mesele. Maddi destek ne olacak? Avrupa Birliği, destek verecekse, Türkiye'nin altyapısına ve eğitime destek versin. Öteki konularda biz kendi kendimize uğraşırız’’ dedi.

Sabah yapılan toplantılardan sonra öğle yemeğinde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber ise ‘‘yolsuzluk atışmasına’’ son noktayı koydu. Chhibber, yolsuzlukların ülkelerin kültürleriyle ilgili olduğunu vurguladı.

KARŞILIKLI HAKKANİYET

Erkut Yücaoğlu, Karen Fogg'un yardım sözlerine tepki verirken, yolsuzlukla mücadele için Türkiye'nin dışarıdan desteğe ihtiyacı olmadığını söyledi. Yücaoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Yönetişim hakkaniyet içinde olmalı. Bize de Avrupa'nın hakkaniyetle davranmasını istediğimiz konular var. Örneğin, Balkan Paktı içinde, dünya kurumlarının finanse edeceği birçok proje üretiliyor. Ama Avrupa Komisyonu'nun ufacık katkısı nedeniyle Türk müteahhitleri programa giremiyor. Hakkaniyeti karşılıklı kullanmak lazım.’’

Yücaoğlu, Türkiye'nin gerek AB üyeliği için gerekse uluslararası bir aktör olabilmesi için mutlaka iyi yönetişimi hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

Yolsuzluğun iyi yönetimin önündeki en önemli engellerden biri olduğunu vurgulayan Fogg, ‘‘Yolsuzlukla mücadele iyi yönetimi getirir. Yolsuzlukla savaşmak için ahlak kültürünün geliştirilmesi lazım. Sadece yasak ve cezalarla olmaz’’ dedi. Fogg, bu konuda Türkiye'yi eleştirmediğini, gerçekleri söylediğine dikkat çekti.

Fogg, ‘‘Türkiye'de İyi Yönetişimin Oluşmasına Nasıl Katkıda Bulunabiliriz?’’ başlıklı konuşmasında yolsuzlukla mücadelede destek isteyen Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine yardım ettiklerini belirtti. Fogg, Türk hükümeti de isterse destek ve yardım vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber'ın öğle yemeğinde yaptığı konuşmanın konusu da ‘‘yolsuzluk’’ üzerine oldu. Yolsuzluğun ülkelerin kültürleriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Chhibber, Bankacılık Yasası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile ilgili çalışmaların yolsuzluklarla mücadelede olumlu sonuçlar getirdiğini belirtti. Chibber, ‘‘Bu yönde önemli çabaların olduğunu gözlemliyoruz’’ dedi. Chibber, Amerika ve Japonya örneğini verdi: ‘‘Amerika'da Japonya'nın iki katı kadar vergi müfettişi var. Çünkü, ABD'de vergiyi toplamazsan, daha zor vergi alırsın. Japonya'da daha az vergi müfettişi var. Çünkü Japonlar, vergilerini zamanında yatırıyorlar. Yolsuzluk bir kültür meselesi.’’Yolsuzluğun yeni bir kavram olmadığını ve dünyanın en eski mesleği olduğunu belirten Chibber, cennette Havva'nın Adem'e elma vermesinin de yolsuzluk olarak adlandırılabileceğini söyledi.

Özelleştirmede bal yalatmayın

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, özelleştirmelerin başarıya ulaşması için elektrik ve doğalgaz gibi alanlarda düzenleyici kurumların da kurularak yetkiyle donatılmaları gerektiğine işaret etti. Chibber, ‘‘Burada önemli olan, özelleştirmelerde bal tutanların parmaklarını yalamalarını önlemek için gerekli kurulları oluşturmaktır. Özelliştirmede şeffaflık ve temizlik önemli unsurlardır. Bu konuda şu anda gelinen nokta iyidir ve hükümeti kutlamak gerekir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!