Yılsonuna kadar iki artış

Güncelleme Tarihi:

Yılsonuna kadar iki artış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 23:43

AMERİKAN Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 2 gün süren toplantısını tamamladı.

Haberin Devamı

Toplantıdan bir iyi bir de kötü haber çıktı. Komite beklenildiği gibi haziranda faiz artışına gitmedi ama yılsonuna kadar en az iki faiz artışı yapacağının da sinyalini verdi. 17 üyeli komitenin 15 üyesi bu yıl içinde faiz artışı olmasını öngörürken iki üye artırımların 2016’ya kalmasını savundu. Komite ekonomik koşullarda önemli bir değişiklik ortaya çıkmazsa yılsonuna kadar yapacağı 4 toplantısının en az ikisinde faiz artışı kararı alacak. Bu faiz artışlarının en iyimser tahminle 25 baz puandan 50 baz puan olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Komitenin bu kararı sonrasında dolar bankalararası bugün valörlü işlemlerde 2.71 liraya kadar geriledi. Euro/dolar paritesi ise 1.13 dolara çıktı. ABD borsalarında ise yükselişler yaşandı.

DÖRT TOPLANTI KALDI

Haberin Devamı

FOMC’nin bu yılın kalan altı ayında temmuz, eylül, ekim ve aralık aylarında dört toplantısı bulunuyor. Bu toplantıların da en az ikisinde faiz artışı kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geride kalan ve iki gün süren toplantıya katılan 17 komite üyesinin 5’i yılsonuna kadar yüzde 1, 5’i yüzde 0.75, 5’i yüzde 0.50 faiz artışı yapılması gerektiğini öngörürken iki üye ise artırımların 2016’ya kalması gerektiğini savundu. Komite üyeleri, 2016 sonu itibarıyla ortalama faiz tahminini ise yüzde 1.625 olarak öngörüyor. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise, ekonominin ılımlı düzeyde genişlemeyi sürdürdüğü ve işgücü artışları ile istihdam piyasasının giderek doğal seviyesine doğru ilerlediği ifade edildi. FED, yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasındaki faiz artışını beklentisini değiştirmedi.

İLK ARTIŞ ABARTILMASIN

Yazılı açıklamanın ardından FED Başkanı Janet Yellen yaptığı konuşmada enflasyona yönelik aşağı yönlü risklerin hafiflediğini belirterek faiz artışı için koşulların henüz karşılanmadığını kaydetti. Yellen artış kararının gelecek verilere bağlı olacağına işaret ederek “İstihdam piyasası geliştikçe enflasyon hedefine doğru ilerleyecek. FED’in hedeflerine biraz daha yaklaşıldığını görüyoruz” diyerek ilk faiz artırımının öneminin abartılmaması gerektiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!