Yılmaz'dan ihracatçıya müjde

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan ihracatçıya müjde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, ihracatçıların sorunlarının çözümlenmesi amacıyla, önümüzdeki günlerde bir dizi tedbirin uygulamaya sokulacağını açıkladı. Başbakan Yılmaz, ‘‘Yarınki (Bugünkü) Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararla, 30 Haziran 1998 tarihinde kapatılması gereken ihracat taahhütlerinin süresi 6 ay süreyle uzatılacaktır’’ dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), Ankara'da yapılan 5'inci Olağan Genel Kurulu'na katılan Başbakan Yılmaz, konuşmasında ihracatçılara bir dizi müjde verdi.

Getirilecek düzenlemeler kapsamında, tekstil ihracatçıları için, işletme finansmanı kredisine yönelik yeni bir fon oluşturulmakta olduğunu anlatan Yılmaz, bu konudaki çalışmanın son aşamaya geldiğini kaydetti. Yılmaz, yılın ikinci yarısında, ihracatçıların kredi temini konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesine dönük oluşturulacak fon sayesinde, çok daha geniş olanaklar yaratılacağını kaydetti. Yılmaz ‘‘Buna ilaveten, kredisini temin eden ihraçatçıların teminat sorununa çözüm getirmek amacıyla, bir (teminat garanti sistemi) kurulması çalışması içerisindeyiz’’ dedi.

Başbakan Yılmaz konuşmasında, 1998 yılı için öngörülen 29 milyar dolarlık ihracat hedefine, ihracaçıların özverili çabaları ile ulaşılabileceğini kaydetti.

AKILLI SOLCUYUZ

Enflasyonla mücadeleye öncelik verdiklerini ve yıl sonunda yüzde 50'li hedeflere ulaşılacağını anlatan Yılmaz, bir yıldır uygulanan ekonomi politikaların sonuç ve etkilerinin, önümüzdeki günlerde ihracatta daha açık bir şekilde görüleceğini kaydetti. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Ecevit de konuşmasında, bazı çevrelerin kendisi ve partisinin sanayici ve ihracatçıların sorunlarıyla ilgilenmesini yadırgayabileceğini belirterek, ‘‘Ancak biz akıllı solcuyuz. Sanayiciyi desteklediğimiz, geliştirdiğimiz oranda, işçimiz haklarını alabilir’’ dedi. Doğu ve Güneydoğu sorununun da, sanayinin güçlenmesi ile aşılabileceğini kaydeden Ecevit, bu amaçla yöreye özgü teşvikler çıkardıklarını hatırlattı.

Hedefi zor tuttururuz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz da yaptığı konuşmada, bazı olumlu gelişmelere karşın, ihracatta bugün gelinen noktanın, 2000 yılı için hedeflenen 50 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabilmenin olanaksız olduğu gerçeğini ortaya çıkardığını söyledi. Oğuz, ihracatın ithalatı karşılama oranınınOcak-Nisan dönemi itibariyle yüzde 55.9'a, ihracat artış hızının yüzde 2.3'e indiğine dikkati çekti, ihracatın da ilk kez Nisan'da reel bazda yüzde 12 gerilediğini vurguladı.

Devlet Bakanı Işın Çelebi ise, Türkiye'nin makro ekonomik dengeleri kurmak ve enflasyonu düşürmek zorunda olduğunu kaydetti. Aksi halde 2-3 yılda bir dopingli bir teşvik sistemi ile ihracatın desteklenmesi gerekeceğini anlatan Çelebi, 11 Temmuz'da Bulgaristan ile bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacağını bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!