Yılmaz: Program aynen yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Program aynen yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Rusya'daki krizin başlamasından bugüne kadar geçen süre içinde, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların artarak devam ettiğini de bildirdi. Başbakan Yılmaz, şunları kaydetti: ‘‘Ağustos ayı sonu rakamları elimize ulaşmıştır. Bu rakamlar, ekonomik programın hedeflerine tam bir uyum göstermektedir. Faiz dışı gelir tahminlerimizin ötesinde bir gelişme göstermektedir. Sene sonu itibarıyla 3 katrilyon liraya yakın faiz dışı gelir fazlası elde etmeyi umuyoruz. Bunun dışında, 1999 yılının birinci çeyreğinde yüzde 8.1 olarak gerçekleşen GSMH artışı, iki gün önce açıklanan rakamlarda da görüleceği gibi yüzde 4'e düşmüştür. İlk altı ayda yüzde 6.3 olarak gerçekleşmiştir. Bu da ekonomik programın amacına uygun, ekonominin soğumaya başladığına işaret etmektedir. Döviz rezervleri olumsuz gelişmelere rağmen, yüksek düzeyini korumayı sürdürmektir. Ayrıca yarın (bugün) açıklanacak rakamlar, enflasyondaki düşüşün devam ettiğini ortaya koyacaktır.’’

Borsa hem yükseldi, hem memnun olmadı

ÖNCEKİ gün çöküşten dönen İstanbul Borsası, dün yükselişe geçti. Başbakan Mesut Yılmaz'ın Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyeleriyle yaptığı toplantı öncesinde, yeni ekonomik önlemlerin beklentisiyle yükselişe geçen borsa, açıklamanın ardından düşüşe geçti. Ancak buna rağmen borsa endeksi önceki güne göre yüzde 5.58 puan değer kazandı. Önceki gün yüzde 4.2 puan düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İMKB Ulusal-100 endeksi dünü 140.97 puan artışla 2665.53 puandan kapadı.

Sabah seansında, Başbakan Mesut Yılmaz'ın borsa ile ilgili yeni önlemler paketini açıklayacağı beklentisiyle yükselişe geçen borsa birara 2783 puana kadar çıktı. Mesut Yılmaz'ın açıklamasında borsa ile ilgili beklenenen çıkmamasının ardından ise borsa düşüşe geçti, ancak günü artışla kapadı. Borsada dün işlem hacmi yüzde 31 artış gösterdi. Önceki gün 52.3 trilyon liralık işlemin gerçekleştiği borsada dünkü işlem hacmi 68.5 trilyon liraya yükseldi.

Gün içinde işlem gören 281 hisse senedinin 233'u yükselirken, 34'ü düştü. 24 hissenin fiyatı ise değişmedi. İşlem hacmi yüksek hisselerin başında Tüpraş, Sabancı Holding ve İş Bankası (C) yer aldı. Bu hisseler günlük işlem hacminin yüzde 27'sini oluşturdu. Meksa Menkul Değerler Borsa Temsilcisi Hüseyin İstanbullu, Başbakan Mesut Yılmaz'ın açıklamalarında, borsa ile ilgili beklenenin çıkmadığını belirterek, ‘‘Açıklamadan önce bu beklenti ile bir alış oldu, bunda Dow Jones ve Avrupa'daki yükseliş de etkiliydi. Ancak, açıklamalardan sonra satışlar geldi. Uluslararası kriz ve vergi endişesi devam ediyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!