Yılmaz: Mükellefle barışırız, Mali Milat'tan vazgeçmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Mükellefle barışırız, Mali Milattan vazgeçmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 02:08

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Mali Milat uygulamasından vazgeçmenin mümkün olmayacağını belirterek, ‘‘Ancak bir geçiş dönemine ihtiyaç var, intibak tedbirlerine ihtiyaç var. Bu af değil, bir bildirim yenilenmesidir’’ dedi.

*Mesut Yılmaz, CNN Türk'te yayınlanan ve siyasi partilerin liderleri ile ekonomi kurmaylarını, gazetecilerle buluşturarak, siyasi partilerin ekonomik programlarını tartışmaya açan, ‘E Takımı’ programında soruları yanıtladı. Dünden itibaren yayımlanmaya başlayan ‘E Takımı’nın ilk programında Enis Berberoğlu, Erdal Sağlam ve Vahap Munyar'ın sorularını, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile partinin ekonomi kurmaylarından Yılmaz Karakoyunlu, Ekrem Pakdemirli ve Nesrin Nas cevapladı.

Programda Yılmaz, 1991'den 1997'ye kadar geçen sürenin Türkiye açısından kayıp olduğunu, Türkiye'nin bu dönemde reform ivmesini kaybettiğini, sadece günü geçiştirecek politikalara yöneldiğini söyledi.

Bu dönemde popülist anlayışın tekrar Türk siyasetine hakim olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Buna sadece bir örnek vereyim, 1992 yılında çıkarılan Erken Emeklilik Yasası'nın bugüne kadarki sisteme kümülatif maliyeti 70 milyar dolardır’’ dedi.

Yılmaz, 1997 ortasından bugüne kadar geçen dönemde üç tane kriz yaşandığını, iki tane ağır hasar veren deprem afeti meydana geldiğini ifade ederek, ‘‘Bu dönemde Türkiye'nin 1991-1997 döneminin rehavetinden kurtulduğu, yeniden yapısal reformlara yöneldiğini kabul etmemiz lazım’’ diye konuştu.

Bu yıl sonunda Mali Milat uygulamasına geçileceğini belirten Yılmaz, bu düzenlemenin tarihi bir düzenleme olacağına işaret ederek, şunları söyledi:

‘‘Bu düzenlemeye sağlıklı geçmek lazım. Türkiye, önemli krizler yaşadı. Bu krizler nedeniyle Türkiye'de kayıt dışı ekonomi arttı. Bu gerçekleri göz ardı edip, daha önce planladığınız süreci devam ettirmeye kalkarsanız, Mali Milat'ı sağlıksız başlatırsınız. Onun için bir geçiş dönemine ihtiyaç var. İntibak tedbirlerine ihtiyaç var. Bu af değil, bu bir bildirim yenilenmesidir. Bu bildirimlerin üzerinden de belli bir vergi ödeyeceksiniz. Bunları yaptığınız zaman bir vergi affından değil, vergi idaresi ile vergi mükellefinin birbiriyle barışmasından bahsediyoruz.

Mali Milat'tan, ‘Nereden Buldun'dan vazgeçmek de mümkün değil. Bunlar, AB'ye üyeliği hedef alan Türkiye'nin vazgeçemeyeceği uygulamalar. Çünkü, bütün AB ülkeleri bunu uyguluyor. Maalesef erken seçim kararıyla Maliye Bakanlığı son aşamaya getirdiği hazırlıklarını dondurdu. Seçimden sonra bunların hemen yürürlüğe girmesi lazım.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!