Yılmaz: Frene sert basmadık, mucize ya da sıkıntı yaratan taraf olmadık

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Frene sert basmadık, mucize ya da sıkıntı yaratan taraf olmadık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 00:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankasına yöneltilen eleştirilere “Ne yaptığımızı biliyoruz” yanıtını verirken, kendisine ilişkin olanlara da “Ne mucize ne de sıkıntı yaratan bir başkanım, normalim” yanıtını verdi. Aldıkları son kararlarla ‘frene sert basmadıklarını’ söyleyen Yılmaz, “Dünya bir tarafa giderken biz bir tarafa gitmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Enflasyon Raporu’nu açıkladığı toplantıda, bankasına ve kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. Faiz indirimi ve zorunlu karşılıkların artırılmasına ilişkin değerlendirmelere karşılık, Yılmaz, Kendisine güvenen, ne yaptığını bilen bir Merkez Bankası olarak aldığımız kararın arkasındayız” ifadesini kullandı. Yılmaz ayrıca son günlerde yaşanan eleştirilerle ilgili olarak da “Ben kendimi mucize yaratan bir başkan olarak görmüyorum, ayrıca sıkıntı yaratan başkan olarak da görmüyorum. Ben kendimi normal bir başkan olarak görüyorum” dedi.
Ne söylediğimi biliyorum
Kendine güvenen bir Merkez Bankası’nın piyasanın olduğu noktaya sürüklenmeyip, piyasayı kendi olduğu yere çektiğini dile getiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Konya Sanayi Odası’nda yaptığım sunumumdan bu yana söylediklerim, en son Euromoney’deki sunumum ortada. Mevcut iletişim politikamıza bu şekilde devam edeceğiz. İletişim çok önemli. Eğer bir sıkıntı varsa -ki biraz oldu gibi- kendimizi daha iyi açıklamak durumundayız. Ben mesajlarımı gayet net verdiğimi düşünüyorum. Ne söylediğimi de gayet iyi biliyorum ama cümlelerimin bir kısmı öne çıkarılıyor, buradan da böyle bir sonuç çıkarılıyor. Şunu ifade edeyim; biz şu anda her zamankinden daha fazla veri bağımlısı haline geldik. Bir takım kararlar aldık. Buradan da yanlış bir sonuç çıkarılmasın. Bundan sonra ne yapacağımızı aldığımız bu kararların sonuçlarına göre değerlendireceğiz.”
Dur-kalk olmaması lazım
Merkez Bankası’nın son dönemde aldığı kararlarla “biraz sert frene bastığı” yönündeki değerlendirmeler üzerine de Yılmaz, şunları söyledi: “Bu sorunun cevabı hayır. Biz, bankacılık sistemimiz, ekonomimiz büyümesin demiyoruz, amaç büyümektir, istihdam yaratmaktır, iş ve aş yaratmaktır. Ancak bunun sürdürülebilir olması lazım, risklerden uzak olması lazım, dur-kalk, dur-kalk olmaması lazım. Dolayısıyla şu anda aldığımız bu tedbirler, ekonomimizin potansiyel büyümesi paralelinde, sürdürülebilir bir borçlanma, sürdürülebilir bir finansal istikrar, sürdürülebilir bir büyüme ve fiyat istikrarını hedefliyor.”
Dünyanın tersine gitmiyoruz
Dünyada faizler artarken, Türkiye’de faiz indirimine gidilmesinin dünya ile ters düştüğü yorumlarına karşılık bunun ters olmadığını savunan Yılmaz, faiz artırımına giden merkez bankamlarının enflasyon tehlikesine karşı sıkılaştırıaı para politikası izlediklerini vurguladı. “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bunu yapıyor ama bileşeni farklı. Biz faizle ve zorunlu karşılıkla yapıyoruz” diyen Yılmaz, “Dolayısıyla dünya bir tarafa giderken biz bir tarafa gitmiyoruz” diye konuştu.
‘Yabancı para’ hâlâ masada
Yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkların artırılması konusunun hala gündemde olup-olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, tedbirlerin sonucuna bakılarak değerlendirme yapılacağını, konunun masadan kaldırılmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Enflasyon 2011’de 5.9 olacak 2012’de hedef yakalanacak

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası, 2011’in enflasyonuna ilişkin öngörüsünü, yüzde 5.4’ten yüzde 5.9’a çıkardı. Durmuş Yılmaz, “varsayımlarımız taahhüt olarak algılanmasın” derken bankanın şu tahminlerini paylaştı:
Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere, yüzde 4.5 ile yüzde 7.3 aralığında olacak. 2012 sonu tahminimiz, orta nokta yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.3 ile 6.9 aralığı.
Kredi genişleme hızının yüzde 20-25 civarına düşürüldüğü bir senaryo altında enflasyon 2011 yılı sonunda hedefe yakın gerçekleşecek.
Emtia fiyatlarındaki artışların etkisinin ortadan kalkmasıyla, 2012’nin ortalarında orta vadeli hedeflere ulaşabilir.

Haberin Devamı

Kırbaç cezası diye bir şey yok

ZORUNLU karşılıkların artırılmasının “piyasaya kırbaç cezası” olarak değerlendirilmesine itiraz eden Durmuş Yılmaz, “Şu ceza lafını çıkaralım. Bizim politikalarımızın hedefi; ekonomi birimlerimizi cezalandırmak değil. Görevimiz, kâr elde etmelerini sağlayacak ortamı yaratmak. Bugün için ekonomimizde bir ısınma söz konusu değil, ama ilerisi için bugünden tedbir alınması gerekir.”

İleride faiz ve ‘zorunlu’birlikte artırılır

KREDİLERDEKİ büyümeye ve enflasyona bağlı olarak ilave tedbirler alınabileceğini açıklayan Durmuş Yılmaz, “Küresel ölçekte daha hızlı toparlanma olması durumunda küresel enflasyon baskıları çıkabilir ve gelişmiş ülkelerin para politikalarında sıkılaştırma eğilimi başlayabilir. Bu durumda gerek küresel faizlerdeki yükseliş gerekse talep yönlü enflasyon baskısı karşısında politika faiz oranının ve zorunlu karşılıkların bir arada artırılması gündeme gelir.”

Haberin Devamı

‘Yeni normal’e uyduk, son düzenlemelerle piyasadan

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, zorunlu karşılık oranlarındaki artışın, kredi piyasanını maliyet ve likidite kanalları üzerinden etkileyeceğini belirtirken, böylece piyasadan 22.5 milyar lira çekileceğini kaydetti. Yılmaz, para politikasını oluştururken, fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarı da gözetmeleri ve ‘yeni normal’ olarak da adlandırılan bu yeni küresel konjonktüre uygun bir strateji benimseyerek, bu doğrultuda hareket ettiklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!