Yılın 9 ayında 31 şirketin 24’ü zarar etti... Trafik sigortasında rekor zarar

Güncelleme Tarihi:

Yılın 9 ayında 31 şirketin 24’ü zarar etti... Trafik sigortasında rekor zarar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:00

Sigorta şirketleri, bu yılın 9 aylık döneminde, trafik sigortasında, 10.6 milyar TL zarar açıkladı. Sigortacılar, trafik sigortasındaki zararın her geçen gün katlanarak arttığını, artık dayanılamaz hale geldiğini belirterek, acil primlerde yukarı yönlü revizyona ihtiyaç olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

Sigorta şirketleri, trafik sigortasında, tarihin en yüksek zararına imza attı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sigorta sektörünün 2023 Ocak-Eylül dönemi teknik verilerini yayımladı. Buna göre sigorta şirketleri, bu yılın 9 aylık döneminde, trafik sigortasında, 10.6 milyar TL zarar açıkladı. Bu zarar, trafik sigortası tarihinde en yüksek zarar olarak kayıtlara geçti. TSB’nin açıkladığı verilere göre, trafik sigortasında faaliyet gösteren 31 şirketin 24’ü bu yılın 9 aylık döneminde zarar açıkladı.

Geçen yılın aynı döneminde ise şirketler, trafik sigortasından 7.9 milyar TL zarar etmişti. Geçen senenin aynı dönemi ile mukayese edildiğinde trafik sigortasında zarar yüzde 35’e arttı. Şirketler, trafik sigortasında, 2023’ün ilk çeyreğinde 2.7 milyar TL, ikinci çeyreğinde ise 5.7 milyar TL zarar açıklamıştı. Özellikle bu yılın haziran ayından sonra trafik sigortasındaki zararda ciddi artış görülürken, yılın üçüncü çeyreğindeki zararın, ikinci çeyreğine göre yüzde 86 arttığı dikkat çekti.

Haberin Devamı

115 MİLYAR TL HASAR

Bu yılın 9 aylık döneminde sigorta şirketleri, trafik sigortası satışlarından 75.4 milyar TL prim geliri elde ederken, aynı dönemde 35.8 milyar TL trafik hasarı ödedi. Ancak trafik kazalarında sigorta şirketi ile sigortalının anlaşamayıp, hukuka yansımış hasarlar için şirketlerin ödeyeceği tutar 79.7 milyar TL oldu. Bu hasarlar da dikkat alındığında sigorta şirketlerinin, bu yılın 9 aylık döneminde trafik sigortasındaki hasar toplamı 115 milyar TL’yi geçti. Aynı dönemde şirketlerin hasar/prim oranı yüzde 142 oldu. Daha açıkla bir anlatımla sigorta şirketleri trafik sigortasından topladıkları her 100 liralık prime karşılık 142 TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.

PRİMLER ACİL ARTMALI

Sigortacılar, trafik sigortasındaki zararın her geçen gün katlanarak arttığını, artık dayanılamaz hale geldiğini belirterek, acil primlerde yukarı yönlü revizyona ihtiyaç olduğunu söylediler. 2023 yılında asgari ücrette iki kere artışa gidildiğini, her artışın trafik sigortasından ödenen bedeni tazminatları artırdığını vurgulayan sigortacılar, diğer taraftan Anayasa Mahkemesi’nin bu yılın başında trafik sigortasındaki değer kaybı, destekten yoksun kalma, sürekli sakatlık tazminatlarına ilişkin maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalinin hasarlara yüzde 50’ye yakın olumsuz etkisi olduğuna dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Buna karşın trafik sigortasında fiyatlar konusunda herhangi bir düzenleme yapılmadığını vurgulayan sigortacılar, “Uzunca süredir, prim artışı talep ediyoruz ve bu konuda düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Artık trafik sigortasında zorlanıyoruz. Neredeyse her aldığımız 100 liralık prime karşılık 200 liralık hasar öder hale geldik ve bunu da cebimizden ödüyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!