Yeşil çağrı

Güncelleme Tarihi:

Yeşil çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 07:00

Türkiye’deki rüzgâr ve güneş enerjisi sektörlerinin temsilcileri, tüm dünyada devam eden enerji arzındaki sıkıntıların çözümü için temiz enerji kaynaklarının önemine dikkat çekti. “Yeni kapasite tahsisleri yapılmalı” çağrısı yapan sektör temsilcileri, lisanssız kurulu gücündeki güç aşımı cezasının normal seviyeye çekilmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Dünyanın ana gündemi enerji haline gelirken, Türkiye’deki rüzgâr ve güneş enerjisi temsilcileri, enerji arzındaki sorunun çözümü için temiz enerji kaynaklarının gerekliliğine dikkat çekti. Yakın gelecekte yaşanabilecek elektrik kesintileri için uyarıda bulunan yetkililer, enerji sektöründe arz konusunda kırılganlığın sinyal verdiğini belirtti. Yenilenebilir enerjinin yükselişi ve temiz enerji özelinde verilen taahhütler, hâlâ masada olsa da Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji arzında yaşanan sorunlarla, geri planda kaldı. Türkiye’nin rüzgâr ve güneşteki potansiyelinin önemine dikkat çeken ve “yeni kapasite tahsisleri yapılmalı” diyen sektör temsilcileri, elektrik talebinin arttığı yaz aylarında alınabilecek önlemler arasında lisanssız kurulu gücündeki güç aşımı cezasının normal seviyeye çekilmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yeşil çağrı

YERLİ SANAYİ

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin rüzgâr potansiyelinin de güneşlenme oranlarının da çok yüksek seviyede olduğunu belirterek, “Özellikle rüzgâr sektörü son 10 yılda müthiş bir ivme kazandı ve muazzam bir büyümeye imza attı. Ekonomik görünüm, pandeminin etkileri, emtia fiyatlarında yaşanan artış ve enerji arz güvenliğindeki kaygılar, rüzgâr sektörünü de olumsuz etkiliyor. Türkiye olarak yenilenebilir enerji kurulu gücümüzü hızla artırmak için ivedilikle atmamız gerekiyor. Ülkemizin potansiyeli dikkate alınarak yeni kapasite tahsislerinin yapılması son derece faydalı olacaktır. Yerli sanayimizi ve tedarikçilerimizi ön plana çıkarmak adına faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık” değerlendirmesini yaptı.

MİKRO GES DEĞİŞİMİ

Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel, “Türkiye’nin en sıcak şehirlerinde, çatıların tamamı sıcak su üretimi sağlayan güneş kollektörleriyle dolu. Çoğu paslı tenekeye dönmüş bu sistemlerin acilen mikro GES ile değiştirilmesi gerekiyor” dedi. Solar 3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan ise YEKDEM sayesinde yenilenebilir enerji gücünde yaşanan artışların 2017 öncesi projelendirilmiş ve lisansları alınmış santraller kaynaklı olduğuna dikkat çekti: “Yenilenebilir güç artışına yönelik getirilen değişiklikler ve engeller, kaynağı son derece ucuz enerji kaynaklarına ulaşımımızı yavaşlattı. Elektrik talebinin arttığı yazın en sıcak günlerinde en kolay şekilde alınabilecek önlem lisanssız kurulu gücündeki son derece ağır olan güç aşımı cezasının normal seviyeye çekilmesi olabilir.”

Haberin Devamı

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ ise olası elektrik kesintilerine dikkat çekerek, “Yaz aylarında yeteri kadar elektrik arzı yoksa kesintiler meydana gelebilir. Elektrik kesintileri yaşanmaması için enerji arz güvenliği stratejilerinin Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusundaki karbonsuzlaşma perspektifi de göz önüne alınarak hazırlanması gerekecek” diye konuştu. A Plus Enerji Danışmanlık Müdürü Gökşin Bavbek, emtia krizinin enerji sektörünü çok daha zorlu bir döneme ittiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “2021 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen toplam elektrik talebi TEİAŞ verilerine göre, 156.684 GWh iken bu değer 2022 yılının ilk 6 ayında 161.300 GWh’e yükselmiştir. Talep artışı ve yeni enerji santrali proje stokundaki gerilemeye paralel olarak, pek çok bölgede elektrik kesintisinin yaşanacağı konuşuluyor.”

Haberin Devamı

Yeşil çağrı

BAKMADAN GEÇME!