Yerli üretim arttı, fiyatlar yükselmez

Güncelleme Tarihi:

Yerli üretim arttı, fiyatlar yükselmez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2012 00:00

HÜKÜMET, yerli üreticiyi korumak için canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışına gitti.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talep ettiği çalışma Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nce yapıldı. Kararla ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı AB, Norveç, İsviçre, İzlanda gibi EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlendi. Karkas ve yarım karkas, kuzu eti ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 100 olacak.

YERLİ KORUNACAK

Ekonomi ve Tarım Bakanlığı yetkilileri şu bilgileri verdi: “İthalde maliyet düşük olduğu için üretici hayvanını satamıyordu. Et ithalatının azalmasıyla yerli üretici korunacak. Böylece kazanan yerli besiciler olacak. Bize gelen şikayetler üzerine bu düzenlemeyi yaptık. Üreticinin kararla rahatlayacağını düşünüyoruz. Temel mantık ithalat ve üretim arasındaki makasın açılmasını önlemekti. İthalatın cazip hale gelmemesi için fiyatı üretici lehine arttırıyor. Amaç üretim ve ithalatın aynı fiyata gelmesi, dengelenmesidir.  Buradaki amaç da ithalat nedeniyle et fiyatları çok ucuzlarsa üreticinin çekilmesi ve ülkedeki yerli üretimin sona ermesi korkusu. Üreticiyi, tüketiciyi korumak ve üretimi teşvik etmek için bunu yaptık. Üreticiye verilen destekler son hızla devam edecek. Et fiyatları da kesinlikle artmayacak. Türkiye’nin et konusunda dışa bağımlılığı az. Uzun vadede amaç ithalatı tamamen bitirmek olacak.

Haberin Devamı

ET ÜRETİMİ ARTMIŞTI

Et ithalatının başlangıç tarihi olan Nisan 2010’da yüzde 30’la başlayan gümrük vergisi, Mart 2011’deki artışla yüzde 45, mayıs ayında ise yüzde 60’a çıkarıldı. Resmi Gazete’de geçen yıl temmuz ayında yayınlanan son ithalat rejimi düzenlemesiyle de vergi yüzde 75 olmuştu. TÜİK’in sekiz aylık verilerine göre Türkiye’de toplam kırmızı et üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 6.7 artış gösterdi. Sığır eti üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 6.4 artarak 159 bin 320 tona, koyun eti üretimi de yüzde 15.2 artarak 19 bin 969 tona çıktı.

Eski günlere geri döndük

TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Karar, sorunu çözmüş olmuyor” dedi. Kararın “rahatsızlığı tedavi edici nitelik taşımadığını” belirten Yalçındağ, “3 yıl öncesine geri dönüyoruz. Vergi artışı hem üretici hem tüketiciyi çok olumsuz etkileyecek. Fiyat artarsa, beslenecek dananın da fiyatı artar” dedi.

Haberin Devamı

Vatantaş et yiyemez

ET Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Ahmet Yücesan vergi artışı sayesinde yerli ürünlerin daha yüksek fiyatlardan satışa sunulabileceğine işaret ederek, “Et fiyatlarındaki yükselişle kırmızı et alım gücü zaten az olan Türkiye’de tüketim azalacak. Halk, kırmızı etten beyaz ete yönlenecek” dedi.

Fiyatları etkilemez

TÜRKİYE Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, “Fiyatlara pek fazla etki edeceğini zannetmiyorum, üreticiye de artı sağlamaz, zararı da olmaz. Bayram öncesi yayınlansaydı en azından biraz daha yararı olurdu. Üreticiler zaten banka borçlarından dolayı hayvanlarını sattı” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!