Yerli sarımsak çıktı ithal sarımsak ucuzladı

Güncelleme Tarihi:

Yerli sarımsak çıktı ithal sarımsak ucuzladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 11:04

Yerli sarımsak hasadının tamamlanmasıyla birlikte Çin'den ithal edilen sarımsağın fiyatı da düştü.

Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden olan Kastamonu Taşköprü, Kahramanmaraş Oğuzlu, Mersin Tece, Balıkesir Babaeski, Edirne ve Kayseri'de, hasadı tamamlanan yerli sarımsak toptancı hallerine ve tüccarların depolarına girmesiyle birlikte, kilosu kış aylarında 8 YTL'ye kadar çıkan yerli ve ithal sarımsak fiyatları giderek gerilemeye başladı.

Çin'den sarımsak ithalatı yapan Nurettin Korkmaz,  yerli sarımsakların piyasaya çıkmasıyla birlikte Çin'den ithal edilen sarımsakların fiyatlarının da hızla düşmeye başladığını söyledi.

Korkmaz, tüketicilerin bir bölümünün yerli sarımsağı, bir bölümünün de Çin sarımsağını tercih ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Türkiye'de yapılan ekimlere ve mevsim şartlarına göre yılda 20 ila 30 bin ton sarımsak üretiliyor. Bu yıl rekoltenin 30 bin tona ulaştığı tahmin ediliyor. Çin'den ise yılda yaklaşık 3 bin ton sarımsak ithal ediliyor. Çin sarımsağının toptan satış fiyatı 4-5 YTL'den 2,5 YTL'ye düştü. Yerli sarmısak üretiminin fazla olması sonucu ithal sarmısak fiyatları da talebin azalmasıyla birlikte geriledi. Yerli sarmısaklar da cins ve kalitesine göre manav ve marketlerde kilosu 4 ile 5 YTL'den, Çin sarımsağı da yaklaşık aynı fiyatlardan satılıyor.”

Korkmaz, Çin'den ithal edilen sarımsağın tat ve aroma olarak yerli sarımsaktan çok fazla bir farkının olmadığını da belirterek, “Çin sarımsağı, uygun depolama ve nakliye yapılırsa, yerli sarımsağa göre daha uzun süre dayanıyor. Ben hem Çin'den sarımsak ithal ediyorum hem de aynı cins sarımsağı Kahramanmaraş'ta ektiriyorum. Kayseri'de pastırma ve sucuk üretiminde Çin sarımsağı da kullanılıyor, yerli sarımsak da kullanılıyor. Şu anda Çin'den tonunu 1000 dolara Mersin limanına teslim olarak satın aldığımız sarımsağa, ton başına 1000 dolar da vergi ödüyoruz” diye konuştu.
Nurettin Korkmaz, sarımsak üreticisinin bu yıl fiyatların düşük olmasından yakındığını da ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!