Yerli kaynak için arayış sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Yerli kaynak için arayış sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00



Ekonomi yönetimi yeni kaynak arayışını sürdürürken, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) akaryakıt tüketim vergisi tutarlarının arttırılmasını önerdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, yeni kaynak yaratmaya dönük çalışmalar çerçevesinde gündeme gelen lüks tüketim mallarına uygulanan katma değer vergisi oranlarının yükseltilmesi fikri ise Maliye Bakanlığı'nda pek sıcak karşılanmadı.

Maliye'de yapılan ilk değerlendirmelerde, toplam KDV gelirlerinin yüzde 85'ini yüzde 17'lik mal grubunun karşıladığı, geri kalan yüzde 15'lik gelirin de yüzde 1, yüzde 8, yüzde 25 ve yüzde 40 KDV uygulanan mal ve hizmetlerden alındığı ortaya kondu. Yüzde 1 ve 8'lik KDV'nin bir bölümünün de iade edildiği vurgulandı.

Buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon ve 1.600 cc'ye kadar otomobillerin de yeraldığı yüzde 25'lik grupta oran artışına gidilmesi halinde, başta yerli otomotiv sanayi olmak üzere çeşitli sektörlerin bundan olumsuz etkileneceği belirtilen bu değerlendirmeler sırasında, 1 puanlık artışın sadece 48 trilyon lira getirisi olduğuna dikkat çekildi.

IMF ne istiyor

Bazı uzmanlar ise KDV'de esas getirinin, akaryakıt ürünlerinin yüzde 17'lik mal grubundan alınarak, yüzde 25'lik dilime dahil edilmesiyle sağlanabileceğini ifade ediyor.

Diğer yandan IMF'nin de, akaryakıt tüketim vergisindeki maktu tutarların yükseltilmesini önerdiği ve bu yolla bütçeye yüklü bir ek kaynak sağlanabileceğini belirttiği öğrenildi. Bakanlar kurulu'nun ATV tutarlarını, en yüksek verginin 2 katına kadar yükseltme yetkisi bulunuyor.

Vergi numarası yaygınlaşıyor

Öte yandan Maliye Bakanlığı, ekonomide alınması gereken acil tedbirler arasında bulanan vergi numarasının yaygınlaşması için düğmeye bastı.

Yetkililer, vergi numarasının gayrı menkul ve taşıt alım-satımlarından sonra finans kesiminde de uygulanmasına yönelik tebliğin mayıs sonuna kadar çıkarılacağını bildirdi. Kesin tarih daha sonra bankacılık kesimiyle de yapılacak görüşmelerin ardından belirlenecek olmakla birlikte, uygulamaya bu yıl içinde geçileceği ifade edildi.

Yine acil önlemler arasında yeralan ''bankaların özel karşılıklarının matrahtan düşürülmesine'' yönelik düzenleme de, büyük olasılıkla Bankalar Kanunu içine konulacak.

Halen teminatsız kesime isabet eden karşılık tutarını gider yazabilen bankalar, yeni düzenleme ile teminat olsun olmasın, bütün karşılıkları gider olarak yazabilecek ve bu şekilde daha düşük vergi ödeyecek.

Vergi iadeleri

Ekonomide yeni kaynak arayışları çerçevesinde bazı vergi artışları gündeme gelirken, fırınlar, süt, peynir ve şeker üreticileri, gazete sahipleri, özel okullar, 150 metre kareden küçük inşaat yapan müteahhitler ve kooperatiflerin inşaat taahhüt işlerini yapanlar da, KDV iadesi için Bakanlar Kurulu'ndan Karar bekliyor.

Geçen yıl bu kesime 80 trilyon lira iadede bulunulurken, bu yıl yapılacak iadelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı imzada bulunuyor.

Yeni kaynak arayışı çalışmalarının bir diğer ayağı olan ve özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde rantı yüksek hazine arazilerinin satışı konusunda da, Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Başbakanlıkta bir çalışma yürütülüyor. (Ankara-aa)

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!