Yerli insansız hava aracı Male, test uçuşu yapacak

Güncelleme Tarihi:

Yerli insansız hava aracı Male, test uçuşu yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

İnsansız hava aracı ihtiyacını karşılamak için İsrail’den Heron satın alan Türkiye, kendi insansız uçağı için geri sayıma başladı. Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, ‘Male’ adı verilen ‘orta irtifa, yüksek uçuş süresi’ sınıfındaki insansız hava aracının tasarımı, detay üretimi ve montajının tamamlandığını söyledi. Türk malı Male, yıl sonuna kadar uçuş testlerine başlayacak.

İhracat da yapılacak

Gelecek yıldan itibaren bu aracı önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunacaklarını ifade eden Dörtkaşlı, şunları söyledi: “Daha sonra da dünyada pek çok dost ve müttefik ülkeye bu aracı kullanım amacıyla satabileceğiz. Projemiz bu. Tasarımı ve mühendisliği tamamen bize ait bu insansız hava uçağının üretimi de TAI’de bulunuyor. Türk sanayisinin katılımı var. Eskişehir’de kurulu Tusaş Motor Sanayii A.Ş.’nin (TEI) motor konusunda görevi olacak. Aselsan’ın ve daha birçok firmanın desteği olacak. Milli bir insansız hava aracına Türkiye sahip olacak. Resmi açıklamayı temmuz ortasında yapacağız.”

Uçuş testlerine başlıyor

İnsansız hava araçlarına olan ilginin oldukça arttığına dikkati çeken Dörtkaşlı, şöyle konuştu: “TAI’de birkaç değişik sınıfta insansız hava aracı geliştirildi. Tamamen milli olanaklarla, Türk mühendisliğinin tasarımı, Türk teknisyenin üretimiyle ortaya çıkarılan, ‘Male’ diye adlandırdığımız, orta irtifa, yüksek uçuş süresi sınıfındaki insansız hava aracımızın tasarımı, detay üretimi ve montajı tamamlandı. Önümüzdeki günlerde montajın yapıldığı hangardan uçuş yapılacak alana çıkaracağız. Uçuş testlerine de yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde devam edeceğiz.” Dörtkaşlı, bu aracın 1.5-2 ton ağırlığında ve havada 24 saat kalma, 30 bin fit irtifaya kadar tırmanabilme özelliklerine sahip olduğunu kaydetti.

Yeni projeler için doğum sancısı çekiyoruz

HAVACILIK ya da savunma sektöründe uzun devinimli projelerde görev alan şirketlerin hedeflerinin çok daha uzun soluklu olması gerektiğine dikkati çeken TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi: “Şu an sadece TAI’de değil tüm havacılık ve savunma sektöründe son derece heyecanlandırıcı projeler var. Doğum sancılarını çekiyoruz. Birkaç yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Türk şirketleri tarafından desteklenebilme oranının önemli yüzdelere ulaşacağını hep birlikte göreceğiz. Tasarım, üretim, test etme ve envantere teslim etme süreleri 6-7 yıl olan cinsten projeler bunlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!