Yerli etçiyi ‘bufalo’ korkusu sardı, fiyatta 20 lira göründü

Güncelleme Tarihi:

Yerli etçiyi ‘bufalo’ korkusu sardı, fiyatta 20 lira göründü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

İthal edilecek etin ülkesi, miktarı ve nasıl ithal edileceği merakla beklenirken sektör temsilcileri, “Canlı hayvan ithalatına karşı değiliz. Karkas olarak dondurulmuş et sektörü zora sokar. 1 kilogram dana etinin perakende fiyatı 20 TL’ye kadar düşer” yorumu yaptı. Sektör temsilcileri, “İthalat kapısından bufalo da girebilir” tedirginliğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

ET ve Balık Kurumu’na (EBK) yetki verilmesinin ardından sektör temsilcileri ithal etin ülkesi ve miktarını tartışmaya başladı. Avustralya, Amerika ve Uruguay bu konuda ön palana çıkarken bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden de ithalat yapılması bekleniyor. Sektör temsilcileri karkas olarak dondurulmuş ete karşı çıkarken, canlı hayvan ithalatına onay verdi. Fiyatların ithalattan sonra 20 TL’ye kadar düşmesini bekleyen sektör uzmanları, ‘bufalo tedirginliği’ni dile getirdi. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de hayvancılık alanında uzun yıllardır yatırım iklimi olduğuna dikkat çekerek, “Bu fiyatları tüketici olarak kabul etmek zor. Ancak sektörde böylesine önemli bir yatırım ortamı varken biraz daha sabır edilmesi gerekir” diye konuştu.
Bilgi kirliliği var
İthalatın açıklanmasından sonra bilgi kirliliği oluşmaya başladığını vurgulayan Erdal Bahçıvan, şöyle konuştu: “Yaptığımız araştırmalar ve uzmanlardan edindiğimiz bilgiye göre ithalattan sonra et fiyatları 20 TL’ye oturacak. Ancak bunun için net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü etin nasıl ithal edileceği, miktarı ve nereden ithal edileceği netlik kazanmış değil. Bu konuda çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bilgi kirliliği yaratarak tüketicinin de et yeme alışkanlığını kırmamak gerekiyor.”
Yatırım iklimindeyiz
Türkiye’nin hayvancılık alanında son dönemlerde gerçekleştirdiği çalışmalara dikkat çeken Bahçıvan, “Türkiye önemli bir yatırım iklimine girdi. Son dönemlerde gerçekleştirilen yatırımlar et konusunda gelecek için umut veriyordu. Böyle bir ortamda çok dikkatli olunmalı. Ancak tüketici bazında da bu fiyatları kabul etmek mümkün değil. Biraz daha sabırlı olmalı” mesajını verdi.
40 milyon azaldı
Türkiye’de 1980’lerde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısının 80 milyon adet civarında olduğunu hatırlatan Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Feridun İrak, “Bugün mevcut hayvan 40 milyona kadar düştü. Yurtdışında üretici desteklendiği için et fiyatları ucuz oluyor. Karkas olarak dondurumuş et Türkiye’de sektöre büyük zarar verir. Burada da bufalo etine dikkat etmek lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Köpük’ gidene kadar sürecek

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Ali Babacan, İthalatın ne kadar süreceği ile ilgili soru üzerine Babacan, Et ve Balık Kurumunun işe başladığını, son 3-4 ayda oluşan köpüğün alınmasının ve fiyatları “normal, makul seviyeye indirmenin” amaçlandığını belirterek, “Normal seviye indiği zaman da bu kapılar yine kapanır. Eğer fiyatlar düşmezse devamı gelecek, miktar da yükselir” dedi. Et fiyatlarında ocak ayından bu yana ciddi artış yaşandığını, şu an fiyatların Avrupa ve dünya fiyatlarının çok üzerinde kaldığına dikkat çeken Babacan, ülkedeki hayvancılık sektörünü zarara uğratmayacaklarını belirtti.

TESK: İthalat geçici çözüm

ET fiyatlarında yaşanan aşırı artışın önüne, ithalatla set çekilmesinin geçici çözüm sağlayacağını belirten, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, şu değerlendirmeyi yaptı: “İthalat imajı bile fiyatların düşmesinde etkili olacaktır. İthal izninin sadece Et ve Balık Kurumu (EBK) verilmesi doğru bir karardır. Son dönemlerde et fiyatlarında yaşanan artış üreticiden kaynaklanmıyor. Uzun vadede sorunun yeniden ülke gündemine gelmemesi için geçici olarak besiye uygun canlı hayvan ithalatı yapılmalı. Küçük üreticilerimiz bireysel olarak daha fazla desteklenmeli.”

Haberin Devamı

Ucuz ama tadı yok

DAHA çok Güney Amerika ve Afrika ülkelerinde bulunan dünyanın en büyük vahşi büyükbaş hayvanı olan Bufalo etine tüketiciler çok fazla ilgi göstermiyor. Dana etinden daha kalitesiz ve lezzetsiz olan bu etin Türkiye’de satışı bulunmuyor. Sektör temsilcileri de fiyatı daha düşük olan Bufalo etinin Türkiye pazarına girmesinden korkuyor.

Spekülatöre karşı önlem aldık, kimse halka pahalı et yediremez

İTHALAT konusunda çalımaların Tarım Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından yapılacağını söyleyen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Hiç kimse 70 milyon insana pahalı fiyattan et yedirmez. Buradaki temel amaç tüketicinin ve üreticinin korunmasıdır. Özellikle Türkiye son yıllarda hayvancılık alanında son derece iyi bir yatırım ortamı sağlamıştır. Üretici bir kayba uğramayacaktır. Burada yapılacak olan ithalat spekülasyon engelleyecek olan bir ithalattır. Şu anda bize gelen tek müracaat Et Balık Kurumu’dur. Tabi özel sektör boyutuyla bir talep olması halinde Tarım Bakanlığı bu durumu değerlendirecek. Tarım Bakanlığı’yla biz bir araya gelerek böyle bir şey olması durumunda değerlendirmede bulunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İbre Hollanda ve ABD’yi gösteriyor

ET ithalatına izin verilmesinin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da yüksek fiyatları düşürmek için Hollanda, Yeni Zelanda, Uruguay ve ABD’nin bazı eyaletlerinde fiyat araştırması yapmaya başladı. Türkiye, araştırma sonucuna göre fiyatı en uygun olan ülkelerden et ithal edecek. İthal edilen etlerin sağlık açısından büyük sorun oluşturabileceğine değinen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, şu bilgileri verdi: “Et ithalatı 1980’lerde denendi ve başımıza büyük dert açtı. Özellikle kesilmiş etler nedeniyle o güne kadar görülmeyen hastalıklarla savaşmak durumunda kalındı. Şu anda üreticiler eti 14.5 liraya mal ediyorlar, 15.5 liraya Et ve Balık Kurumu’na veriyorlar. Fiyat, üretici elinden çıktıktan sonra artıyor. Hayvanı kesen, işleyen ayrı, alışveriş merkezleri ayrı fiyat koyuyor. Ne yazık ki bu merkezlerde denetim çok az olduğundan fiyatlar bu seviyelere kadar yükseldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!