‘Yer sıkıntısı’ 800 milyon lirada tuttu, dışarda gözünü Mısır’a dikti

Güncelleme Tarihi:

‘Yer sıkıntısı’ 800 milyon lirada tuttu, dışarda gözünü Mısır’a dikti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Koçtaş’ın cirosunun bu yıl 1 milyar liraya çıkmasını hedeflemiştik ama 800 milyon lirada kalacak. Gelecek yıl 1 milyar lirayı aşarız” dedi. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, “Mağaza yeri bulmak bizi biraz yavaşlattı. Bu yıl 38 mağazaya çıkabilseydik, 1 milyar lira ciroya da ulaşırdık. Yılı 30 mağazayla kapatıyoruz” diye konuştu.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koçtaş’ın bu yılı 30 mağaza, 165 bin metrekarelik toplam alan, 2 bin 600 personel ve 800 milyon lira ciroyla kapatacağını söyledi. Koç, “Aslında bu yıl için 1 milyar liralık ciro hedefi koymuştuk. Ancak, bu hedefi 2011’e sarkıtmak durumunda kaldık” dedi. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, 1 milyar liralık hedefin önündeki engeli, “yer sıkıntısı”na bağladı. Özpamukçu, “Mağaza açacak yer bulmak pek kolay olmuyor. Yani, 1 milyar liraya ulaşamamanın altında bu konu var” diye konuştu.

38 mağaza olmalıydı

Musafa Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Gıda, Perakende ve Turizm Grubu Başkanı Ömer Bozer’le birlikte Koçtaş’ın Bursa’daki ikinci mağazasının açılışına katıldı. Koç, Bursa ile aynı anda Adapazarı’nda yapılan açılışla mağaza sayılarının 30’a ulaştığını vurguladı. Alp Önder Özpamukçu, bir soru üzerine, “Bu yıl 1 milyar liralık ciro hedefine ulaşmamız için mağaza sayımızın da 38’e çıkması gerekiyordu” bilgisini verdi.

300 yeni istihdam

Mustafa Koç, Bursa ve Adapazarı mağazaları sayesinde 300 kişiye yeni iş kapısı açıldığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “2010 yılında Koçtaş’ın büyümesi, geçen yılki gibi yüzde 20 düzeyinde olacak. 2011’de Koçtaş’ın cirosunu 1 milyar liranın üzerine taşıyarak yeni bir kulvara geçmek istiyoruz. Koçtaş penceresinden geleceğe güvenle bakıyoruz.”

40 milyon liralık yatırım

Koçtaş Genel Müdürü Özpamukçu, 2010’da 4 mağaza açtıklarını anımsatarak, bu mağazalar için toplam 40 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurguladı. Turgay Durak da, Koçtaş’ın mağaza yerleri konusunda genellikle kiralama yöntemini benimsediklerini ifade ederek, yatırım miktarının içinde gayrımenkul bedelinin olmadığını belirtti. Mustafa Koç, bir soru üzerine Koçtaş’daki ortakları B&Q’nun ulaşılan büyümeden memnun olduğunu kaydederek, şunları anlattı: “Koçtaş, B&Q’ya yönetici transferi bile gerçekleştirdi. Ebru Sayılan adlı bir personelimiz B&Q’nun merkezine Satınalma Direktörü olarak atandı.”

Mısır’ı gündeme aldık

Koç, bir başka soruya, “Ortağımız B&Q, Koçtaş isminden çok memnun. Zaten şurada Koç adını taşıyan fazla şirketimiz yok. Ortağımız Koç adına duyulan güvenin farkında” yanıtı verdi. Mustafa Koç, dış yatırıma dönük soru üzerine de şunları anlattı: “Koçtaş markasıyla yurtdışına açılmayı planlıyoruz. Ortağımız B&Q ile ilk belirlediğimiz adres Mısır oldu. Mısır’a gitmek üzere incelemerimizi başlattık. Ancak, henüz kesinleşmiş bir kararımız yok. Mısır, zor ama Kuzey Afrika için önemli bir kapı.”

Koçtaş bizim için ayna oldu

MUSTAFA Koç, Koçtaş’ın kriz sürecindeki katkısını şöyle anlattı: “Koçtaş’ın bize çift yönlü katkısı oldu. Bir yandan 2005’de başladığı hızlı mağazalaşma sürecindeki planlarını aynen devam ettirme başarısını göstererek yeni mağaza açılışları, yeni yatırım ve istihdam olanaklarıyla hem bize hem topluma pozitif mesajlar verdi. Diğer yandan, tüketici ile arasındaki teması güçlendirecek yöntemleri etkin bir şekilde kullanarak, bir anlamda tüketiciyi daha iyi anlamamız açısından gerçek bir laboratuvar işlevi gördü. Perakendede kendi sektörünün lider oyuncusu olarak, bu önemli dönemde tüketici davranışlarındaki değişimleri bize anında yansıtan bir ayna oldu.”

Normalleşme ve ‘güçlü gelecek’ sürecindeyiz

MUSTAFA Koç, Koçtaş’ın Bursa’daki ikinci mağazasının açılışında ekonomiyle ilgili gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Krizin ardından geçen iki yıldan sonra bugün artık normalleşme süreci yaşanıyor. Krizin endişeli ortamı yerini şimdilerde kuvvetli bir gelecek beklentisine bıraktı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!