Yeni model araba üretiminde gümrük muafiyeti

Güncelleme Tarihi:

Yeni model araba üretiminde gümrük muafiyeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 12:26

Teşvik belgesi kapsamındaki, yatırım ve yeni model üretimine yönelik otomobil ve hafif ticari araç yatırımlarında CKD aksam ve parçalarının ithali Gümrük Vergisi’nden muaf tutulacak. Diğer yandan, ithal makine ve teçhizat bedelinin yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla yedek parça ve binek araç, otobüs, çekici ithalinde ise Gümrük Vergisi alınacak.

“Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”a ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın ithaline ilişkin işlemlerin gümrük idaresince yerine getirilmesi öngörüldü. Uygulamadan doğacak ihtilafların Gümrük Müsteşarlığı’nca Hazine’ye iletilmesi ve buradan alınacak görüş doğrultusunda işlem yapılacağı kaydedildi. Faaliyet konusu yalnızca taşımacılık olan yatırımlar dışında diğer yatırımlara ait teşvik belgeleri kapsamına arazi tipi dahil, binek araçları, uçak ve helikopter dahil edilemeyecek.

Bölgesel ve sektörel kısıtlamalarda göz önüne alınarak proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda, Dış Ticaret’ten alınmış yazı ile teşvik edilen münferit kullanılmış makine ve teçhizatlar teşvik belgesine bağlanarak destekten yararlanabilecek. Kullanılmış komple tesisler Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirme sonunda teşvik belgesi kapsamında ithal edilebilecek.

HAZİNE’DEN GÖRÜŞ ALINACAK

Teşvik belgesi almak üzere Hazine Müsteşarlığı’na müracaat edilmiş, ancak teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlara ilişkin makine ve teçhizat ithaline Gümrük Vergisi ile Katma Değer Vergisi’nin toplam tutarı kadar teminatın alınması ile müsaade edilecek.

Teminatlı ithalatta, bir defada verilecek teminat süresi azami 6 ay olarak belirlendi. Teminat süresi içinde kesin ithalat için gerekli işlemler tamamlanmamış ise, teminat süresi içerisinde süre uzatımı için Gümrük Müsteşarlığına müracaat edilecek.

FİNANSAL KİRALAMA YATIRIMLARI

Finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlarda, sözleşmede devir yetkisinin tanınması halinde, finansal kiralamaya konu yatırım malları, kiracının da uygun görüşü alınmak kaydıyla başka bir finansal kiralama şirketine devredilebilecek. Yatırımcının teşvik belgesi kapsamında bulunan kullanılmış makine ve teçhizatın finansal kiralama yoluyla teminine izin verilebilecek.

Finansal kiralama şirketleri aracılığı ile yapılacak yatırımlar, ilgili olduğu teşvik belgesinin istinat ettiği kararda öngörülen destek unsurları ve asgari sabit yatırım tutarı çerçevesinde değerlendirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!