Yeni istisna ve muafiyet yok

Güncelleme Tarihi:

Yeni istisna ve muafiyet yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2018 08:30

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, vergi mevzuatında etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kademeli olarak arttırılacağını belirterek mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı, gıda ile enerji fiyatlarının yüksek seyri sonucunda 2018 yılı ekim ayı itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 25.2 seviyesine yükseldiğini belirterek, “Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedeflerinden biri olması doğrultusunda enflasyonla mücadele sürecine en önemli desteği sıkı maliye politikası verecektir” dedi. Albayrak, kamunun taşıt yönetimini etkinleştirmek için sistem kurduklarını bildirdi.

Albayrak, dün bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, ağustos ayında döviz kurunda makroekonomik temellerle bağdaşmayan spekülatif ataklar yaşandığını belirterek, alınan tedbirleri sıraladı. Albayrak, “Bu tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlanmıştır. Öncü göstergeler 2018 yılının ikinci yarısında ekonomide yavaşlamaya ve dengelenme sürecine işaret etmektedir” dedi. Ekonomik canlanmaya katkı amacıyla vergi alanında atılan adımları anımsatan Albayrak, “Önümüzdeki dönemde mali disiplin temel çıpamız olacaktır. Vergi sistemimizi daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatımızın sadeleştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edecek. Etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracak, mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

YENİ EYLEM PLANI

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde yeni bir eylem planı çalışmalarına başlanıldığını dile getiren Albayrak, yeni bir vergi analiz merkezi kurulduğunu söyledi. 2014-2018 döneminde yaklaşık 245 bin mükellef nezdinde vergi incelemesi yapıldığını kaydeden Albayrak, “Bu incelemeler neticesinde düzenlenmiş raporlarda yaklaşık 36 milyar lira vergi tarhiyatı ve buna bağlı olarak yaklaşık 78 milyar lira ceza kesilmesini önerdik” dedi.

ÇİFTÇİYE 3.4 MİLYAR LİRA

Esnaf ve çiftçilere sağlanan destekler hakkında da bilgi veren Albayrak, şunları söyledi: “Ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankasınca kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi 45 milyar liraya, Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan düşük faizli kredi bakiyesi ise yaklaşık 5 milyar liraya ulaşmıştır. 2018 yılı ekim ayı itibarıyla söz konusu uygulamadan yaklaşık 858 bin üretici faydalanmaktadır. 2018 yılında tüm Türkiye’de yaşanan doğal afetler dolayısıyla ve Hatay ile Kilis illerinde, ilçeler dahil, faaliyet gösteren ve yaşanan terör olayları nedeniyle zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli tarımsal kredi borçları bir yıl süreyle ertelenmiştir. Çiftçilerimize düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşan gelir kayıplarının karşılanması amacıyla yapılan ödeme tutarı ekim ayı itibarıyla 1.8 milyar lira olup ayrılan bütçe 2.65 milyar liradır. Bu amaçla 2019 yılı bütçesinde 3.4 milyar yira ödenek öngörülmektedir.”

Haberin Devamı

7.7 MİLYAR DOLAR DIŞ FİNANSMAN

HAZİNE garantili kredilerin üstlenim oranının tarihi seviyelere düşürüldüğünü dile getiren Albayrak, “Hazine garantili dış borç stoku 2018 ekim sonu itibarıyla 13.8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hazine garantili kredilerden üstlenim oranı tarihi düşük seviyelerde seyretmektedir. 2002’de Hazine garantili kredilerden üstlenim oranı yüzde 51.9 iken 2018 yılı ekim ayı sonu itibarıyla bu oran yüzde 1’e düşmüştür” dedi. Albayrak, Hazine finansman programı çerçevesinde uluslararası sermaye piyasalarından 7.7 milyar dolar tutarında dış finansman sağlandığını belirterek, “Özellikle yaz aylarında maruz kaldığımız finansal dalgalanmaların ardından, Ekim ve kasımda gerçekleştirdiğimiz dolar ve Euro cinsinden tahvil ihraçlarına ihraç tutarının 3 katından fazla talep gelmesi, geçtiğimiz süreçte aldığımız ekonomik tedbirlerin uluslararası yatırımcılar nezdinde de güçlü bir karşılık bulduğunu göstermiştir” dedi.

Haberin Devamı

ETKİN TAŞIT YÖNETİM SİSTEMİ

BAKAN Albayrak, kamunun taşıt yönetimini etkinleştirmek için sistem kurulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kamu idarelerine ait taşıtların yönetiminin daha etkili ve verimli yürütülebilmesi için Kamu Taşıtları Yönetim ve Bilgi Sistemini kurduk ve idarelerin kullanımına açtık. Bu sistem ile kamu idarelerinin taşıt ediniminde etkin karar verebilmesi, satın alma ve kiralama seçeneklerinin maliyetlerinin karşılaştırılması, kamu araçlarının envanterinin oluşturulması ve takip edilmesi, istatistiki raporların üretilmesi ve taşıt yönetiminin daha verimli, etkin şekilde yapılabilmesi sağlanacak, tasarruf bilinci anlayışıyla ortak yöntem, usul, kriter ve standartlar belirlenebilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!