Yeni Hatay için 39 işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Yeni Hatay için 39 işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 07:00

TÜRKİYE Tasarım Vakfı, Hatay’ın kültürel çeşitliliğinin ve kent kimliğinin korunması için yürütülen çalışmalarda yerli ve yabancı 39 kuruluş işbirliği yapıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bir protokol imzalamış ve bu çerçevede; ulusal ve uluslararası alanda tarihçilerden, arkeologlardan, yer bilimcilerden, şehir plancılarından, mühendislerden ve mimarlardan oluşan tasarım ve planlama işbirliği grubun oluşturuldu. Bu grubun gönüllü liderliğini ise Türkiye Tasarım Vakfı üstlendi. Vakıf bu kapsamda ‘Hatay’ın İhyası’ çalışmalarının ilk sunumları tamamlanıyor. Vakfın öncülüğünde 25’ten fazla konuk konuşmacının katıldığı bir çalıştay düzenlendi. 

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ ÇEŞİTLİLİK

Hatay’ın İhyası için dünyada eşi görülmemiş bir işbirliği yürüterek uluslararası alanda da model olabilmeyi hedeflediklerini belirten Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, çalıştayda şöyle konuştu: “Hatay’ın ihyasında farklı tasarımcı ve disiplinlerle çalışmak en büyük gücümüz oldu. Biz birikimimizi, deneyimimizi ve çalışmalarımızı hem ülkemize hem dünyaya katkı için işbirliğine açmaya hazırız. Bu çalıştaydan alacağımız geri bildirimlerle 15 Kasım’a kadar ilk etabı tamamlamaya çalışacağız. Şehirlerimizin yeni bir hayal kırıklığına tahammülü yok, dolayısıyla adanmışlık felsefesi ile yürüttüğümüz çalışmamızı layıkıyla tamamlamayı arzu ediyoruz.”

Haberin Devamı

500 BİLİMSEL MAKALE

DB Mimarlık Kurucu Ortağı Bünyamin Derman ise Hatay’da sürdürülebilir ve güçlü yapılar kurmayı planladıklarının altını çizdi. Bu planlama dönemindeki en kritik bileşenin ‘toprak kaybetmeden dönüşüm’ olduğunu söyleyen Derman, “Hatay, Efes’ten sonraki en büyük antik kentleri barındıran bir Roma şehri. Öte yandan bu kadim şehir tarihteki büyük depremlerde 7 defa yıkıldı. Bu son depremde ise kentin yüzde 80’i yerle bir oldu. Bu yüzden Hatay’ın diğer depremden etkilenen kentlerden daha özel bir durumu var. Geleceğin dünyasını da göz önünde bulundurduğumuzda şehrimiz için altyapı çalışmaları ve örnek şehir uygulamaları öneriyoruz. Bu doğrultuda, Hatay’ın ihyası için iş birliğiyle hareket ettik ve 500’e yakın bilimsel çalışmadan yararlandık. Hedeflerimize ulaştığımızda hem Türk mimari sektörü hem de Hatay şehri çok şey kazanacaktır” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!