‘Yeni ekonomi’ye fikri mülkiyet desteği

Güncelleme Tarihi:

‘Yeni ekonomi’ye fikri mülkiyet desteği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2023 07:00

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü kapsamında Sabancı Topluluğu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Scientists & Designers of Sabancı Ödül Töreni Sabancı Center’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Fikri mülkiyet alanında farkındalık yaratmak ve yaratıcı düşünceyi teşvik etmek amacıyla, geçtiğimiz yıl başlatılan ödül töreni kapsamında, bu yıl 115 Sabancı Topluluğu çalışanı ödüllendirildi. 115 çalışan, Sabancı’nın odak büyüme alanı olan yeni ekonomi ve sürdürülebilirlik alanında ortaya koydukları 34 projeyle söz konusu ödüllere layık görüldü. Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, ticari sır ve telif hakkı gibi fikri mülkiyetin farklı alanlarında proje ve uygulamalara imza atan topluluk çalışanlarına ödülleri, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen ve Sabancı Holding Hukuk ve Uyum Bölüm Başkanı Şebnem Önder tarafından takdim edildi.

TİCARİLEŞMESİ ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Düzenlenen törene çevrimiçi katılarak “WIPO’nun Yeni Vizyonu Doğrultusunda Fikri Mülkiyetin Ülkeler için Önemi Üzerine Değerlendirmeler” başlıklı bir konuşma yapan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölüm Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi ise sıra bu fikri mülkiyet portföyünün reel sektöre aktarılmasında. Dünyada şu anda, yıllık küresel hasıla yaklaşık 100 trilyon dolar seviyesinde. Bu rakamın yüzde 65-70’inin fikri mülkiyet varlıklarından oluştuğunu görüyoruz. Diğer yandan, gelişmiş ülkelere ya da ABD’nin en büyük 500 şirketine baktığımızda ise fikri mülkiyet varlıklarının şirketlere ve şirketlere kattığı değer yüzde 90’ları buluyor. Bu anlamda, fikri mülkiyetin ve bu fikrin mülkiyetin niteliğinin artırılarak ticarileştirilmesinin, ülkeler için son derece önemli olduğunu düşünüyorum.”

TÜRKİYE’DEN 15 BİN 856 BAŞVURU

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Türkiye’nin son dönemde fikri mülkiyet alanında önemli bir atılım yaptığının altını çizdi. Alper, “Geçtiğimiz dönemde WIPO tarafından açıklanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye, tarihinde ilk kez ilk 40 ülke arasına girdi. Listede 37’nci sıraya yükselerek, en büyük atılımlardan birine imza attık. Biz bu sıçramayı yaparken, ‘creative output’ olarak nitelendirilen ‘yaratıcı çıktı’ kategorisinde ise dünyada 15’inciyiz” dedi. Diğer yandan, TÜRKPATENT verilerine göre geçen yıl Türkiye’de 15 bin 856 patent başvurusu gerçekleştiğine dikkat çeken Alper, “Patent kayıtlarının tutulduğu 1995’ten bu yana ilk kez
yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geride bıraktı. Tüm bunlar, geleceğe dair umutlarımızı artırıyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!