Yeni Başkan’dan ABD’yi krizden ’tatlı tatlı’ çıkarma planı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Başkan’dan ABD’yi krizden ’tatlı tatlı’ çıkarma planı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 00:00

ABD’nin 44’üncü Başkanı Barrack Obama Ocak ayında oval ofisteki başkanlık koltuğuna oturduğunda bir önceki hükümetten çok da iyi bir miras almayacak. Ancak, ABD’nin yaşadığı en büyük ekonomik kriz olarak adlandırılan bu ekonomik çalkantıdan sıyrılmak için özellikle finans kurumlarını kurtarmaya odaklanan şimdiki hükümetten çok daha farklı bir politika izleyecek.

Obama’nın vatandaşa odaklı bu ekonomik politikaları Hazine Bakanı Henry Paulson’ın 700 milyar dolarlık paketin çıkartılması için bastırdığı dönemde kabul edilen ve özellikle zor durumdaki halka yönelik maddeler içeren 150 milyar dolarlık tatlandırıcıyı bir hayli güçlendirecek. Ekonomik programıyla yeni Başkan Barrack Obama, ABD’nin yaşadığı bu en zor süreçte vatandaşa en tatlı cevabı verecek.

Zirveye katılacak

Dünya Barrack Obama’nın ekonomik gelişmeler konusundaki fikirlerini netleştirmek için 15 Kasım’da Washington’da gerçekleşecek ve dünya liderlerini birleştirecek zirveyi bekliyor. Hálá Başkanlık koltuğunda oturan George W Bush’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirveye Barrack Obama da küresel krize karşı alınması gereken önlemler konusunda verdiği fikirler ile destek olacak.

Bütçe açığı etkiler

Ancak, krizin hızlı ilerleyişi nedeniyle Obama’nın özellikle düşük gelirliyi koruyan, halkın sosyal haklarına odaklanan ekonomik programında değişikliğe gidebileceği de savunuluyor. Seçimden önce zordaki ev sahiplerine sağlayacağı kolaylıklardan, belirli bir gelirin altında kazanan vatandaşa verilecek vergi ayrıcalıklarından söz eden Obama’nın başa geçtiği dönemde ABD’de sürekli büyüyen ve tarihi doruk noktasına ulaşan bütçe açığı nedeniyle planlarının ne kadarını gerçekleştirebileceği merakla bekleniyor.

Halkın talebi büyüyor

ABD’de halkın büyük finansal kurumları korumaya yönelik politikaları ile öne çıkan Cumhuriyetçi liderlere getirdikleri eleştiriler ise hızla yayılıyor. Wall Street’te halk hemen her gün büyük kalabalıklar oluşturarak, "Çalışanı ve zordaki ev sahibini de kurtarın" tepkileri yağdırıyor.

İlaç fiyatı için pazarlık yapacak

Obama döneminde çocuklar için sağlık sigortası zorunlu olacak.

Şirketler ya çalışanlarının sağlık sigortasını karşılayacak ya da ulusal bir sağlık programına para yatıracak.

Medicare’den yararlanamayan ve işyerinden sağlık sigortası olmayanlar için federal bir fon oluşturulacak.

Amerika’da özel sağlık sigortası olmayan düşük gelirlilerin sağlık hizmeti almasını sağlayan Medicare’in güçlenmesi sağlanacak. Kurumun uzun dönemli bütçe açığı sosyal güvenlik bütçesinin 5 katına ulaşıyor.

İlaç şirketleriyle fiyat pazarlığı yapılacak, jenerik ilaç kullanımını arttıracak.

Petrol şirketlerinden vergi alıp vatandaşa destek olacak

Obama, yüksek enerji maliyetlerinden olumsuz etkilenen tüketicileri desteklemek amacıyla petrol şirketlerinden alınacak ek vergileri halka aktaracak. Vatandaşa 1000 dolarlık telafi çeki gönderilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına 10 yılda 150 milyar dolar yatırım yapılacak.

Şirketler ya çevreyi kirlettiği için ceza ödeyecek ya temiz enerjiye yatırım yapacak.

2020 yılına gelindiğinde ülke elektrik ihtiyacı yüzde 15 azalacak.

Vatandaşı nasıl rahatlatacak

Obama Amerikalıların emeklilik fonlarında biriken paralarını erken çekim cezası olmadan kullanmalarına imkan verecek. Ancak, birikim sahipleri paralarının en fazla yüzde 15’ini çekebilecek. Bu bedel 10 bin doları aşamayacak. Böylelikle de borçlarını ödemekte zorlananlar için ek kaynak yaratılacak.

Emeklilik hesabında biriken paranın her yıl emekli maaşı olarak ödenmesi için belirlenen 70 yaş sınırını geçici olarak kaldıracak.

Yeni çalışan istihdam eden her şirkete 2009-2010’da 3 bin dolar vergi avasntajı sağlayacak.

İşsizlik sigortası üzerindeki vergileri tamamen kaldıracak.

700 milyar dolarlık kurtarma planından yararlanan kuruluşlar borcunu ödeyemediği için evi icraya düşen konut sahiplerine 90 gün ek süre tanımak zorunda kalacak.

Federal hükümet eyalet ve belediyelere mortgage krizinden doğan bütçe açıklarını kapatabilmesi için kaynak sağlayacak.

Çok yüksek riskli fonlarda zarar görenlere 10 milyar dolarlık destek fonu oluşturacak.

Düşük gelirliye avantaj sunacak

Obama’yla birlikte yatırımdan elde edilen kazançlar gelir vergisi statüsünde değerlendirilecek. Böylelikle alınan vergilerde yüzde 15’in üzeridne artış sağlanacak.

Emlak vergisinde üst sınır yüzde 45 olacak.

Emlak vergisinde muafiyet sınırı 2 milyon dolardan 3.5 milyon dolara çıkacak. Bunun 2011 yılında 1 milyon dolara düşürülmesi planlanıyordu.

Yıllık kazancı 250 bin doların üzerinde olan ailelerden veya 200 bin dolardan fazla kazanan bireylerden alınacak gelir vergisinde üst limit yükselecek. 250 bin dolar kazananlar için limit yüzde 33’den yüzde 35’e çıkacak. 200 bin doların üzerinde kazancı olan bireylerinki ise yüzde 36’dan yüzde 39.6’ya yükselecek.

Yılda 250 bin doların altında kazanan çiftlere bin dolarlık vergi indirimi getirilecek.

Düşük ve orta gelirliler için yeni vergi muafiyetleri sağlanacak.

75 bin doların altında geliri olan ailelerin emeklilik fonlarına devlet tarafından katkı yapılacak.

2011 yılına gelindiğinde asgari ücret saatlik 9.5 dolara çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!