Yavuz Uzan ABD'de mi

Güncelleme Tarihi:

Yavuz Uzan  ABDde mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2003 00:55

Ağabeyi Kemal Uzan'la birlikte hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan ve Kırmızı Bülten'le aranan Yavuz Uzan'ın New York'ta dünyaca ünlü Waldorf Astoria Oteli'nde Samuel Roger Uzan adıyla iki aydır kaldığı belirlendi. Kardeşlerden Bahattin Uzan halen tutuklu bulunuyor.

Türkiye'nin Kırmızı Bülten'le aradığı Yavuz Uzan'ın New York Manhattan'da, dolar milyoneri konuklarıyla ünlü Waldorf Astoria Oteli'nde ‘Samuel Roger Uzan’ takma adıyla kaldığı belirlendi.

Türk polisinin teknik takiple, yani telefon görüşmeleri sayesinde izini bulduğu Yavuz Uzan'ı ABD'den istediği ancak belgelerin tamamlanmaması nedeniyle sonuç alamadığı da bildirildi.

Adalet Bakanı Cemil Çicek'in geçen haftaki Washington gezisi sırasında ABB'li mevkidaşından Yavuz Uzan'ın iadesini talep ettiği ileri sürüldü. Ancak Bakan Çiçek Hürriyet Washington Temsilcisi Kasım Cindemir'in bu yöndeki sorusu üzerine ‘‘Hayır, bu iş için gelmedim’’ dedi.

İKİ AYDIR KALIYOR

Hürriyet'in ulaştığı otel kayıtlarında Yavuz Uzan'ın ismi ‘‘Samuel Rogers Uzan’’ diye geçiyor.

İki aydır Waldorf Astoria'da kalan Yavuz Uzan, VİP (çok önemli kişi) müşteri sayıldığı için otel yetkilileri konuğun milliyeti veya esas kimliği hakkında bilgi vermiyor. Hürriyet son on gün içinde otel santralını üç kere arayarak ‘‘Bay Uzan'ın odasına bağlar mısınız?’’ talebinde bulundu. Santral görevlisinden ‘‘Sizi ses bandına aktaracağım’’ yanıtını aldı. Telefon bağlandığında ses bandından kusursuz bir ingilizceyle ‘‘Ben Roger Uzan. Mesajınızı bırakın’’ mesajı duyuldu. Santral görevlisine ‘‘Neden Uzan'ın odasına bağlamıyorsunuz?’’ diye sorulduğunda ise devreye otelin iletişim yetkilisi girdi ve mesajın ses bandına bırakılması konusunda ısrarlı oldu.

EN UCUZ ODA 329 DOLAR

Uzan kimlikli müşterinin kaldığı otel yabancı devlet başkanlarının yanı sıra ABD başkanı, ünlü sanayici ve iş adamlarının da konaklama yeri.

En ucuz oda geceleme vergileri hariç 329 ile 759 dolar. Tek yatak odalı suitler 489-839, çift yatak odalılar ise 719- bin 449 dolar arasında. İki yatak odalı suitlerin aylığı 25 bin-55 bin dolar, üç yatak odalıların 35 bin ile 65 bin dolar.

Diğer Uzanlar New York'a gitse hemen yakalanacak

Dünya iletişim devleri Motorola ve Nokia'nın Uzanlar'a ait Telsim'den alamadıkları toplam 2.9 milyar dolar için New York Bölge Mahkemesi'nde 2002 yılı Ocak ayı sonunda açtıkları davada hakim kararlarını yerine getirmedikleri için 18 Ağustos 2003'de Uzan ailesi bireyleri hakkında tevkif müzekkeresi yayımladı.

Karar Uzanlar'ın 4.26 milyar doları ödemedikleri, Telsim hisselerini mahkeme emanetine teslim etmeye yanaşmadıkları gerekçesiyle çıkarıldı.

Hakim Jed S. Rakoff, Manhattan'daki mahkemenin 100 mil (160 km.) yarıçapında görüldüklerinde tutuklanmalarını istediği Uzan aile bireyleri listesinde Kemal Uzan, eşi Melahat, oğulları Cem Cengiz ve Murat Hakan, kızı Ayşegül Akay ile iş ortakları Antonio Luna Betancourt yer alıyor.

Kemal-Cem ve Hakan Uzan'ın New York'un can damarı sayılan Manhattan'da en gözde yerinde daire, dubleksi içeren 10 gayrımenkulü yine New York Bölge Mahkemesi Hakimi Rakoff'un kararı üzerine satım, devir ve transferi donduruldu.

SPK: 1990'dan beri bono satma yetkileri yoktu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar LDP Milletvekili Emin Şirin’in sorusuna verdiği yanıtta, İmar Bankası'nın 25 Ekim 1990 tarihinden itibaren SPK'nın yetki ve izni dahilinde herhangi bir sermaye piyasası faaliyeti yapma yetkisi bulunmadığını belirtti. Cansızlar, söz konusu tarihten itibaren sermaye piyasası kurumu niteliği taşımayan İmar Bankası'nın denetim ve gözetiminin Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

20 banka battı, İmar gibi soygun görülmedi

BDDK İkinci Başkanı Ahmet Şirin, Kurum'un asli denetim organı olan ve Kurum adına denetim yapan Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nun günümüze kadar yürüttüğü banka incelemelerinde, İmar Bankası'nda tespit edilen düzeyde kapsamlı bir kayıtdışılığa rastlanılmadığını da bildirdi. Yazıda, şu bilgilere yer verildi: ‘‘Bankacılık sektörünün rehabilitasyonu çerçevesinde çeşitli şekilde sistem dışına çıkan 20 bankanın hiçbirinde mevduatın kayıt dışı bırakıldığı konusunda bir tespit mevcut değildir.’’

İmar'da 490 kişi ve kuruma tedbir konuldu

Babkacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) İkinci Başkanı Ahmet Şirin, İmar Bankası'nda, sektörde daha önce karşılaşılmayan çok büyük ölçekli bir organize yolsuzluk olayıyla karşılaşıldığını, Uzan Grubu adına halen 490 gerçek ve tüzel kişi hakkında ihtiyati tedbir kararı alındığını bildirdi. Ahmet Şirin, İmar Bankası soruşturmasının Emniyet Genel Müdürlüğü, adalet ve Maliye Bakanlıkları çerçevesinde de devam ettiğini hatırlattı.

LDP Milletvekili Emin Şirin'in İmar Bankası ile ilgili olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelttiği soru önergesinin yanıtında, BDKK ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) gelen yazılara yer verildi.

BDDK İkinci Başkanı ve yanıtın hazırlandığı dönemde Başkanvekili olan Ahmet Şirin, ‘‘İmar Bankası'nın Fon'a intikali ile birlikte bankacılık sektöründe daha önce karşılaşılmayan çok büyük ölçekli bir organize yolsuzluk olayı ile karşılaşılmıştır’’ dedi.

Banka bilgi işlem sisteminin resmi mercileri yanıltmaya yönelik olarak Uzan Grubu şirketlerinden Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş. tarafından organize bir şekilde yönetildiğini ve bu suretle banka işlemlerinin kayıt dışı bırakıldığını kaydeden Şirin, Banka sahip ve eski yöneticilerinin gerçek mevduat rakamlarını kamu otoritesinden gizledikleri ve fiili mevduat ile resmi kayıtlara yansıtılan mevduat arasındaki farkı zimmetlerine geçirdikleri, izinsiz ve açığa devlet içborçlanma senedi satışı gerçekleştirdikleri, kamu otoritesine yanıltıcı bilgi verdikleri, vergi kaçırmaya yönelik işlemlere başvurdukları, banka müşterileri ile kamunun zararına fiil ve eylemler gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!