Yatırımlar sürecek kimsenin endişe duymasına gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Yatırımlar sürecek kimsenin endişe duymasına gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 00:00

Son yıllarda yurtdışındaki yatırımlarla dikkat çeken Kazak işadamlarının patronu ve Ticaret Odaları Başkanı Azat Peruaşev, Türkiye’deki yatırımların devam edeceğini söyledi.

Kazakların yurtdışında 20 milyar dolarlık yatırımları bulunduğunu hatırlatan Peruaşev, kimsenin endişe duymaması gerektiğini vurguladı.

ŞEKERBANK ve son olarak da Petkim’i satın alarak dikkatleri üzerine çeken Kazakistanlı yatırımcılar Türkiye’de yatırıma devam mesajı verdi. Yurtdışında 20 milyar dolarlık yatırımı bulunan Kazak işadamlarının patronu ve Kazakistan Ticaret Odaları Başkanı Azat Peruaşev, "Son birkaç yıldır yurtdışı yatırımlarımız hız kazandı. Türkiye en çok ilgi duyduğumuz ülke. Bundan sonra da özelleştirmeler dahil satın almalara ilgimiz sürecek" dedi. Peruaşev, "Kazakistanlı yatırımcılar Petkim ihalesini kazandıktan sonra Türkiye’de çok konuşuldular. Ancak herkesin içi rahat etsin. Kimsenin endişe duymasına gerek yok" diye konuştu. Peruaşev, yurtdışındaki 20 milyar dolarlık Kazak yatırımının 4 milyar dolarının Türkiye’ye gittiğini söyledi.

EN BÜYÜK İŞADAMI: Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu’na (TUSKON) üye 180 işadamının Kazak işadamlarıyla bir araya geldiği Kazakistan Ticaret Köprüsü’nün açılışına katılan Peruaşev, üyeleri arasında yer alan ve Şekerbank ile Petkim’i satın alan Mukhtar Abliyazov’un Kazakistan’ın en büyük işadamı olduğunu söyleyerek, "Bu konuda endişe duyulmasını yersiz buluyoruz. Kazak işadamları turizm, gayrimenkul, maden, makine alanlarında Türkiye’de yatırım ve satın almalara devam edeceğini söyleyebilirim" dedi. Peruaşev ayrıca, Kazakistan’ın güneyinde kurulan yeni serbest ticaret bölgesinde bir Türk tekstil firmasının 40 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirterek, Türk işadamlarının da Kazakistan’da inşaat dışında yatırımlara hız verdiğini vurguladı.

500 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA: TUSKON tarafından geçen yıl Türkiye’de düzenlenen Ticaret Köprüsü’nde 100 milyon dolarlık anlaşma imzaladığını hatırlatan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, bu yıl 800’ü Kazak olmak üzere toplam bin işadamının katıldığı Kazakistan buluşmasında 2 günde 500 milyon dolarlık anlaşma imzalandığını söyledi. İşadamlarına ayrılan bölümlerde ikili görüşmeler yapan girişimciler inşaat sektörü başta olmak üzere tekstil, gıda ve turizm sektörleriyle bağlantılı yeni ortaklıklar kuruyor. Rızanur Meral Türkiye’nin son yıllarda ihracat odaklı çalışmalarla başarıya ulaşmaya başladığını belirterek "Bu anlaşma sayesinde Kazakistan ile ticaret hacmimiz büyüyecek. Bunun yanı sıra Türk işadamları dünya şartlarında rekabet edebilmek için yeni ortaklar bulacak" dedi.

1.7 MİLYAR DOLARLIK TİCARET: Türkiye ile Kazakistan arasında yapılan ticaret hacminin geçen yıl 1.7 milyar dolar olduğunu hatırlatan Meral şöyle konuştu: "TUSKON’a bağlı üyelerimiz son yıllarda yurtdışı ve yurtiçinde yapılan ticaret köprüleri ile milyonlarca dolarlık anlaşmalara imza attı. TUSKON’un faaliyetleri her geçen gün daha da artıyor. Birçok ülke kendileri ile ticaret köprüsü kurmamızı istiyor. Türkiye işadamları tekstilden, gıdaya, inşaattan, turizme kadar bir çok farklı sektör dalında yeni ortaklar edindi. Çok kısa zaman zarfında ikili görüşmelerle sağlanan ortaklıklar güzel sonuçlar doğuruyor."

Rakamlar  tutmadı

KAZAKİSTAN Ticaret Odaları Başkanı Azat Peruaşev, "Türkiye ile ticaretin 900 milyon dolar olduğunu hesaplıyoruz, Türkiye ise 1.7 milyar dolar olduğunu hesaplıyor" dedi. Türk Dış Ticaret Müsteşarı Tuncay Kayalar ise bu konuyla ilgili olarak durumun kendisine iletildiğini Türkiye’ye dönünce bu konu hakkında araştırmalar yaptıracağını söyledi.

Petkim Kazakistan’da çok tartışılmadı

TÜRKİYE’nin Kazakistan Büyükelçisi Taner Seben, Petkim özelleştirmesinin Kazak basınında Türkiye’deki kadar yoğun yer almadığını, sadece Kazak Devlet Başkanı Nazarbayev’in bu konudaki memnuniyetinin gazete sütunlarına yansıdığını söyledi. Seben, Kazakistan’ın bu yıl 20 milyar dolarlık dış yatırım yaptığını hatırlattı. Seben bu yatırımın önemli bir bölümünün Petkim ve Şekerbank alımlarından kalan kısmının ise otel yatırımlarından kaynaklandığını dile getirdi.

Türk işçi Kazak’tan 4-5 kat fazla kazanıyor, şirketler sınırı aşıyor

GEÇTİĞİMİZ yıl Kazakistan’ın Tengiz bölgesinde bulunan Türk ve Kazak işçiler arasında çıkan kavgalarla ilgili olarak konuşan Kazakistan Ticaret Odaları Başkanı Azat Peruaşev, "Türk ve Kazak işçilerin maaşları arasında 4-5 kat fark var. Ayrıca Türk şirketleri şantiyelerdeki yabancı işçi sayısını aşıyor. Ancak hükümetimiz bu konuda titiz çalışmalar içinde kısa zamanda son bulacak" dedi.

Kastamonu Entegre ve Boydak Rusya’da mobilya yatırımı yapacak

TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, gelecek ay da Moskova’ya çıkarma yapacaklarını söyleyerek, şimdiden belirlenmiş 2 anlaşmanın bu toplantıda imzalanacağını açıkladı. Günay, "Kastamonu Entegre 100 milyon dolarlık ağaç işleme yatırımı yapacak ve bunun imzasını Moskova’daki toplantımızda atacak. Ayrıca Boydak Holding de yine Rusya’da büyük bir mobilya yatırımı yapma kararı aldı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!