Yatırımda tercih sıfır araca kaydı

Güncelleme Tarihi:

Yatırımda tercih sıfır araca kaydı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 07:00

Artan konut fiyatlarını görenler birikimlerini, gayrimenkule göre halen daha ulaşılabilir olan sıfır araca yönlendirdi. Konuyla ilgili bir araştırma yaptıklarını belirten Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, “Önceden araç alanların yüzde 80’i ihtiyacı için alırken bu oran azaldı. Şu anda 2’nci, 3’üncü hatta 4’üncü aracını alan bile var” dedi.

Haberin Devamı

Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, sıfır araçların yatırım aracı olmasıyla ilgili saha araştırması yaptıklarını belirterek, “Gayrimenkulde makas açıldı. Şu anda insanlar emtialarını korumak için araç yatırımı yapıyorlar. Çünkü sıfır araç hala gayrimenkule göre daha ulaşılabilir. Önceden araç alanların yüzde 70-80’i kullanmak, ihtiyaçlarını gidermek için alırdı ama şimdi bu oran azaldı ve birikimini koruma amaçlı araç satın alan müşteri sayımız arttı. Şu anda 2’nci, 3’üncü hatta 4’üncü aracını alan bile var. Bu, bizim yaptığımız bir araştırma ancak sektörde de benzer bir durum söz konusu. Sıfır araç şu anda önemli bir güvenli liman konumunda” dedi. Girgin, mayıs ayında Türkiye otomobil ve ticari araç pazarının 62 bin adet satışla kapanmasını beklediklerini dile getirirken, Türkiye pazarının ise sene sonunda 765 bin adetle kapanacağını öngördüklerini söyledi.

TEDARİKTE YÖN POZİTİF

Markanın yenilenen modeli Grandland’in İstanbul’da düzenlenen basın lansmanı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Girgin, Opel açısından tedarik sorununun bu yılın 3. çeyreğinden itibaren daha pozitif bir seyir izleyeceğini kaydetti. İlk dört ayda 9 bine yakın otomobil ve hafif ticari araç sattıklarını belirten Girgin, bu sonuçla pazarda ilk 5 içerisinde yer aldıklarını söyledi. Girgin, “Mayıs ayında da 4 bin adetlik bir satış gerçekleştirerek ay sonu itibarıyla 13 bin adet seviyesine çıktık ve yıl sonu hedefimizin yüzde 30’una şimdiden ulaştık. Hedefimiz bu sene 45 bin adetlik satışa ulaşarak her alanda ilk 5’te yer almak. Orta vadede ise elektrikli modellerimizle büyümeyi sürdüreceğiz. 2025’te Türkiye’de 70 bin adetlik satış hedefimiz var ve bunun 10 bini elektrikli modellerden gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yatırımda tercih sıfır araca kaydı

Toplantı kapsamında marka yenilenen SUV modeli Grandland’i Türkiye pazarına sundu. Edition, Elegance ve Ultimate olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile satışa sunulan yeni Grandland, 130 HP gücündeki 1.2 litrelik turbo benzin ve 1.5 litrelik dizel motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Markanın yeni tasarım ögeleri ‘Opel Vizör’ ve ‘Pure Panel’ kokpitin dahil edildiği yeni Grandland’de tüm motor seçeneklerinde AT8 tam otomatik şanzımanı standart olarak sunuyor. Modelin benzinli motora sahip Edition versiyonu 809 bin 900 TL’den satışa çıkarken, sadece dizel motorla satışa sunulacak Ultimate versiyonunun satış fiyatı ise 979 bin 900 lira olarak duyuruldu. Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, bu sene için 4 bin adet Grandland satmayı hedeflediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Yatırımda tercih sıfır araca kaydı

‘FIRSATI GÖREN 3 YAŞINDAKİ ARACINI SATIYOR’

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt da tüketicilerin yatırım amaçlı sıfır araç almasıyla ilgili olarak, “İnsanlar eğer birikimleri varsa, ihtiyaç dışında yatırım düşünüyorlarsa, parasının erimemesini, emtiada durmasını tercih ediyor. Otomobilin daha çok tercih edilmesinin iki temel nedeni var. Biri, ödenecek tutar olarak ulaşabilmek daha kolay. Sıfır bir araç ortalama 400-500 bin TL’ye alınabiliyorsa, ortalama konut fiyatları 4-5 milyon TL’ye çıkmış durumda. İkinci sebebi ise otomobili nakde dönüştürebilmek daha hızlı. Bugün bir konut talebi var ama bir yıl sonra gayrimenkul yatırımı yapanlar önünü göremiyor” dedi.

Haberin Devamı

Pazardaki talebin ilk sebebinin araç üretimindeki sıkıntılardan dolayı karşılanamayan filo ve perakende ihtiyacı olduğunu da hatırlatan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de araç değişim süresi 4-5 yıla düştü. Ancak bir fırsat görüp, 3 yaşındaki aracını satmaya çalışanlar olduğunu da görüyoruz. Mevcut aracını satmak için iyi bir fırsat yakalayınca, üzerine biraz para da koyunca aracını sıfırlamış oluyor. Çünkü beklenti, o aracın da fiyatının önümüzdeki dönemde artması yönünde. Birden fazla aracı yatırım amacıyla alan da var. O zaman ihtiyaç dışı, parasını enflasyona karşı korumaya çalışanlar oluyor ama oranını bilemiyoruz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!