Yatırımcıya gölge etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıya gölge etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 23:54

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırımcılara destek mesajı verdi. Babacan, “Yatırımcıya gölge etmeyelim, engel olmayalım” dedi. GYODER Başkanı Aziz Torun ise imar sorunu olmayan arsa istedi, “Yüzde 18 KDV fazla” dedi.

Haberin Devamı

GAYRİMEN-KUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’ne Balıkesir ev sahipliği yaptı. Zirvede Başbakan Yardımcı Ali Babacan, özel sektöre destek mesajı verdi. Yatırımcının önünü açan, işini kolaylaştıran bir anlayışla çalışılması gerektiğini ifade eden Babacan, “Gölge etmeyelim, engel olmayalım. Bunu hem merkezi hükümet hem bakanlıklar hem de büyükşehir ve ilçe belediyeleri anlamında söylüyorum. Yatırımcıya bu şekilde hizmet etmemiz gerekiyor” dedi. Babacan, Türkiye’deki yatırımların yüzde 80’inin özel sektör tarafından yapıldığını dile getirdi.

TEK EKSİK GÜVEN

Özel sektörün yatırım için güven istediğini vurgulayan Babacan, bu şekilde yatırım ortamının iyileştirilebileceğini ifade etti. Babacan, “Dünyada, Norveç, Suudi Arabistan, Singapur gibi cari fazlası, bütçe fazlası olan, bunları fonlarında biriktiren ülkeler bulunuyor. Batıda önemli emeklilik fonları var. Her biri milyar dolarlar hatta trilyon dolar olan fonlar var. Bu fonlar, parayı çok çok güvenilir yerlere yatırıma taşımak istiyorlar. Dünyada sermaye ve varlık var. Bir yandan da şiddetli fon ihtiyacı var. Bu ikisini nasıl buluşturacağız? Dünya için de güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur” dedi. Almanya’ya yatırım yapan bir Türk inşaat şirketinden örnek veren Babacan, şunları söyledi: “Türkiye’deki bir yatırımcı Almanya’nın önemli şehrinden yer satın alıyorlar. Satın alımdan hemen sonra o şehrin belediye başkanı ekibini toplayıp geliyor, ‘Sizin için ne yapabiliriz?’ diyor. Almanya’dan bahsediyoruz; gelişmiş seviyesini tamamlamış bir ülke. ‘İşinizi nasıl kolaylaştırabiliriz?’ diye soruyor. Gelişmekte olan ülkeyiz, yatırıma ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Yatırımcıların yoğun gelmesi gereken bir ülkeyiz” dedi.

Haberin Devamı

HAKSIZ REKABET VAR

GYODER Başkanı Aziz Torun, inşaat sektöründe yaşanan haksız rekabete dikkat çekti. Kamu yetkileri ile yaptıkları görüşmelerde yüzde 18 KDV oranında düzenleme talep ettiklerini hatırlatan Torun, “Kentsel dönüşüm dışındaki gayrimenkul projelerinde KDV yüzde 18. Bu nedenle şehrin merkezinde 15 yıllık binaları kentsel dönüşüme sokuyorlar. Yan arsada iş yapan müteahhit yüzde 18 KDV ile satıyor, diğer firma yüzde 1 KDV ile. Bu durum haksız rekabet yaratıyor” dedi. Kamunun yatırımcının önünü açması gerektiğini belirten Aziz Torun, arsa geliştirme konusunda sorun yaşandığına dikkat çekti. İmar planlarındaki sorunların özel sektörü zorladığını belirten Torun şunları söyledi: “Yatırımcıya gelin buraya yatırım yapın diyince gelmez. Belediye imar sorunlarını çözmeli, yatırımcıya kemiksiz arsa vermeli. Kamudan ruhsat alan şirket için büyük bir suç işlemiş gibi yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor. Bu ortamda yabancı yatırımcı da gelmez.” Balıkesir’in coğrafi konumu ile avantajlı olmasına karşın bugüne kadar gelişim gösteremediğini belirten Torun, “Balıkesir’in bu potansiyeline karşın bu kadar bakir kalmasını hayretle karşıladık” dedi.

Haberin Devamı

BALIKESİR’E 68 BİN EV GEREK

GYODER’in Balıkesir için hazırladığı raporda şunlar dikkat çekiyor:
*Balıkesir’in nüfusu 1.2 milyona yaklaşıyor.
*2014 yılında kentte toplam 23 bin 302 konut satışı yapıldı. 2015’in ilk iki ayında ise 3 bin 537 konut satıldı.
*Balıkesir’de ev almak isteyenler ortalama 175 bin ile 200 bin lira arasındaki konutları satın alabileceğini belirtiyor.
*Tercihleri 3+1’den yana.
*Balıkesir’de 2020 yılına kadar toplam 68 bin yeni konut ihtiyacı olacağı öngörülüyor.

11 MİLYARLIK HEDEF

BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yatırımcıları şehirlerine davet etttiklerini, bürokrasiyi azaltarak destek olduklarını söyledi. Şehrin yeni lojistik merkezlere, şehir otellerine, turizm merkezlerine, dayanıklı konutlara ihtiyacı olduğunu belirten Uğur, “Çanakkale Boğaz Köprüsü, İstanbul -İzmir otoyolu gibi mega projelerin kesişiminde bulunuyoruz. Büyüksanayi yatırımları için diğer şehirlerde yer kalmadı. Bu anlamda Balıkesir yeni bir merkez haline geliyor” dedi. 2013 vizyon planı hazırladıklarını, bu süreçte 11 milyar lira yatırım ve 325 bin kişilik istihdam hedeflediklerini belirten Uğur, tarıma, turizme, sanayiye ve gayrimenkule yatırım yapacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

İŞÇİ, CANIN KIYMETİNİ BİLMELİ

GYODER’in iş güvenliği konusunda kitap hazırladığını belirten Aziz Torun, “İşçi kendi canının kıymetini bilmezse yatırımcı kazaları tek başına önleyemez. 30 yıldır inşaatta meydana gelen kazaların yüzde 48’i düşme sonucu oluyor. Kamu önlem almalı, denetlemeli ama işçiler de eğitilmeli” dedi. Aziz Torun’a ait İstanbul Mecidiyeköy’deki Torun Center gayrimenkul projesinde asansör düşmesi sonucu Eylül 2014’de 10 işçi hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!