Yatırımcının 2017 yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcının 2017 yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2017 20:49

İntegral Menkul Değerler A.Ş.’nin her sene hazırladığı Strateji Raporu, Türkiye ve küresel piyasaların yıl boyunca takip edeceği önemli makroekonomik gelişmelerine ve bunların piyasa yansımalarına ışık tutuyor. Yıl içinde küresel ekonomide toparlanma ılımlı seyrini sürdürürken, 2017’nin Türk varlıkları için fırsat yılı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

YATIRIMCILAR ve yatırımcı adayları her yıl olduğu gibi bu yıl da piyasaya ilişkin doğru stratejiyi belirlemek için kolları sıvadı. Ulukartal Holding A.Ş. iştiraki İntegral Menkul Değerler A.Ş. de bu noktada yatırımcı ve yatırımcı adayları için 2017 yılında  önemli bir kılavuz niteliği taşıyacak ‘2017 Strateji Raporu’nu hazırladı. 2017 Strateji Raporu; borsadan dövize, altından petrole kadar pek çok alanda yatırımcılara değerli öngörüler sunuyor. İntegral Menkul Değerler A.Ş. analiz ekibinin büyük bir titizlikle hazırladığı raporda, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki döneme ilişkin stratejileri ve bunun yansımaları mercek altına alınırken aynı zamanda Asya ve Avrupa pazarları ile gelişmekte olan ülkelere dair önemli tahminler yer alıyor. İşte 2017 yılında yatırımcı ve yatırımcı adaylarına ışık tutacak yazının ayrıntıları; 

Haberin Devamı

GOÜ PARA BİRİMLERİ İÇİN ILIMLI BİR 2017

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Analisti Eda Karadağ: 2016 yılında sadece Türkiye açısından değil, küresel anlamda da çok zorlu bir yıl yaşadık. Her ülke kendi iç dinamiklerinin yanında dış gelişmelerin de etkisiyle fırtınalara kapıldı. Ancak; Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) piyasalarının yine de ılımlı bir yılı geride bıraktığını söyleyebiliriz. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün verilerine göre 2016 yılı içerisinde gelişmekte olan ülkeler varlıklarına toplam fon akımı 28 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılında da her ne kadar Fed faiz artırımlarına devam edecek olsa da ılımlı seyrin sürmesi bekleniyor. Ancak; GOÜ’ler arasında en çok Türkiye’yi konuşmaya devam edeceğiz. Şöyle bir gerçek var; yurtiçi piyasaların ciddi anlamda toparlanabilmesi için iç gelişmelerde belirsizliklerin azalması gerekiyor. Bu nedenle; bu yılın ilk çeyreğinde siyasi gelişmelerin yine çok konuşulacağı ve fiyatlamalar üzerinde hissedileceğini söylemek yanlış olmaz.

BORSA İSTANBUL FIRSATLAR SUNACAK

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: 2016 yılını zayıf geçiren Türk Lirası (TL) 2017 yılında daha dengeli bir seyir izleyebilir. 24 Ocak tarihinde TCMB’nin faiz kararı önemli olurken, hem kurdaki oynaklık hem de enflasyonun kontrolü açısından sıkı duruş korunacaktır. Açıkçası TCMB’nin aksiyonları önemli olacak. Kurda düşüşten söz etmek için 3.64 seviyesinin altına gerilemesi gerekli. Bunun dışında referandum konusu mayıs ayına kadar belirsizlik yaratabilir. 2017 yılında takip edilecek diğer konular Fed’in faiz kararları ve AB ile ilişkiler olacak. Fed’in faiz artırım hızı küresel piyasaları etkileyecek. Ayrıca; 20 Ocak tarihinde ABD Başkanlığı görevine başlayacak olan Donald Trump’ın ilk yüz günlük icraatları ve sonuçları piyasalar açısından belirleyici olacak. 

Haberin Devamı

BIST 100 endeksi 2017 yılına dolar bazında oldukça cazip bir seviyede giriyor. 2016 yılında 3 sent seviyesini görmesinin ardından şu sıralarda 2 sent seviyesine kadar geriledi. Diğer yandan yabancı yatırımcılar için de 3.70 seviyesinde kurdan girip, 2 sent seviyesindeki endeksten alım yapmak ideal olabilir. Ancak; piyasalardaki güven unsurunun yükseltilmesi gerekli. 2017 yılında endeksin 70.000-85.000 aralığında hareket etmesini bekliyoruz. 2016’da olduğu gibi 2017 yılında da pek çok fırsat ortaya çıkacak. İhracat kabiliyeti yüksek şirketler 2017 yılında avantaj sağlayacaklar. Bununla birlikte; borç riski olmayan şirketleri seçmekte fayda var. Özellikle döviz borcu yüksek şirketlerden eğer hedge yapmamışlarsa veya nakit akışları güçlü değilse tercih edilmeyebilir. Büyüyen, esas faaliyet karını artırabilen şirketler tercih edilmeli. Bunların içinden ise fiyat/kazanç çarpanı 15x seviyesinin fazla üzerinde olmayanlar tercih edilebilir.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN 150 TL’Yİ AŞABİLİR

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal: 2016’da yatırımcısına yüzde 30 getiri sağlayan gram altın 2017 yılına da hızlı başlayarak ilk 10 günde yüzde 10 değer kazandı. Bir yıllık getirisinin üçte birini yılın ilk 10 gününde almış oldu. Altın 2017’de de zirveyi kimseye bırakmayacağı benziyor. Dışarıda ons altının 1,120$ seviyesindeki dip çabası ve içeride doların TL karşısındaki kazançları altının yükselişinde etkili oldu. Ons altın ve dolar/TL kurunun yükselebileceği konusunda 2017 yılında da hemfikiriz. Bu nedende yeni yılda 150 TL’yi aşabilecek potansiyele sahip. Yatırımcı altınını uzun vadede tutmaya devam edebilir. Altın güvenli liman yatırımıdır. Enflasyon karşısında paranızın değerini korur.  Bu nedenle birikimlerin vazgeçilmez adresidir. 2017’de altında yükseliş beklentimizi devam ettiriyoruz. Ons Altın ise 1100$ gerisine gelemeden 1120$ seviyelerinde dip oluşturdu. 1200$ ve alıcılı rüzgârın devam etmesiyle 1230$ seviyelerine kadar yükseliş devam edebilir.Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ve birlik dışı bazı ülkeler 2017’de günlük 1.8 milyon varil üretim kesintisine giderken, 2016 yılında 26$’a kadar gerileyen ham petrol 2017 yılında 60$ seviyesinin üzerine çıkabilir.  ABD, Avrupa ve Çin’de büyüme rakamları toparlanırken; petrol taleplerinde artış olabilir ve yeni bir arz-talep dengesi daha yüksek fiyattan  kurulabilir.  Petrol fiyatları bu yıl içerisinde 60-70$ aralığını test edebilir.

Haberin Devamı

ECB 2017 PARA POLİTİKASI YOL HARİTASINI BELİRLEDİ

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya: 2016 yılında Avrupa deflasyon sarmalını iyileştirmeye çalışırken işler çok da iyiye gitmedi. Yılın son aylarında EUR/USD 2015 yılı başlarından bu yana 1,1450 – 1,0500 arasındaki yatay kanal bandını 23 ay sonra kırmaya çalışıyor. 2017 yılında EUR/USD için Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ek genişleyici önlemler getirmesi, Fed’in üçten fazla faiz artırması, Trump’ın politikalarının doların ve ABD ekonomisinin küresel değerini güçlendirmesi, Avrupa seçimlerinde AB bütünlüğünün sorgulanması, Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitelerin hedeflerin altında kalması ve petrol fiyatının enflasyon üzerindeki negatif baskısının artması gibi unsurların euro aleyhine çalışması durumunda teknik analiz bize hiç iyi şeyler söylemiyor. EUR/USD paritesi yeniden 1.05 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe kendine yeni aşağı yönlü bir trend çizmiş ve 0.95 teknik hedefine doğru geri çekilme potansiyelini taşımış olacak. Buna karşın; pariteyi olumlu etkileyebilecek dinamiklerin gerçekleşmesi halinde teknik hedef 1.24 seviyesini karşılıyor.

Haberin Devamı

YEN YILA TEMKİNLİ BAŞLADI

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Analisti Aylin Cevizci: 2016 yılının son çeyrek dönemine kadar gerek güvenli liman talebi gerekse doların küresel anlamda zayıflığı, yenin dolar karşısında yüzde 1 primle yılı tamamlamasını sağladı. Japonya’nın yıl içerisinde para politikası anlamında ekonomiyi canlandırmak adına almış olduğu önlemlerin etkilerini henüz tam anlamıyla görebilmiş değiliz. Ekonomik olarak politikaların yeterli görülmediği takdirde hali hazırda devam eden parasal gevşeme programının artırılması ya da buna ek olarak negatif faiz oranlarının daha da derinleştirilmesi ayrı bir seçenek. Trump’ın hamlelerinin hızlı faiz artırım sürecini körüklemesi, yılın ilk yarısında güçlü dolara neden olabilir. Bu durumda; dolar/yen 125,00 seviyesine doğru tepkiler verebilir. Dolar zayıflarsa aralık ayının ikinci haftasından bu yana takip ettiğimiz 115,15 – 118,70 bant aralığındaki yatay seyrin alt noktasının kırılmasıyla 107,15’ye geri çekilme beklenilebilir.

BİRLEŞİK KRALLIK YIKILMADI

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı: AB’den ayrılık sürecine giren İngiltere’de sterlin 1,2030 seviyesine gerileyerek son otuz bir yılın en düşük seviyesine indi. Yıl içinde açıklanan ekonomik verilerin karışık gelmesi, küresel büyümenin yavaşlaması ve ekonomilerde istikrarın oluşmaması merkez bankalarının gösterdikleri rotalarda ilerlemelerine olanak vermedi. Yılın başında faiz artırımı planlayan İngiltere Merkez Bankası yıl içinde para politikasında sıkılaşmaya gitmek şöyle dursun, faiz indirimi yapıp gevşek para politikası mesajları vermek durumunda kaldı. Geçtiğimiz yıl küresel çapta başlayan değişim ise halen son şeklini almadı. Mart ayında resmi başvurunun yapılmasıyla başlaması beklenen Brexit görüşmelerindeki ton GBP/USD paritesinin geleceğini belirleyecek. Diğer yandan bu ay ABD başkanının değişecek olması da belirsizlik yaratmaya devam ediyor. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nde kalarak AB’den çıkması sterlin için nispeten olumlu sayılacak olsa da ilişkilerin ani şekilde sonlanması sterlindeki değer kaybını şiddetlendirebilir.

DAVOS ZİRVESİ

HER yıl İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini ve iş insanlarını buluşturan World Economic Forum’da (WEF) bu yıl 17-20 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. Zirvede 2017 yılı ana teması; “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik”. Belirlenen 5 alan ise şu şekilde;

4. sanayi devrimine hazırlanmak,

Küresel yönetişim ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek,

Küresel ekonomik büyümeyi canlandırmak,

Piyasa kapitalizminin reformu,

Yeni söylemler ile pozitif kimlikleri öne çıkarmak.

2016 yılı Davos Zirvesi’nde ise küresel riskler ön plana çıkarken, bunlar içerisinde ekonomik cephedeki işsizlik ve eksik istihdam sorunları tartışıldı.

Uyarı Notu: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” “2016 yılı 4. çeyrek dönemi itibariyle kâr eden müşteri oranı %18, zarar eden müşteri oranı %82’dir”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!