Yatırıma katılacaklar

Güncelleme Tarihi:

Yatırıma katılacaklar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 08:30

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açığın düşürülmesi için katılım bankaları da elini taşın altına koyuyor. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, tüm katılım bankaları ile İslam Kalkınma Bankası bir araya gelerek ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesini destekleyecek ‘ithal ikame fonu’ kuracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ithal ettiği ürünlerin ülkede üretilmesi konusunda her türlü yatırımı desteklemek için katılım bankaları da harekete geçti. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, 250 milyon liralık KOBİ Yatırım Fonu’nun ardından şimdi de ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımların destekleneceği ‘ithal ikame fonu’ oluşturmaya karar verdiklerini açıkladı.

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan İkram Göktaş, Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açıkla mücadele için kamu bankası olarak ellerinden geleni yapmaya kararlı olduklarını vurguladı. Göktaş, cari açık kapanmazsa kurla sürekli mücadelenin süreceğini dile getirdi. Cari açık olmazsa kurdaki dalgalanmaların Türkiye’yi çok etkilemeyeceğini söyleyen Göktaş, ‘ithal ikame fonu’na ilişkin şu ayrıntıları verdi:

KAZANÇ YÜKSEK

Haberin Devamı

“KT Portföy şu an çalışmaları yürütüyor, biz katılım bankaları yatırımcısı olacağız. En büyük problemimiz cari açık. Bunun için de ihracatı, ithal ikameye yönelik sektörlere pozitif ayrımcılık yapmamız gerek. Bu yüzden yatırım fonumuz İthal İkame Fonu olsun istiyoruz. Yatırım fonu oluşturduğunuzda yüzde 30 da Hazine destek veriyor. Yani oluşturulacak kaynak da güzel. Hem kamu kurumları da bu fona elindeki kaynakları aktarabilir, çünkü mevduattan yüzde 24 alsa bile bu fon ile yüzde 50 kazanma ihtimali var.”

Yatırım fonu mantığının katılım bankalarının prensiplerine de çok uygun olduğunu kaydeden Göktaş, “Fonun büyüklüğü henüz belli değil. Tüm katılım bankaları ve İslam Kalkınma Bankası olacak. Fonlar üzerinden kar zarar ortaklığı yapmak istiyoruz. Sistemi sağlıklı çalıştırabilirsek fonlara dışarıdan yatırım bulmak da kolay olacak. Hatta fonun ikinci eli oluşturulabilir, fon menkul kıymetleştirilebilir” dedi.

Yatırıma katılacaklar

İHTİYATA YÖNELDİK

Türkiye’nin yaz aylarında yaşadığı ekonomik sıkıntılara ilişkin de Göktaş, şöyle konuştu: “Yılın ilk 6 ayı kusursuz bir dönemdi, müthiş bir ivmeyle giderken hiçbirimizin beklemediği herhangi bir ekonomik temele dayanmayan bir saldırı ile karşılaştık. Bu ani ve kontrolsüz yükselmeler herkesi biraz geri çekti. Temkinli olmaya itti, ihtiyaçtan daha çok ihtiyata yöneldik. Bunun ekonomiye katkısı negatif oldu. İhtiyacınız kadar değil daha fazlasını bir kenarda tuttuğunuzda ekonominin can suyu likiditeyi ekonomiden çekmiş olursunuz. Hem bireyler hem de şirketler aynı şekilde hareket etti. Kurun nerelere gidebileceği o bulanık dönemde herkes için muammaydı. Sonrasında toparlanma oldu tabii ki. Bir savaş, saldırı varsa cephaneyle oluyor. Karşı tarafın da cephanesi sınırsız değil. Ekonomiye etki de oldu kur şoku etkisi yaşadık.”

Haberin Devamı

CESUR OLMALIYIZ

Fon ve kredi taleplerinin durduğunu mecbur ve çaresiz olmayan kimsenin o dönemde para istemediğini kaydeden Göktaş, “Otoritelerden çok sıkı ve hızlı tepkiler geldi. Büyük sıkıntılara gidilebilecekken çok az zahiyatla atlattık. Ekonomi canlandı, likiditeyle birlikte kötü gidişatı engelledik. Güven ortamı oluştu, insanlar da harcamaya başladı. Faizler de bir noktaya oturdu, fahiş rakamlar konuşulmuyor. Bu güven unsurunun oluşmaya başladığının bir diğer göstergesi. İnsanlar artık yine fon, kredi sormaya başladı. İyimserliğe doğru gidiyoruz.”

VAKIFLAR PAYINI BEKLİYOR

VAKIF Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki hissesinin Hazine tarafından alınmasını ve bu sermayenin de Vakıf Katılım’a özkaynak olarak eklenmesini beklediklerini dile getirdi. Ama gelecek yıl için planlarını ise bu kaynak yokmuş gibi yaptıklarını söyleyen Göktaş, şöyle konuştu: “Ortalama her yıl 30 şube açıyoruz. Önümüzdeki yıl da 30 şube açarız gibi duruyor. Bu yılı 87-90 şubeyle kapatırız. Gelecek yıl 115-120 şubeye doğru gideceğiz. Ekonomi çok daha iyi olursa daha da hızlanabiliriz. Vakıfbank’taki Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün özkaynağının alıp aktarılması gündemdeydi. O sermaye gelirse bu hedefleri artırma ihtiyacı olacaktır. Biz hiç gelmeyecek gibi yapıyoruz planları. Ama sermaye gelirse de hızlı büyürüz.”

Haberin Devamı

18.6 MİLYAR TL’LİK AKTİF BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI

Vakıf Katılım, 2018’in üçüncü çeyreğinde 12.8 milyar TL fon topladı ve ekonomiye 19.1 milyar TL finansman desteği sağladı. Vakıf Katılım, net kârını 223.2 milyon TL’ye çıkardı. Aktif büyüklükte 2017 yılı sonuna göre yüzde 41’lik büyüme ile 18.6 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştı. Öz kaynaklar 1.4 milyar TL olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranı yüzde 16.13 olarak kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME!