Yatırım indirimi için başvuru 600'e ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Yatırım indirimi için başvuru 600e ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Vergi Reformu ile getirilen, gelecekteki yatırımı Kurumlar Vergisi'nden düşebilme olanağı, yatırımcıların büyük ilgisi ile karşılaştı. 30 Nisan'da dolan kurumlar Vergisi beyanname verme süresi öncesinde, gelecekteki yatırımını bu yılki vergisinden düşürmek isteyen yatırımcı sayısı 600'e ulaştı.

VERGİ reformuyla getirilen, gelecek vergilendirme döneminde yapılması öngölüren yatırım harcamalarının kazançlardan indirme olanağı yatırımcıların büyük ilgisiyle karşılaştı.

30 Nisan'da dolan Kurumlar Vergisi beyanname verme süresi içinde, bu indirimden yararlanmak isteyen yatırımcıların sayısı 600'e ulaştı. Yasanın bu düzenlemesinden yararlanmak isteyen 600 yatırımcı, Hazine Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'ne yaptıkları başvurularda, Kurumlar Vergisi beyannamelerini, bu yıl yapmayı planladıkları yatırım harcamalarını, 1998 yılı kazançlarından indirerek verdi.

Vergi reformu kapsamında Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklik, bir sonraki dönemde yapılacak yatırım harcamalarının cari yıl içinde indirime tabi tutulmasını mümkün kılıyor. Yetkililer, yeni düzenlemeye ilginin bu kadar büyük olmasını, değişiklik yapılırken öngörülen, ‘yatırımların enflasyon karşısında erimesinin önlenmesi amacı’na ulaşıldığının göstergesi olduğunu kaydetti.

İlginin büyüklüğü, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün geceyarılarına kadar ‘fazla mesai’ yapmasına yol açtı.

Yeni düzenlemeye göre, kurumlar vergisi yükümlüleri dahil olmak üzere, ticari ve zırai kazançları üzerinden vergiye tabi yükümlüler, şu koşullar altında, gelecek vergi dönemindeki yatırım harcamalarının kazançlarından indirebiliyor:

İndirimin uygulanacağı ticari ve zırai kazanç, bilanço esasına göre belirlenmiş olacak.

Yatırımların, Kalkınma Planları ve yıllık programlarda belirtilenler arasından, Maliye Bakanlığ ile Hazine Müsteşarlığı tarafından ortak seçilen sektörler veya konularda yapılması gerekiyor.

CEZASI BÜYÜK

Gelecekteki harcamayı, cari dönemde indirmeyi mümkün kılan bu düzenleme, kötü niyetli girişimleri önleyecek yaptırımlar içeriyor.

Gelir Vergisi Yasası'ndaki değişikliğe göre, bu imkandan yararlanmak isteyen yatırımcı, öngördüğü yatırımın en az yüzde 90'ını gerçekleştirmek zorunda. Kazançlardan düştüğü yatırımın yüzde 90'ını gerçekleştirmediği belirlenen yatırımcıdan, yaptığı bu indirim, faiziyle birlikte geri alınacak. Bu işlem sırasında Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanacak. Yetkililer, bu ağır yaptırım nedeniyle, olası kötüniyetli girişimlerin minimize edileceğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!