Yatırım fonuna rekor usulsüzlük cezası

Güncelleme Tarihi:

Yatırım fonuna rekor usulsüzlük cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2013 09:53

SAC Capital yatırım fonu "içeriden bilgi sızdırma (insider trading)" yoluyla borsada manipülasyon yapıp haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle 1,8 miyar dolar tazminat ödeyecek. Firma yatırım danışmanlığı bölümünü kapatmayı da kabul etti.

Haberin Devamı

ABD'de milyarder Steven Cohen'in sahibi oldugu SAC Capital Yatırım Danışma Fonu, borsada "içeriden bilgi sızdırma" yoluyla manipülasyon yaptığını kabul ederek toplam 1,8 milyar dolar tazminat ödemeyi ve firmanın yatırım danışmanlığı bölümünü kapatmayı kabul etti.

Amerikan Sermaye Piyasası kurulu (SEC) 1999 yılına kadar uzanan ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) desteğiyle yurüttüğü incelemesinde ortaya çıkardığı ve yıllar içinde gitgide artan bir dizi usulsüzlük sonucu SAC Capital Yatırım fonuna mart ayında 616 milyon dolarlık ceza kesmişti. Merkezi Connecticut'da bulunan firmanın bugün ödemeyi kabul ettigi 1,2 milyar dolarlik tazminat sonucu karıştığı manipülasyonun toplam faturası 1,8 milyar dolara yükselmiş oldu. Bu miktar bugüne kadar bir firmanın içeriden bilgi sızdırma suçlaması sonucu aldığı en büyük ceza oluyor. Firmanın karşı karşıya kaldığı içeriden bilgi sızdırma suçlaması 1992 yılından bu yana yatırımcılarına sağlamış olduğu yıllık yüzde 30'luk getiri başarısını da gölgelemiş oldu.

SAC Capital'in kendisine ve sahibi Cohen'e yöneltilen suçlamaları kabul etmesi soruşturmanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Firmanın yöneticileri aleyhinde yürütülen iki ayrı içeriden bilgi sızdırma davası bugüne kadarki eylemlere daha fazla ışık tutacak ve sonucunda suçlu bulunanlara karşı ceza davaları açılabilecek. İçlerinde firmanın portföy yöneticisi Michael Steinberg ve eski fon sorumlusu Matthew Martoma'nın da bulunduğu üst düzey görevlilerin önümüzdeki haftalarda usulsüzlük suçlamalarıyla mahkemeye çıkartılmaları bekleniyor. Hükümet yetkilileri bu davaların bir kişi adına açılan bugüne kadarki en büyük bilgi sızdırma davaları olduğunu belirtiyor.

SAC Capital'in savcılık makamıyla yaptığı anlaşma uyarınca firma politikalarının hukuka uyumunun gözden geçirilip güçlendirilmesi amacıyla hükümetin onaylayacağı bağımsız bir danışman atayacak ve kapatma sözü verdiği yatırım danışmanlığı bölümü dışındaki birimler beş yıl boyunca gözetim altında çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!