EKK'nın perde arkası... TL enstrümanlar nasıl cazip hale getirilecek? Ä°lk kez CNN Türk'te...

Güncelleme Tarihi:

EKKnın perde arkası... TL enstrümanlar nasıl cazip hale getirilecek İlk kez CNN Türkte...
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 01:02

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında önemli kararlara imza atıldı. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması çalışmaları ve TL enstrümanların çeşitlendirilmesi ve cazip hale getirilmesi de toplantının önemli gündem maddeleri arasındaydı. CNN Türk ekranlarında, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın moderatörlüğünde yayınlanan Gece Görüşü programında, toplantının perde arkası ve alınan kararların detayları konuşuldu.

Haberin Devamı

Beştepe'de gerçekleştirilen toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımlar görüşüldü. Toplantıda finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar ile yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi için atılacak adımlar da konuşuldu. 

Öte yandan; ihracat odaklı yatırımların teşviki, TL enstrümanların çeşitlendirilmesi, dijital Türk lirası projesi de gündemdeki diğer konulardı.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın moderatörlüğünde CNN Türk ekranlarında yayınlanan Gece Görüşü programında, toplantının arka planı ve alınan kararların detayları konuşuldu.

Haberin Devamı

YASTIK ALTINDAKÄ° ALTINLAR

EKK de ele alınan yastık altındaki altınlara dikkat çeken Hande Fırat "Altın konusuna gelelim. Hem altınını evde tutan vatandaşın altınını güvenli bir biçimde sisteme dahil etmek hem de enflasyon yüksek olduğu için altının da değer kaybetmeyeceğinden hareketle düşük bir oranla getirisi olacağı ifade ediliyor" diye konuştu.

SANAYÄ°CÄ°, Ä°HRACATÇI VE ÃœRETÄ°CÄ°NÄ°N KREDÄ°YE ERİŞİMÄ° KOLAYLAÅžTIRILACAKÂ

Açıklamada yer alan "EKK toplantısının ana gündemini ülkemiz finans piyasalarının gelişimini ve istikrarını destekleyecek politikalar ve tedbirler oluşturmuştur" ifadelerini hatırlatan Hande Fırat "Burada temel mesele şu; Sanayici, ihracatçı ve üreticinin paraya kolay erişimin sağlanması. Bazı düzenlemeler yapılmış ve üretimde esnemelere gidilmişti. Ancak bunun yeterli olmadığı görüldü. Bu esnemenin daha fazla yapılacağını söyleyebiliriz. Tüketimde zorlaştırma, üretimde üreticin, sanayicin, ihracatçının 'kredi alamıyorum, para bulamıyorum' sorununun önüne geçilmesi gündemde" dedi.

TÜRK LİRASI CİNSİNDEN ENSTRÜMANLARIN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ

Yine açıklamada yer alan "Finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir" ifadelerine değinen Hande Fırat "Burada bono tahvil ve euro bold üzerinde çalışılıyor. Bunların hangisinin olacağına karar verilmiş değil. Çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

DÄ°JÄ°TAL TÃœRK LÄ°RASI PROJESÄ°

Dijital Türk Lirası Projesi'ne ilişkin bilgiler paylaşan Hande Fırat "Bu bir sonraki EKK'ye yetişmeyecek. Yetiştirilmesi de amaçlanmıyor. Dijital para ve dijital Türk Lirası konusundaki çalışmayı Merkez Bankası yürütüyor" dedi.

GOLDMAN SACHS'IN RAPORU

Goldman Sachs'ın uzun zaman sonra yayınladığı raporda 'Türk Lirası oyuna yeniden geri dönüyor' ifadelerini kullanmasına yetkililerin dikkat çektiğini belirten Hande Fırat "Ekonomi yönetiminin izlediği politikalara destek vermiş oldu" dedi. 

BAKMADAN GEÇME!