Yaşlı cevizler dipçik oluyor

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı cevizler dipçik oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 12:34

Genç Polat Orman Ürünleri ve Madencilik Sanayi Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Haspolat, Bitlis'deki yaşlı ceviz ağaçlarını, silah dipçiği yapımında kullandıklarını bildirerek, “dipçik yapımında en güzel deseni yaşlı ceviz ağaçları veriyor” dedi.

Haspolat, yaptığı açıklamada, dipçik yapımında en güzel deseni yaşlı ceviz ağaçlarının verdiğini ifade etti. Bu nedenle uygun desenler için en yaşlı ceviz ağaçlarını tercih ettiklerini bildiren Haspolat, şöyle konuştu:

“Dipçikte en yaşlı ve hastalıklı ağaçlarda kaliteyi yakalıyoruz. Dipçikte gerçek modeli bulmada bu ağaçları tercih ediyoruz. Genç ağaçların hiçbirinde model ve desen olmaz. Gerçek dipçik firmaları, çürümeye yüz tutmuş, hasta ağaçları değerlendirir. Bu aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlıyor. Bunu iyi değerlendirmek ve ülke ekonomisine katkı sunmak gerekiyor. Bu durum meşe ve diğer ağaçlar için söz konusu değil. Ceviz ağacının değeri yaşlandıkça artıyor.”

“TORUNLARA MİRAS OLARAK BIRAKILABİLİR”

Ceviz ağacının torunlara bırakılan miras gibi olduğunu ifade eden Haspolat, vatandaşların çocuklarına ceviz ağacını, aynen mal veya mülk gibi miras bırakılabileceğini kaydetti.

Haspolat, “Biz fabrika olarak her yıl 1000 vatandaşa ceviz fidanı dağıtıyoruz. Bitlis'i bu sektörde de değerlendireceğiz. Çünkü ceviz ağacı bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Aldığımız ve dipçik yapımında kullanılacak ağaçlar için de Orman İşletme Müdürlüğünden müsaade alıyoruz. Yaptığımız iş tamamen kurallara uygun” diye konuştu.

Fabrikalarında ürettikleri dipçiği Amerika, Japonya, Almanya, İtalya, Fransa, Belçika gibi ülkelere sattıklarını bildiren Haspolat, yaşanan global krizden dolayı dipçik işininde olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Haspolat, “Piyasada yaşanan olumsuzluklara rağmen yine de ihracatlarımıza devam ediyoruz. Bu sektörde 8 kişi çalışıyor. Kredi, nakliye sıkıntılarını, dipçik işinde de yaşıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!